masteriusz 1 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 spotkało mnie dość przerażające rozczarowanie podczas pierwszego odpalenia mojego nowego pc. Konfiguracja: MSi z270 pro carbon i7 7700K corsair vengeance led 2x8 3000mhz cl15 ssd samsung SM951 256gb be quiet dar power pro 11 850W be quiet silent loop 240 pasta Thermal grizzly kryonaut Co mnei przy takim chłodzeniu rozczarowuje, to przede wszystkim wahania temperatur i wysokie temperatury. OCCT w momencie kliknięcia przycisku "ON" temperatury wskakująca 80-90*C i tak się trzymają. nawet na systemie jak coś robię to słyszę, że wentylatory co jakiś czas wchodzą na obroty(staja sie niesłyszalne) i zwalniają za chwile... średnia temperatura na systemie to około 38*C przy 1.12V i 800mhz na rdzeń. 90*C przy 4500Mhz i 1,28V 2 razy nakładałem na nowo pastę bo myślałem, że dałem za mało/dużo - bez zmian. co ciekawe po 10 min stresu w OCCT chłodnica jest zimna pompka tez. Dlatego stawiam chyba na gluta...? Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Zrąbana pompa, jakiś bąbel powietrza który blokuje przepływ, słaby docisk blokopompki. Ale chyba najbardziej prawdopodobny jest zły montaż lub uszkodzenie pompy. Cytuj Link to post Share on other sites
artolos88 0 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 sprawdź na jakimś innym coolerrze. Jeżeli bez zmian, to sprawdź mocowanie i paste, jeżeli dalej bez zmian to procek do wymiany(mialem tak kiedys z i7 hasswel one się nie cieszyłī dobrą sława w OC a mój był wybitnie skopany). Ew daj komuś by zamontował i sprawdził wcześniej. Cytuj Link to post Share on other sites
masteriusz 1 Napisano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Chłodzenie odpowietrzone - bąbli nie ma na 100%. Pompka sprawna, sprawdzałem bez chłodnicy, ciśnienie i przepływ wydaje się być OK. Oczywiście pompka stałe 12V. Co do montażu, sprawdzałem na sucho jak cpu przylega do bloku, jest OK, całą powierzchnią. Postaram się sprawdzić na innym coolerze. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Silent loopa nie da się źle założyć, tam jest tak prosty system montażowy, że trzeba by zostawić folie zabezpieczającą albo pasty nie dać. Jeżeli temperaturu w momentalnie skaczą do do tych 90 i później momentalnie spadają do normalnej to na 99% wina gluta. W tygodniu dostałem nówke i7 4790k z wymiany gwarancyjnej prosto od intela i tam w ogóle pasta nie miała styku z rdzeniem, skutkowało to że na boxowym chłodzeniu w windowsie miałem 60 stopni w idle a w stresie łapało 105st i reset Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) Identyczny problem miałem z i5 7600k.... Dali znów jakichś śmieć pod czapę stąd te chore temperatury .... Wymiana pasty, chłodzenia czy ponowny montaż chłodzenia nic nie da - przerabiałem to u siebie. Na szczęście u mnie było trochę lepiej. Widzę, że u Ciebie to faktycznie masakra jakaś. Edytowane 5 Marca 2017 przez Pankracy666 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) stawiam na kiepski glut pod czapą, pewnie przy tych 80-90 st radiator na cpu nawet nie parzy chodzi takie zabawne powiedzenie po forach, że kabylaki i skylaki zegar w zegar są tak samo wydajne, tylko te pierwsze 20% cieplejsze Edytowane 5 Marca 2017 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
masteriusz 1 Napisano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Dokładnie, w momencie kliki ON jest 90 a w momencie klik OFF jest 38 przy 90 nawet ta metalowa obejma trzymająca cpu z gnieździe jest letnia. Porażka z tym intelem... do tej pory pracowałem na Q6600 zrobiłem test i na silent loop miał 28*C spoczynek i 52*C stres na OC do 3,2 i napięciu 1,40V. Skalp już omawiany z kolegą Patrykiem Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Nie da się takiego barachła reklamować ze względu na nie możność prawidłowej pracy PC, co za tym idzie systemu? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 No to dostaniesz drugi procesor, który będzie pracować tak samo, minimalnie lepiej, lub nawet gorzej Dostałem teraz wymiany gwarancyjnej i7 4790k w którym glut pod ihs w ogole nie dotykał rdzenia akurat dla mnie to nie problem, bo zaraz po otrzymaniu pozbyłem się go na dobre Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Identyczny problem miałem z i5 7600k.... Dali znów jakichś śmieć pod czapę stąd te chore temperatury .... Wymiana pasty, chłodzenia czy ponowny montaż chłodzenia nic nie da - przerabiałem to u siebie. Dobrze że ja trafiłem na w miarę normalną sztukę. Pankracy ja na 1.26 v mam 5 ghz w 7600K. Temp w occt bez AVX 58-66. Z AVX na 4,8 ghz 1,22v 74 st - 81 st. Także skalp aż tak bardzo nie potrzebny, ale można zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 5 Marca 2017 Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Jeżeli te 74-81 to temp najcieplejszego i najchłodniejszego rdzenia to rewelacji nie ma, bo to srogi rozjazd jest. Po skalpie patrząc jak zachowuję się KL miałbyś spokojnie ~60 stopni przy teście z avx, z rozjazdem 3-4 stopnie max na rdzeniach Przed chwilą ogarnąłem swoje i7 gdzie różnica wychodzi 2 stopnie między rdzeniami Cytuj Link to post Share on other sites
aerofan 8 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) Jeżeli te 74-81 to temp najcieplejszego i najchłodniejszego rdzenia to rewelacji nie ma, bo to srogi rozjazd jest. A ja twierdzę, że z AVX bez żadnego offsetu to bardzo dobry wynik, bez AVX 58-66 na 5Ghz na powietrzu, to miód malina. Wracając do tytułowego problemu - koniecznie trzeba sprawdzić na innym, może jakimś zwykłym powietrznym ? Dziwne, że radiator zimny. Ja bym jednak nie obstawiał gluta, byle jaki, ale chyba nie zapomnieli wlepić ? Bez gluta to by był overheat. Edytowane 6 Marca 2017 przez aerofan Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Ja jedynie odniosłem się do rozrzutu temperatur na rdzeniach, o ile te widełki to temp najcieplejszego i najchłodniejszego rdzenia, bo nie jest to sprecyzowane. Taki rozrzut może też powodować niestabilność procka, mimo że temperatury będą znośne Cytuj Link to post Share on other sites
aerofan 8 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Taki rozrzut może też powodować niestabilność procka, mimo że temperatury będą znośne Na to bym nie wpadł, skąd taki wniosek ? IMO absurdalny. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 na opakowaniu platków było napisane Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 8 Marca 2017 Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Na innym forum polecali Cię że skalpujesz procki prawda? Jaką maszynką ile za to sobie życzysz? Cytuj Link to post Share on other sites
aerofan 8 Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 To już wiemy, czemu 7 stopni różnicy to jest "srogi rozjazd". Interes musi być. Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Z tego co wiem PatrykT woła za skalp chyba 50 pln, więc nie jest to duża kwota, zważywszy na to jak obniżyć się potrafią temp... Słyszałem również same pochlebne opinie, więc warto na pewno. (Nie jest to post reklamowy, posiadam AMD a danego użytkownika nie znam osobiście) Cytuj Link to post Share on other sites
aerofan 8 Napisano 9 Marca 2017 Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 W tym przypadku (i5) nie widzę kompletnie potrzeby skalpowania. Temperatury ma bardzo dobre. A rozbieżność temperatur nawet większych przy tego typu zakresie temperatur (50-60 stopni) nie ma kompletnie żadnego wpływu na stabilność. No chyba, że zbliżymy się do granicy OC danego procesora, wtedy każde kilka stopni na najcieplejszym rdzeniu może mieć znaczenie. Ale to i tak rozchodzi się o temperaturę max, a nie o rozbieżność temperatur między jednym a drugim rdzeniem. Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 10 Marca 2017 Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 (edytowane) O mnie piszecie Bez skalpa się obędzie. Na 5 ghz mam w occt z avx 82 st na najcieplejszym rdzeniu. Może to zasługa nie wysokiego volt, albo chłodzenia, albo odbudowy, albo wszystkiego po trosze (częściowo, połowicznie, w pewnym stopniu, w pewnej mierze) Edytowane 10 Marca 2017 przez kamar59 Cytuj Link to post Share on other sites
masteriusz 1 Napisano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 koledzy, Zmiana tematu wątku na "zimny kaby 7700k" temp w spoczynku 27*C po 30 min na systemie i przeglądarce OCCT - max 57*C Patryk jesteś WIELKI Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 czyli reasumując intel pod strzechę pcha powidła śliwkowe Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 13 Marca 2017 Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 intel teraz stosuje politykę niczym fabryka samochodów FSO w latach 70-80, wtedy też samochód wyjeżdzał z linii do klienta i zaraz trafiał do warsztatu w celu ulepszenia pewnych rzeczy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts