krzysiek098 11 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Witam dziś złożyłem kompa i po włączeniu jest czarny ekran, wentylatory chodzą normalnie dioda HDD mruga jak się kliknie coś na klawiaturze, ale z głośniczka nie słychać piknięcia tylko tak jakby chrabotanie czasem. Monitor podłączony pod D-Sub, Dvi nie posiada monitor. Części to: Zasilacz SPC Elemntus czy jakoś tak 350W Płyta główna ASRock H110M-DVS R3.0 (fabrycznie posiada tylko jeden bios i na kości płyty głównej pisz p1.10) Procesor Intel pentium G4560 lga1151 Ram Crucial 2133 Mhz Buda Brutus M10 Dzsk Seagate 500gb Płyta połączona wtyczką 8 pin. Proszę o szybką pomoc. Ps. Bez ramu komp piszczy 3 razy to chyba dobrze? Edytowane 17 Marca 2017 przez krzysiek098 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Płyta połączona wtyczką 8 pin. Przepraszam, że zapytam wtyczkę 24 pin podpiąłeś? Wymontuj RAM i sprawdź czy speaker się odezwie. Jeżeli nie to do sprawdzenia piny w gnieździe procesora, najlepiej z pomocą lupki, czy nie pokrzywione lub wyłamane. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Tak 24 też wpięte. Głośniczek piszczy normalnie bez ram czyli procek chyba ok z płytą ? Edytowane 17 Marca 2017 przez krzysiek098 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Nie do końca, bo wyjście na złącza Display Port jest bezpośrednio z Intel® HD Graphics 610 czyli procesora więc dla pewności sprawdź socket. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Zobaczyłem i socket wygląda w miarę w sumie tam nie ma możliwości żeby to źle złożyć żęby piny się wygieły bo są te nacięcia. Tylko z jednej strony piny wyglądają jakby schodziły się do środka i z drugiej też tak jakby do środka. Nie wiem czy tak powinno być ? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Możesz to zrób fotkę i wrzuć tutaj np przez: http://imgur.com/ Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Znaczy teraz, już go złożyłem i przejrzałem neta i chyba wszystko w porządku jest z jednej strony powinny być tak z skosa a ta druga prosto więc powinno być ok. Jutro zobaczę jeszcze RAZ. Ale czemu nie wyświetla tego obrazu to nie wiem :-(. A czy bez dysku powinien włączyć bios? Edytowane 17 Marca 2017 przez krzysiek098 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Marca 2017 Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Oczywiście bios uruchomisz tylko z RAM i procesorem. Piny sprawdź też pod względem ugięcia, czy któryś nie jest niżej od pozostałych. Jeżeli masz możliwość zamontowania jakiejś karty graficznej to też pomogłoby w ustaleniu winowajcy tego zamieszania. Próbowałeś na innym kablu D-Sub. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Kabel jest na 100% dobry, bo na kompie obok normalnie działa monitor, kartę graficzną mogę wrzucić w sumie gf9600 GT. I zasilacz modecom chyba mam jeszcze 400w. http://imgur.com/WU1Wl9b http://imgur.com/mgDF2wh http://imgur.com/gtns8ED http://imgur.com/yOlHdWe http://imgur.com/C17Wpsg Przepraszam za jakość, ale aparat padł. Cytuj Link to post Share on other sites
Morfiks 17 Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Przy zakupie płyty sklep zaktualizował ci bios pod procki 7 generacji? Bo jeśli nie to płyta z chipsetem h110 + proc kaby lake nie bedzie działać. Edytowane 18 Marca 2017 przez Morfiks Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Ta płyta posiada tylko jedna wersje biosu. I jest nią P1.10 tak samo pisze na kości bios Cytuj Link to post Share on other sites
Morfiks 17 Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 (edytowane) Doczytałem, bios z automatu obsługuje 7 generacje, czyli to nie tu problem siedzi. Odpiecie dysków odpalenie kompa jedynie z procem, ramem i monitorem podpiętym pod zintegrowany układ, daje takie same skutki? Na początku roku miałem bardzo podobny problem i winowajcą okazała się wadliwa płyta. Masz jak sprawdzić u znajomego czy proc jest ok ? Edytowane 18 Marca 2017 przez Morfiks Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Jak dotrę do domu sprawdzę bez dysku i napędu, proca nie mam jak sprawdzić niestety, a te piny wyglądają ok? Podepne jeszcze kartę graficzną, bo w założeniu ma chodzić na zintegrowanym układzie. Bez dysku i napędu też nic nie wyświetla, czyli bez zmian :-| Panowie z kartą graficzną działa normalnie a z płyty głównej wyjścia nie chce? Co trzeba ustawić? Po przedstawieniu w Uefi dalej nic na sztywno, więc płyta główna do wymiany raczej chyba będzie, jutro na gwarancji leci. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 18 Marca 2017 Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Wygląda, że w sockecie CPU wszystko jest w porządku. Jeżeli masz już system i z kartą graficzną, przy włączonej w UEFI karcie z integrowanej, w menadżerze urządzeń powinny być dwie karty graficzne. Jeżeli nie będzie widoczna z integrowana to na 99% wada płyty gł. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Juz płytę zdemontowalem, myślę że to właśnie jej wada bo to złącze d-sub od początku jakoś dziwnie się uginalo. Jutro oddam do sklepu na gwarancję. Ogólnie świetna sprawa że nie trzeba aktualizacji i cena naprawdę dobra bo 209 zł akurat mi się trefna trafiła. @ Update 22 marca Po otrzymaniu nowego egzemplarza, efekt ten sam i wychodzi na to że płyta główna nie wspiera Intela karty graficznej zintegrowanej. Po dołożeniu karty graficznej dedykowanej chodzi komputer bez niczego w menadżerze nie ma nawet informacji o karcie zintegrowanej i sterownikach. Więc teraz jestem w kropce Edytowane 22 Marca 2017 przez krzysiek098 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Faktycznie umknęła nam drobna notka na stronie ASRock: Intel® HD Graphics 510/530, a Twój CPU posiada kartę z integrowaną HD 610. Trzeba czekać na wydanie nowego biosu. Edytowane 22 Marca 2017 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) A teraz to też dojrzałem, tylko problem w tym że na już mi potrzebny, a taka aktualizacja w jakim czasie może się pojawić? I czy w ogóle się pojawi ? Z tego co na szybko spojrzałem żadna płyta od ASRock nie wspiera G4560 i jej grafiki zintegrowanej. Teraz się nasuwa pytanie czy wymienić po raz kolejny płytę czy procesor, a może jednak jakąś budżetową kartę graficzną za 150 zł? Edytowane 22 Marca 2017 przez krzysiek098 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 22 Marca 2017 Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) Możesz, jak piszesz kartę graficzną i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie, zakup używanego CPU 6-tej generacji lub w ostateczności wymiana płyty gł. Napisz do ASRocka z zapytaniem o powyższy problem. Edytowane 22 Marca 2017 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiek098 11 Napisano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Już napisałem ale tam się z 2 tygodnie też czeka na odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts