torture 107 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 nie interesują mnie opinie "gdzieś czytałem, gdzieś słyszałem"Ciężko będzie znaleźć 7-letnie testy Ja niedługo kupię MX-2 i za 7 lat dam Ci znać Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Testy też mnie nie interesują, bo nie dowiem się z nich, jak trwała jest pasta. Cytuj Link to post Share on other sites
Domel 0 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja polecam Arctic Silver 5 używałem jej przez 1.5 roku i naprawdę złego słowa o niej powiedzieć nie mogę Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Takie pytanie na marginesie: gdy nakładamy pastę, to powinniśmy ją nałożyć na sam procesor, czy na podstawkę coolera? A może na obie strony? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja nakładam na sam procesor i tak jest chyba najlepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A ja nakładam cieniutkie warstwy na stopke i procka. Co kraj to obyczaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Takie pytanie na marginesie: gdy nakładamy pastę, to powinniśmy ją nałożyć na sam procesor, czy na podstawkę coolera? A może na obie strony?Lepiej jest na sam procesor Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Lepiej jest na sam procesor Jakieś "za"? Ja ostatnio (wczoraj) posmarowałem i to i to. Myślę także że warto jest delikatnie pokręcić chłodzeniem, aby ew. pęcherzyki powietrza unicestwić. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Myślę, że to wszystko jest pic na wodę. Jeden stopień w tę czy w tę - nie ma większego znaczenia. Jakbyś nie posmarował - będzie dobrze Ważne, że coś tam będzie. Więc najprościej: troszeczkę na środek procesora, nie rozmazujesz tego niczym, po prostu kładziesz chłodzenie i mocujesz. Samo się rozprowadzi. Cytuj Link to post Share on other sites
hunio 1 Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Wybaczcie że się wtrącam ale co myślicie o paście Cooler Master Premium? Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Uzywym Zalman STG-1 od 2 lat. Problem z wysychaniem faktycznie wystepuje ale zalezy od temperatur CPU - na goracym P4 po 11-12 miesiacach pasta tak skleila chlodzenie z prockiem ze przy probie demontazu wyciagnalem procesor z gniazda pomimo tego ze nie zwolnilem blokady !!! Aby rozdzielic obie czesci musialem uzyc plukanki ultradzwiekowej bo trzymala jak beton. Objawy przy zaschnieciu to gwaltowny wzrost temperatury 7-8 stopni w ciagu miesiaca SpeedFan zaczal mnie o tym informowac - pewnie kurz sie tez do tego przyczynil ale sprzatam bude co 2 miesiace wiec tak zle nie bylo. Przy zastosowaniu na znacznie chlodniejsze C2D 6300 efekt wysychania jest o wiele slabszy - przy robieniu przegladu po 7 miesiacach zdejmowalem radiator i pasta lekko zgestniala ale w dalszym ciagu jest kleista i spelnia swoja funkcje. Jezeli podkrecasz ostro CPU to mysle ze STG-1 sie nie sprawdzi na dluzsza mete bo zbyt szybko bedzie wysychac, i co chwile bedziesz musial rozbierac maszyne i nakladac nowa warstwe. Robilem to samo w pracy i zauwazylem ze czesto otwierana wysycha takze w buteleczce u mnie skleila pedzelek z zawartoscia, efekt sklejenia jest extremalnie mocny resztki pedzelka mam gdzies do dzis. poniewaz zamowilem od razu 2 sztuki to uzywam jej do tej pory ale nie moge jej polecic jesli chcesz posmarowac i miec spokoj na dlugo. Ja kupilem swietna paste ktora aplikowalem na kilka maszyn w pracy i potrafila zbic temperatury o 2-3 stopnie w porownaniu do zalmana po krotkim czasie wygrzewania nazywa sie: TIM Consultants T-C Grease 0098, jest ciezka do kupienia - ja poprosilem siostre aby mi przywiozla opakowanie 50g z USA, przy nastepnym sprzatniu/wymianie czesci zmienie tez na swoim CPU. Dobrze dziala ale jest bardzo trudna do nalozenia - najlepiej ja wstawic przed nakladniem na chwile do goracej wody po czym robi sie bardziej plynna (plynu to ona w ogole nie przypomina ). Co do porownan to tu masz duzy test: http://benchmarkreviews.com/index.php?o ... 8&Itemid=1 Pozdrawiam EDIT na twoim phenomie zalaman powinien dac rade slyszalem ze PI nie grzeja sie za bardzo. Jednak jesli bedziesz krecic (chyba po to kupiles nowe chlodzenie) to lepiej zainwestuj w cos innego . Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ja będę brał za punkty Karakorum i MX-2, a mam PII 940, więc dam znać jak z temperaturami Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zamówiłem właśnie Noctua NT-H1. Jak dojdzie pasta i chłodzenie (bo jeszcze nie przyszło), to napiszę recenzję. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zamówiłem właśnie Noctua NT-H1. Jak dojdzie pasta i chłodzenie (bo jeszcze nie przyszło), to napiszę recenzję. Bardzo dobry wybór, ciekawe co cię przekonało do tej pasty Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zamówiłem właśnie Noctua NT-H1. Jak dojdzie pasta i chłodzenie (bo jeszcze nie przyszło), to napiszę recenzję. No procek, wreszcie mini-recenzja od Ciebie będzie - nie mogę się doczekać Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Bardzo dobry wybór, ciekawe co cię przekonało do tej pastyProducent podaje zalecany maksymalny czas stosowania na CPU bez zmiany - 2 lata Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam No to wymieniłem paste : http://ptymew.bay.livefilestore.com/y1p ... CF2330.JPG Revoltec Thermal Grease Diamond http://ptymew.bay.livefilestore.com/y1pg5T1ElMuz-N_fguWfk1hfI_kEvbau6lMSCjhabVlT51Yv1fNHdUbIrJ6xEizkvHPoiCju7vOv9eHn8kri8TEmw/ScreenHunter_01%20Jul.%2006%2015.10.JPG Noctua NT-H1 http://ptymew.bay.livefilestore.com/y1pj2fF_1t2WL6knq1rTC2jVjz3KBo6_Utq1bMBSysgdRuRa8lCyutJp0K1UK3-39POSP1flYiDRYHPqOuOw_v1hw/ScreenHunter_01%20Jul.%2006%2020.48.JPG Różnica może wielka nie jest ale dobre i to Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Różnica kolosalna a nie niewielka . Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Zależy jak dla kogo, dla niektórych 5 stopni w tę czy w tę nie ma żadnego znaczenia, a dla niektórych jest kluczowe. Myślę, że na i7 te kilka stopni ma znaczenie Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Różnica kolosalna a nie niewielkaW mojej aktualnej sytuacji musze walczyć o każdy stopień. A co do konsystencji NT-H1 to wydaje sie identyczna jak u Arctic Silver 5. Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 IMO jest rzadsza Cytuj Link to post Share on other sites
BartekW 0 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 A ja widzę że powoli wkracza na rynek zalman st-g2. Ciekawe jak ta będzie się sprawowała. http://www.quietpc.com/gb-en-gbp/produc ... ng/zm-stg2 Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 IMO jest rzadszaMożliwe jakoś sie z tym nie pieściłem. Grunt że jest lepiej, a diamenty dam kobicie na imieniny Cytuj Link to post Share on other sites
darkmonk 3 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Revoltec zrobił jakąś tanią podjebke IC Diamond 7 Carat. Cytuj Link to post Share on other sites
firespace760 0 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Ja tylko wróci do mnie komputer, to dam wyniki jak sprawuje się pasta IC Diamond 7 Carat na i7 920 D0 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts