Skocz do zawartości

Przedpremierowe próby OC na MSI Big Bang-Marshal

Recommended Posts

Na BOX'ie ja też uzyskałem stabilne 4,6 GHz (vcore 1,4 V), ale mam dokładniejsze dane niż "przekroczyła 70 stopni C", bo to jest okropnie niedokładnie (mogło być nawet 80*C :) ).

http://overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2011/01/intel/grafika/i7/46.jpg

Tak jak pisałem wcześniej - za dużo pasty.

No i właśnie - tylko że w Twoim przypadku masz pająka na stole i otwarte okno. To teraz wsadź takie boxowane coś do obudowy, zamknij okno i śmiało dodaj 10-15*C.

Co do past - oczywiście wiadomo. Ja stosuję tzw kropelkę na środek i rozmazywanie po całości łopatką od pasty.

Stosowałem 3 rodzaje past, ale zostałem przy jednej (gelid):

- gelid extreme (testy - wydajna prawie jak ta niżej, ale tradycyjna glutoza)

- coollaboratory Liquid Ultra (ciężkie usuwanie - izopropylem)

- zalman stg2 (jakaś taka)

Wiadomo też, że przed nakładaniem dokładne czyszczonko np Articleanerem (2 buteleczki - jedna czyści, druga przygotowuje pod nałożenie).

Co do techniki "cooling zima" to w moim przypadku, jak tylko otworzę okno i przeciąg śmiga sobie po dywanie :) to komputer stojący nawet zdala od okna, ale na podłodze jest zimniejszy o ok 3-5*C (rdzenie, grafy itd).

Sęk w tym, że nie jest to technika 24/7, a ja cały czas mówię o typowym domowym komputerze do codziennego użytku (zamknięta obudowa, stabilne kręcenie, dobre temperatury).

• 2 tygodnie później...

Stosowałem 3 rodzaje past, ale zostałem przy jednej (gelid):

- gelid extreme (testy - wydajna prawie jak ta niżej, ale tradycyjna glutoza)

- coollaboratory Liquid Ultra (ciężkie usuwanie - izopropylem)

Ja zapytam z innej beczki z jakiego materiału są teraz robione rozpraszacze ciepła na procesorach Sandy Bridge (obudowa procesora)? Pytam ponieważ myślę nad rozwiązaniem coollaboratory podczas składania nowego kompa (czekam na rewizje B3). Druga sprawa czy można ją stosować na rdzenie graficzne które w większości wypadków nie posiadają takich rozpraszaczy Ciepła jak CPU?

Widzę że używasz płyty Asrock Fatal1ty P67 Professional nad którą też myślę jak również nad Asrock P67 Extreme6, którą byś bardziej polecił? Na sieci wyczytałem że trochę lepiej podczas podkręcania spisuje się P67 Extreme6...

Z góry dzięki za odpowiedź

Widzę że używasz płyty Asrock Fatal1ty P67 Professional nad którą też myślę jak również nad Asrock P67 Extreme6, którą byś bardziej polecił? Na sieci wyczytałem że trochę lepiej podczas podkręcania spisuje się P67 Extreme6...

Mój test płyt z P67 - http://overclock.pl/articles/show/id/29 ... ndy-bridge

z jakiego materiału są teraz robione rozpraszacze ciepła na procesorach Sandy Bridge (obudowa procesora)?

Z tego co pamiętam materiał, z którego stworzono IHS nie zmienił się względem Lynnfieldów i Westmere. Tam "opakowanie" było bez do­mie­szek oło­wiu i flu­orow­ców. Więcej informacji znajdziesz tutaj - http://www.intel.com/technology/itj/200 ... solder.htm
Przeglądnąłem Twój test i widzę że Extreme6 ciut lepiej wypada w OC. Nie wiem czy to błąd ale chyba jest pomyłka bo opis możliwości OC Fatal1ty i Extreme6 jest identyczny? Możesz to wyjaśnić?

Z tego co pamiętam materiał, z którego stworzono IHS nie zmienił się względem Lynnfieldów i Westmere. Tam "opakowanie" było bez do­mie­szek oło­wiu i flu­orow­ców. Więcej informacji znajdziesz tutaj - http://www.intel.com/technology/itj/200 ... solder.htm

Dzięki za linka

Nie wiem czy to błąd ale chyba jest pomyłka bo opis możliwości OC Fatal1ty i Extreme6 jest identyczny? Możesz to wyjaśnić?

Płyty są podobne. Możliwe, że opisy są identyczne, ponieważ przy opisywaniu bardzo podobnych konstrukcji nie ma sensu składać innych zdań :pajac: Oszczędność czasu, nie jest to lenistwo :[

Płyty są podobne. Możliwe, że opisy są identyczne, ponieważ przy opisywaniu bardzo podobnych konstrukcji nie ma sensu składać innych zdań :pajac: Oszczędność czasu, nie jest to lenistwo :/

Oczywiście rozumiem,:)choć zastanawia mnie fakt identycznych timingów na obydwóch płytach jak również to, że w zakładce wydajność i OC na wykresie Extreme6 osiąga 4794,2 MHz a w opisie tam gdzie podkręcanie 4618, stąd moje pytanie :[

test trochę poprzekręcany

To jest tekst na kilkanaście tysięcy słów - Panowie, ja to sam ogarniałem! To nie jest łatwe :hahaha:

w zakładce wydajność i OC na wykresie Extreme6 osiąga 4794,2 MHz a w opisie tam gdzie podkręcanie 4618, stąd moje pytanie

Extreme6 w moich testach osiągnął 4618,6 MHz. Zaraz poprawię wykresy. Dzięki za zauważenie i "zaraportowanie" błędu :hahaha:

w opisie msi marshal ,jest wszystko to samo co w UD7

Wskaż mi gdzie, dokładnie.

EDIT: Wykresy poprawione.

A kiedy będzie premiera?

http://twojepc.pl/news23357.html

Testowanie odbyło się na złym P67???

W tamtym czasie nie było jeszcze P67 w steppingu B3, więc tak - testy odbyły się na "złym" chipsecie. Jednakże warto zauważyć, że miałem w testach około 25 płyt z tym chipsetem w "złej" wersji, a jednak ani razu nie było problemów. Nie widziałem także, aby ktokolwiek miał problemy wynikające z tego defektu.
  • 2 tygodnie później...

koziro ,jakiego mobasa polecasz do 750zł z p67 ,msi juz poszla na wymiane i zwrot dostalem ,szukam czegos zastepczego ,asus p8p67 pro ,nie podoba mi sie ,ale ladnie prowaddzi procka ,jedynie gigabyte ,ale ten z kolei ma problemy z vdroop i różnych nie dopracowanych drobnostek

A tak w sumie to rozumiem, że na MSI Big Bang Marshall posiadającej aż 8 portów PCI-e x16 można zbudować podwójne 4-way SLi ? Jeżeli nawet jest to możliwe, to czy ktoś testował takie rozwiązanie w praktyce, już nawet nie chodzi mi o wydajność ale o fizyczne upchnięcie 8 kart dwu-slotowych. Pytam z ciekawości bo w sumie jestem zainteresowany taką płytą (chodzi o spore możliwości OC i dużą stabilność). Widział ktoś takie rozwiązanie ?

już nawet nie chodzi mi o wydajność ale o fizyczne upchnięcie 8 kart dwu-slotowych

Na Marshalu PCIE są umieszczone jeden za drugim, więc karty z dwuslotowym chłodzeniem nie wejdą.

Co do 2x Quad-SLI, tak jak napisał kubbak, w obecnych czasach możliwe jest połączenie i używanie na raz maksymalnie 4 kart graficznych zarówno w SLI jak i CrossFire. Chyba, że jakoś Hydrą da się kombinować więcej, ale wątpię.