Aksum 1 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Mianowicie dość często (praktycznie codziennie) przenoszę komputer stacjonarny między salonem (jest wtedy podpięty do TV) a moim pokojem (jest wtedy podpięty do monitora). Czy takie częste przenoszenie komputera stacjonarnego (i siłą rzeczy częste podnoszenie i stawianie go na ziemi) szkodzi mu? W sensie czy w środku komputera coś się przez to przenoszenie nie zepsuje np. dysk HDD, procesor, płyta główna, karta graficzna albo zasilacz? Edytowane 5 Maja 2017 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Nie,jeśli robisz to ostrożnie i z wyczuciem (stukanie czy obijanie może poruszyć wtyki i mogą nie łączyć). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17832 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Nie lepiej pomyśleć o jakimś innym rozwiązaniu? Kabel, wi-fi itp. Dlaczego tak z nim wędrujesz? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Nie lepiej pomyśleć o jakimś innym rozwiązaniu? Kabel, wi-fi itp. Dlaczego tak z nim wędrujesz? Salon i mój pokój dzieli często wykorzystywany 10 m korytarz z zakrętem plus do tego a kabel HDMI nie łączy na tak dużą odległość. Wędruje z nim tak bo mój monitor średnio nadaje się do grania z dalsza za pomocą pada, a mogę tak grać w salonie na TV. Edytowane 5 Maja 2017 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dlaczego to 10 metrowy kabel hdmi ma się nie łączyć ? Pierwsze słyszę. Z tego co czytałem to bez problemu działają nawet kable po 20 metrów - przemyśl to bo takie łażenie z komputerem pod pachą dzień w dzień musi być irytujące. Ważne aby tylko nie kupić najtańszego kabla chińczyka i będzie dobrze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tomo27 3209 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Komputer może czuć się nieswojo w obcym miejscu, zalecalbym powolne przyzwyczajanie go do nowego miejsca. 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Dlaczego to 10 metrowy kabel hdmi ma się nie łączyć ? Pierwsze słyszę. Z tego co czytałem to bez problemu działają nawet kable po 20 metrów - przemyśl to bo takie łażenie z komputerem pod pachą dzień w dzień musi być irytujące. Ważne aby tylko nie kupić najtańszego kabla chińczyka i będzie dobrze. Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to że jest strata w jakości obrazu, tylko o to chodzi, bo że łączy to wiem, ale jest strata w jakości obrazu przy HDMI chyba powyżej 5 m długości kabla jeżeli się nie mylę. A straty jakości obrazu w grach wolałbym uniknąć. Cytat z tego tematu http://forum.benchmark.pl/topic/145759-jakim-kablem-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-monitor/ "Zgodnie ze specyfikacją maksymalna długość kabla HDMI, jak w przypadku DVI-D wynosi standardowo 5m i wymaga "wzmocnienia" jeśli chcemy przesyłać dane na większe odległości." A taki wzmacniacz też pewnie troche kosztuje, a pewnie i tak jest strata w jakości obrazu spowodowana min. przepuszczaniem obrazu przez wzmacniacz i jeszcze innymi czynnikami. Z kablem HDMI o długości poniżej 5 m nie ma problemów ze stratą w jakości obrazu. A tak poza tym to po takich zawijastych korytarzach i odległości 10m pad mi nie będzie łączył do PC Edytowane 5 Maja 2017 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Jeszcze raz się wtrącę. Możesz go przenosić i 10 razy dziennie w różne miejsca.To nie ma żadnego wpływu na jego działanie i sprawność. Na to masz wpływ tylko i wyłącznie ty,ale przy zachowaniu szczególnej ostrożności,to też odpada... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rebus 22 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to że jest strata w jakości obrazu, tylko o to chodzi, bo że łączy to wiem, ale jest strata w jakości obrazu przy HDMI chyba powyżej 5 m długości kabla jeżeli się nie mylę. A straty jakości obrazu w grach wolałbym uniknąć. Osobiście rok temu z ciekawości i w ramach chęci wypróbowania mojego telewizora do gier (LG 49UF8517) kupiłem 10 metrowy kabel HDMI 2.0 (miałem wtedy jeszcze kartę graficzną Zotac GTX 970) do podłączenia tv z komputerem. Telewizor i karta mają HDMI 2.0 - i z jakością obrazu w grach nie było naprawdę żadnego problemu. Edytowane 5 Maja 2017 przez rebus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Elvis799 22 Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Zbieraj kasę na większy/lepszy monitor (domniemam, że to jest problemem), żeby tak się nie bujać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) Osobiście rok temu z ciekawości i w ramach chęci wypróbowania mojego telewizora do gier (LG 49UF8517) kupiłem 10 metrowy kabel HDMI 2.0 (miałem wtedy jeszcze kartę graficzną Zotac GTX 970) do podłączenia tv z komputerem. Telewizor i karta mają HDMI 2.0 - i z jakością obrazu w grach nie było naprawdę żadnego problemu. Ale jeżeli połączenie 10 m HDMI nie będzie stanowiło problemu to i tak bezprzewodowy pad od X360 mi na taką odległość nie będzie łączył. Ale staram się przenosić komputer ostrożnie nie uderzając nim o nic i ostrożnie go stawiać na ziemi, więc jak od samego przenoszenia nic mu nie będzie, to już jakoś to ciągłe noszenie komputera zniosę Z drugiej strony to nie bardzo wiem jaką wersje HDMI ma mój TV: Sony Bravia KDL-37V5500, pewnie 1.3 lub 1.4 (choć to już dość stary model więc stawiałbym, że ma raczej 1.3) i to że nie było straty w jakości obrazu przy HDMI 2.0 nie znaczy że straty w jakości nie będzie przy 1.3 (zapewne tą wersje HDMI ma mój TV) albo 1.4. Przymierzam sie też do kupna tego monitora http://www.komputronik.pl/product/320221/samsung-s27f350fhux-freesync-.html ale te 10 cali więcej na TV chyba będzie robiło różnice w komforcie grania na padzie z odległości 3 m. Ale przynajmniej nie bedę musiał nosić komputera tak często jak teraz bo na takim monitorze 27'' z większej odległosci też da sie grać. Edytowane 5 Maja 2017 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
rebus 22 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 to i tak bezprzewodowy pad od X360 mi na taką odległość nie będzie łączył Ja używam klawiatury i myszy bezprzewodowej - tu odbiornik usb dla klawiatury i myszy podłączyłem do 5-metrowego kabla USB i pociągnąłem od komputera do pokoju z telewizorem. Działa bez problemu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Po HDMI masz sygnał cyfrowy. Albo będzie działać idealnie albo wcale. Nie ma stanów pośrednich. U mnie w firmie mamy 40 metrowy kabel i jakoś działa. A czy częste noszenie szkodzi? Oczywiście. Wyrabiają ci się wszystkie porty: USB, Video, Audio. Prędzej czy później coś od ciągłego wpinania i odpinania przestanie działać. Kup jakiś porządny kabel HDMI i aktywny przedłużacz USB i będziesz miał święty spokój. Edytowane 6 Maja 2017 przez benutzer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Czyli do 15m kabla HDMI nie potrzeba wzmacniacza aby przesłać obraz bez strat w jakości? Po HDMI masz sygnał cyfrowy. Albo będzie działać idealnie albo wcale. Nie ma stanów pośrednich. Tak, ale wraz ze wzrostem odległości powyżej 5 m jest strata pakietów, czy coś takiego. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Naczytałeś się bełkotu internetowego ... Jak wyżej: działa, albo nie działa - przestań czytać te głupoty, idź zakup kabel HDMI o odpowiedniej długości, z możliwością zwrotu (jak problem to przez neta to zrób, masz 14dni na zwrot w przypadku jak nie podpasuje). Do tego przedłużacz usb i gotowe Cytuj Link to post Share on other sites
rebus 22 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Tak, ale wraz ze wzrostem odległości powyżej 5 m jest strata pakietów, czy coś takiego. Piszę, że u mnie działa bez problemu na kablu 10 metrów. Tak jak radzi @stelek - kup taki kabel z możliwością zwrotu i wypróbuj. Zawsze też pozostaje Ci na przykład Steam Link - ale tu więcej niż w informacjach ogólnodostępnych Ci nic nie powiem, może ktoś z kolegów to ma i się wypowie http://store.steampowered.com/app/353380/Steam_Link/ Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 U mnie 10m działa znakomicie z kilkoma kartami. Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Naczytałeś się bełkotu internetowego ... Naczytałem sie takich rzeczy w przypiętym poście z działu o monitorach z forum.benchmark.pl http://forum.benchmark.pl/topic/145759-jakim-kablem-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-monitor/ Cytat z tego tematu: "Zgodnie ze specyfikacją maksymalna długość kabla HDMI, jak w przypadku DVI-D wynosi standardowo 5m i wymaga "wzmocnienia" jeśli chcemy przesyłać dane na większe odległości." Czyli to jest bełkot internetowy? Na benchmark.pl? Cytuj Link to post Share on other sites
rebus 22 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Naczytałem sie takich rzeczy w przypiętym poście z działu o monitorach z forum.benchmark.pl http://forum.benchmark.pl/topic/145759-jakim-kablem-podłączyć-monitor/ Cytat z tego tematu: "Zgodnie ze specyfikacją maksymalna długość kabla HDMI, jak w przypadku DVI-D wynosi standardowo 5m i wymaga "wzmocnienia" jeśli chcemy przesyłać dane na większe odległości." Czyli to jest bełkot internetowy? Na benchmark.pl? Stary - uwierz w to, co Ci piszę ja i koledzy. Jeśli nie ma żadnego problemu - to nie ma. A Ty dalej swoje. Kup na próbę, z możliwością zwrotu, taki 10-metrowy kabel HDMI, do tego przedłużacz USB - i sam się przekonasz. Poza tym istnieje też możliwość skorzystania z tego Steam Link-a, zbadaj temat głębiej, może taki Steam Link by Ci pasował. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) Stary - uwierz w to, co Ci piszę ja i koledzy. Jeśli nie ma żadnego problemu - to nie ma. A Ty dalej swoje. Kup na próbę, z możliwością zwrotu, taki 10-metrowy kabel HDMI, do tego przedłużacz USB - i sam się przekonasz. Z tym że mi potrzeba 15 m kabel HDMI, bo 10 m jest za krótkie. Przy takiej długości nie ma żadnych problemów z przesyłem obrazu? Te 15 m HDMI jest przy przesyłaniu obrazu tak bezproblemowe jak 10 m HDMI? Czyli co że na tym forum w tematach przypiętych piszą bzdury? Edytowane 7 Maja 2017 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
rebus 22 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Czyli co że na tym forum w tematach przypiętych piszą bzdury? Nie bzdury - tylko może autor miał może nie do końca jasne informacje źródłowe, może sam tłumaczył jakiś materiał źródłowy - skąd mamy wiedzieć? Poszukaj sam w internecie, koledzy i ja Ci piszemy, że nie powinno być problemów. Wypróbuj najlepiej sam, kup kabel z możliwością zwrotu. Zobacz też tutaj, masz tu swoje 15 metrów: http://techfresh.pl/jaki-kabel-hdmi-wybrac-ranking-5-najlepszych-modeli/ Należy pamiętać, że transmisja za pomocą kabla HDMI jest ograniczona długością przewodu. Kabel HDMI może mieć maksymalnie 15 metrów, jeżeli zależy nam na dłuższym przewodzie, należy zaopatrzyć się w tzw. repeatery. http://www.komputerswiat.pl/centrum-wiedzy-konsumenta/telewizory/telewizor-poradnik-zakupowy/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-hdmi.aspx Może najprostszym rozwiązaniem, skoro masz takie obawy związane z kablem - byłoby głębsze rozpoznanie tematu Steam Link, o którym piszę? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 7 Maja 2017 Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Osobiście używam przewodu HDMI 15m komputer---} projektor też nie widzę różnicy jeśli go podepnę przewodem 3 metrowym. http://allegro.pl/zwyciezca-kabel-hdmi-hdmi-gold-filtr-15m-olsztyn-i6644343743.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Dobrze to teraz mógłby mi ktoś polecić dwa kable HDMI do przesyłania obrazu w 1080p i 60 Hz - jeden o długości 15 m, a drugi o długości 2 m. Oba przewody muszą być rodzaju High Speed HDMI Cable, a nie Standard. Wystarczą tu kable HDMI w wersji 1.4 czy lepiej wziąć dwa kable HDMI w wersji 2.0? Cytuj Link to post Share on other sites
rebus 22 Napisano 8 Maja 2017 Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Jeśli masz w telewizorze i karcie HDMI 1.4 - to kabel HDMI 2.0 i tak będzie działał w standardzie 1.4. Kabli jest na rynku mnóstwo. Ja kupiłem sobie rok temu taki kabel (10 metrów): http://allegro.pl/kabel-hdmi-2-0-cx-blue-full-hd-4k-3d-cec-arc-10m-i4897353301.html Tu z kolei jest (w przedmiotach tego samego sprzedającego) - kabel 20 metrów. Po coś jednak takie 20 metrowe kable robią: http://allegro.pl/kabel-hdmi-1-4-b-cx-blue-full-hd-ethernet-3d-20m-i4960002049.html Poszukaj sobie we "Wszystkich przedmiotach sprzedającego" jakiś kabel 15 metrowy: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2789935&order=m W zakładce "Zwroty" masz wszystko opisane, co zrobić w razie odstąpienia od umowy. Może koledzy zaproponują też jakieś inne - ale Ty też trochę się rusz, masz internet i zadać pytanie jakiemuś sklepowi to nie problem przecież. A kabli jest naprawdę dużo - i dużo jest bardzo dobrych. Moja propozycja wcale nie musi być najlepsza. Czy nie zastanawiałeś się jednak nad tym Steam Linkiem? Kabel będzie kosztował pewnie koło stówy, możliwe, że więcej - a ten Steam Link to 55 euro. Ale nie bawisz się wtedy w żadne kable. Kwestia tylko dokładniejszego rozpoznania tej zabawki - oraz w razie kupna - odpowiednich funduszy. Edytowane 8 Maja 2017 przez rebus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aksum 1 Napisano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Kabel będzie kosztował pewnie koło stówy, możliwe, że więcej To kabel HDMI 15 m musi kosztować 100 zł? Nie można kupić takiego za 50 zł? Przy kablu HDMI 15 m za 50 zł będzie strata pakietów? Znalazłem sobie takie dwa kable 15 m: https://www.morele.net/kabel-elmak-hdmi-hdmi-15m-czarny-savio-cl-38-700986/ 1,5 m: https://www.morele.net/kabel-savio-hdmi-hdmi-1-5m-savkabelcl-95-1016550/ Mogą być takie kable? Ten 1,5 m jest niby w standardzie High Speed i w wersji 2.0, ale coś nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Drugi jest w standardzie High Speed i w wersji 1.4 (wersja 1.4 jest wiarygodniejsza niż 2.0 w przypadku tego pierwszego kabla, bo nie chce mi się wierzyć że wersję 2.0 ma tak tani kabel HDMI jak ten kabel 2m, który podałem wyżej) Czy nie zastanawiałeś się jednak nad tym Steam Linkiem? Streaming mnie nie interesuje. Wolę połączenie po kablu. Poza tym w salonie, przy telewizorze nie mam kabla Ethernet. Nie bardzo chcę sie z tym bawić - artefakty kompresji, opóźnienie, po wi-fi nie bardzo to działa, i nie wszystkie gry z tym działają. Kabel HDMI po prostu jest pewniejszy i stabilniejszy. I takie pytanko. Co przy nazwie tych kabli HDMI, które podałem wyżej oznacza CL? Na przykład dla tego kabla 15 m jest CL-38. W przypadku pamięci RAM CL oznacza opóźnienie np. CL-15 oznacza opóźnienie 15 ms. Czy w przypadku tych kabli CL oznacza opóźnienie w przesyle obrazu np. dla tego kabla 15 m opóźnienie 38 ms? Edytowane 8 Maja 2017 przez Aksum Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts