mtq11 2 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Witam, posiadam procesor i5-2500k podkręconego od 3 lat na 4,6 ghz na napięciu 1.41. Ostatnio zauważyłem, że w programie CPU-Z prędkość szyny spadła mi do ~96 mhz http://i.imgur.com/BM5MzGT.png Czy to wina procesora czy siada płyta główna? Płyta główna to msi z77a-gd55. Dodam, że pół roku temu miałem z nią problemy. Komputer się uruchamiał i po chwili restartował, czasami uruchomił się za którymś razem. Niestety nie posiadam już gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
Cross 8 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Napiecie 1.41 to juz calkiem spore napiecie jak na dlugotrwale uzytkowanie, ja mojego starego i5 750 trzymalem 6 latna 3.61 Ghz i napieciu 1.25v bez wplywu na zywotnosc cpu lub plyty, wiec pytanie co mowi twoj bios? W biosie masz na sztywno ustawione BCLK na 100 czy na auto? Rozne moga bgc przyczyny albo procesor, albo kondensatory sekcji zasilania, ale to raczej powodowaloby niestabilnosc, ale bclk samo z siebie by sie raczej nie obnizylo bez zmiany w biosie. Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 @cross chyba żartujesz, jak ma dobre chłodzenie to i 1,5v może trzymać (intel radzi na SB 1,51v nie przekraczać), procesor nie zuzywa się od napięcia tylko przez wysokie temperatury tym bardziej , ze autor napisał, ze miał problemy z tą płytą - to że wskazuje 96Mhz na szynie bym się nie przejmował, jak chodzi wszystko stabilnie to działaj dalej, sprawdź tylko , czy przy stockowych zegarach pokazuje ci to samo (żeby wyeliminować wpływ OC) Cytuj Link to post Share on other sites
Pepis 1009 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Ja bym spróbował ręcznie wpisać 100.1 w ustawieniach bclk, ale jeśli wydajność i stabilność jest ok to ja bym się nie przejmował. Cytuj Link to post Share on other sites
mtq11 2 Napisano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Wydajność niestety spadła. Głównie gram w csgo i myśłałem, że kolejny update spowodował spadki fps. Najlepsze jest to, że jakakolwiek zmiana mnożnika i innych ustawień powoduje, że procesor działa tylko na mnożniku 33 pomimo tego, że jest ustawiony na 46. Próbowałem każdej wersji biosu i intel me ale nic to nie daje, mam najnowszy sterownik chipsetu. Chyba już wszystko sprawdzałem co mogę. Dzisiaj wyjmę procesor i na nowo zamontuję chłodzenie (thermalright macho). Ktoś może miał taki problem? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 zrób zdjęcia jak masz ustawienia w uefi zrobione Ja u siebie mam BCLK na 100 i wyłączone intel speedstep, oraz wszystkie stany C, Może ty tylko turbo zmieniasz, zamiast bazowego mnożnika ? Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 3 Marca 2017 Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Również posiadam ten sam problem, ale to jest bodajże kwestia podkręcania (i spadania prędkości szyny z wyższym OC). Moje zdjęcie:http://i.imgur.com/4BaZD7a.pngSzyna BCLK na 100 w biosie, ale jak zrobię standardowe taktowanie na 3,4ghz to normalnie w CPU-Z pokazuje 100. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 @@Quarantino, ehh u ciebie wszystko ok jak masz spread spectrum ( lub odpowiednik włączony ) Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 @kokosnh, tylko, że nie kojarzę bym miał włączony jakiś spread spectrum. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 tylko samo spread spectrum rusza zegar bazowy do max 0.5% +/- zwykle - popatrz na płycie, ja u siebie mam może być pod inna nazwą ( zależnie od marki ) będzie podpisane, że funkcja od zakłóceń, lub poprawy stabilności 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 @kokosnh - ale to tak na płycie realnie muszę spojrzeć na nią i być napisane, czy gdzieś w biosie lub stronie internetowej? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 bios ( dokładnie uefi ), nie łap mnie za słowa 1 Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 spread spectrum jest do włączenia w biosie w sekcji do OC , ja u siebie mam wyłączone i fsb mam 99,98 MHz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Quarantino 79 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 @kokosnh, tak, mam w biosie. Mam to zrobione na auto. Warto to przestawić na manual i wyprostować do 100% czy nie ma to sensu? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Marca 2017 Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 jeśli nie podkręcasz wysoko na granicy stabilności, tak że zmiana zegara o te 0.5% mogłaby spowodować niestabilność, to warto zostawić włączone. Cytuj Link to post Share on other sites
mtq11 2 Napisano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Sprawdzałem wszystkie ustawienia, wyłączony intel speed test itp ale nic to nie daje. Jak dla mnie to już koniec tej płyty głównej no ale może ktoś miał podobną sytuacje i znalazł inne rozwiązanie. Niżej screeny ustawień. http://i.imgur.com/TpkT7dI.pnghttp://i.imgur.com/MnxlpGC.pnghttp://i.imgur.com/LXvODqO.pnghttp://i.imgur.com/MdGkOHp.png Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 no więc tak, jeśli na początku było OK to może zacznijmy od "clear cmos" ( oczywiście jeśli nie masz żadnej macierzy RAID, bo to by ją zepsuło ) Dzięki temu wyeliminujemy problem ustawień które mogły być zmienione Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 nic mu raidu nie popsuje, clrcmos czyści bios, a nie ustawienia macierzy dysków (to sie robi już po wyjściu z biosu poprzez Ctrl+I), nie raz resetowałem bios, a też używam macierzy raid0, tylko w biose należy na raid z powrotem ustawić po takim zabiegu Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 6 Marca 2017 Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 mi tam raz padła macierz raid 1 przy odcięciu prądu ( tzn sama macierz nie padła, a przestawiło się w tryb domyślny (AHCI) i uruchomienie systemu akurat nadpisało coś na 1 dysku, i nie szło spiąć ponownie bez wyczyszczenia całego dysku, bo oczywiście system się posypał po tym nadpisaniu ) Tak, wiem że tyczy się to raid 1 ( bo reszta raid-ów nie odpali, więc nic się nie nadpisze ), ale jednak nieudana aktualizacja, czy coś podobnego ( bo nie wiem do końca co to było ) i macierz poszła Cytuj Link to post Share on other sites
mtq11 2 Napisano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Problem rozwiązany, wystarczyło od nowa zainstalować system. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts