Skocz do zawartości

Recommended Posts

zależy od chłodzenia, czy aby w tym samym czasie nie obniżały się obroty wentylatora? temp otoczenia, i jaka jest temp wewnątrz obudowy.

zasadniczo w normie.

a jaką masz temp max gdy mu dasz popalić?

w sumie to jest najważniejsze

Gość DANNY_79

Jaka powinna być temperatura tego procka w idle na boxowym chłodzeniu?

Bo u mnie wynosi 45-47stp, czy aby nie za dużo?

2500k nie miałem okazji testować, ale powiem Ci jak wygląda boxowe chłodzenie w i5 760. Dla mnie tempy na nim były po prostu nie do przyjęcia (były co prawda niższe od Twoich, ale też uważam stanowczo za wysokie).

Dlatego weź pod uwagę wymianę chłodzenia na coś odpowiedniego.Tym bardziej do procesora serii k

pozdrawiam

[sun Feb 06 00:44:37 2011]

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

Hardware failure detected, consult stress.txt file.

W prime 95 wyskoczył mi taki błąd na 1wszym rdzeniu, poważny/przypadek?

(wraz z prime odpalony był jedynie utorrent)

Miałem to samo u siebie z pamieciami OCZ gold 1333 cl9 (proc od AMD x6 1075t). W testach wyskakiwały błędy na rdzeniach (occt) i w pamięci. Ściągnij program Memtest, aby przetestować dokładnie pamięci. Ja musiałem wymienić pamięci na inny model - dopiero to pomogło, od tamtej pory 100% stabilności ,żadnych błędów czy BSOD.

Powiem Ci tak. Bardzo dużo zależy od obudowy jaką posiadasz. Mój procesor po OC w spoczynku miał 40 stopni pod obciążeniem w grach potrafił nawet wbić na 70*C a mam nie BOXowe chłodzenie. Gdyby to był BOX to procesor by już dawno przypominał zapiekankę.

Zmiana obudowy sprawiła że w spoczynku procesor ma śmieszne 32*C a pod obciążeniem nigdy nie przekroczył 55*C. Różnica kolosalna. Może trzeba myśleć nad zmianą obudowy? Jak widać taka zmiana daje więcej niż wymiana całego chłodzenia procesora a i przecież inne podzespoły w komputerze będą miały chłodniej.

Wracając jednak do meritum; Twoje temperatury nie są niebezpiecznie duże. Są wysokie ale na zjadliwym poziomie. Tylko te 70*C w stresie trochę boli. Procesor bardzo skraca swoją żywotność w takich temperaturach. Do wyboru masz:

-Najtańsze rozwiązanie: zmienić pastę termo-przewodzącą (kilka stopni mniej w najlepszym przypadku)

-Zmienić chłodzenie procesora (nawet do kilkunastu stopni mniej) ale już za cenę ponad 100zł

-Zmienić obudowę (jeżeli masz stare ciasne badziewie) Nawet i 20*C mniej przy skrajnych przypadkach.

Pozdrawiam.

Masz jakieś wiatraczki w obudowie oprócz na chłodzeniu proca i w zasilaczu? Jeżeli nie to wez sobie wsadź jakiś zwykły termometr do obudowy i spr po ok 2h jaką masz w niej temp.

Jeżeli nie posiadasz żadnego wiatraczka to kup sobie np 120mm i wsadź go w górnej cześci obudowy zęby wyciągał ciepłe powietrze z budy. Z przodu daj też na dole wiatraczek żeby wpychał powietrze i temp ci w budzie spadnie. To jest wersja niskobudżetowa.

Zawsze możesz kupić lepsze chłodzenie do proca, ale i tak bude jak masz ciepłą to za dużo nie da.

Obudowę mam nową, z przodu i z tyłu są wiatraki 120mm, a dodatkowo teraz jest otwarta. Memtest leciał 5h i nie wykrył żadnego błędu w ramie. Planuje kupić scythe mugena, czy jest coś lepszego w kwocie do 170zł?

Co jeszcze może powodować ten błąd?

Nigdy nikomu nie polecam otwartej budy.!, Upewnij się, czy są to realne wartości temperatur. Jeden wentylator z przodu i z tyłu jak najbardziej wystarcza, Scythe Mugen 2 Rev. B Jest to najlepszy wybór, tylko sprawdź dokładnie czy ci się zmieści.! I jak najszybciej zamknij tą obudowę..!

W lodówce?:D

Polećcie jakieś chłodzenie do 200zł. Z mugena chyba zrezygnuję, bo za dużo miejsca zajmuje. Myślę o zalmanach/thermalrightach, ale jest tyle tych modeli i każdy piszę co innego na ich temat, że już się gubię.

Oczywiście taki, który zmieści się na tą MOBO (i nie zakryje połowy slotów ddr) - asrock extreme 4 p67

może - http://angela.pl/p5115,titan-fenrir-ttc-nk85tz-rb.html ?

Po co ci takie drogie chłodzenie ? W zupełności wystarczy http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... ooler.html

Ciche i dość wydajne, łatwy montaż, nie zajmuje dużo miejsca w obudowie i nie jest drogie... Tu masz jego test:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 12892.html

Nie w lodówce, mogę ci pokazać... Po prostu dobrze nałożona pasta i dobry przewiew...

Zmieniłem na tego spartana, ale jakieś szczególnie mniejszej temp nie mam. Jak wygląda dobrze nałożona pasta (pasta gelida)? Bo ja nałożyłem bardzo niewiele, rozsmarowałem, załozyłem radiator, zdjąłem radiator i go przetarłem, została tylko pasta na procku.

3rdzenie(0,2,3) mają średnio 5-7 stopni mniej, niż rdzeń 1, czy to normalne?

http://img11.imageshack.us/img11/5294/beztytuuxxsc.jpg

Pomimo zmiany chłodzenia i sprawnego ramu(wg 3godzinnego memtestu) dalej wyskakują mi błędy w prime95.

FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4

[Mon Feb 14 01:06:15 2011]

FATAL ERROR: Rounding was 0.4978027344, expected less than 0.4

[Mon Feb 14 01:14:47 2011]

Procek nie jest kręcony, jedynie co zmieniłem to ram z 1,3k na 1,6k.

http://img4.imageshack.us/g/39631824.jpg/

Core volt strasznie skacze w cpu-z, z 0.970 do 1.100, normalne?