kamyk155 395 Napisano 12 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Ja jestem tylko ciekaw, czy ktoś z Was był już w sklepie i pytał co będzie z wymianami płyt. Dziś właśnie wyczytałem, że Asrock doradza wymianę płyty w sklepach, gdzie została zakupiona, a w ramach przeprosin daje rok gwarancji dłużej. Nowe chipsety od 14 lutego mają już być u producentów płyt i kwestia kilkunastu dni niby na ich wprowadzenie do nowej produkcji. Jutro zapytam się w moim sklepie co oni na to, bo czuję, że nasze realia będą zupełnie inne, a znając sklepy w naszym cudnym kraju - będą stawiać opór i pewnie robić pod górę. Cytuj Link to post Share on other sites
pdoodek 4 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 raczej nie moga robic duzych problemow - usterka to wada ukryta, przez ktora musza wymienić takie prawo poza tym usterka została potwierdzona przez producentów płyt i procesorów więc to już sprawa sklepu jak oni się rozliczą z dystrybucją nam mają obowiązek wymienić towar - na nowy i sprawny czyt. pozbawiony wymienionej usterki (a jesli bedzie miala inna, nowa - wymienic na kolejną i tak w kolko) Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Kto mówił że jest Extreme6, jak jeszcze nie wyszła =.=Extreme6 jest dostępna np. w HusariaPC. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Kto mówił że jest Extreme6, jak jeszcze nie wyszła =.=Extreme6 jest dostępna np. w HusariaPC.jesteś pewny że to już poprawiona wersja? Bo zgodnie z porozumieniem z Intelem, wznowiono sprzedaż uszkodzonych płyt, które będą wymienione na nowe, gdy pojawi się poprawka. Intel konkretnie określił że Pierwsze egzemplarze pojawią się dopiero w kwietniu, i nie jest to babbskie Bo tak, tylko po prostu taki jest cykl produkcyjny, wprowadzić poprawki i no i trzeba jeszcze przetestować poprawioną wersje. Bo już sama produkcja to setki, jak nie tysiące na minute, potem dostarczyć na linie produkcją ... no i cała logistyka na cały świat. na to potrzeba czasu Cytuj Link to post Share on other sites
pdoodek 4 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 http://www.proline.pl/?n=intel-bedzie-s ... e-chipsety czy konkluzją z tego tekstu ma być to, że jednak nie będą wymieniać wadliwych płyt ? bo czegoś tu nie czaję Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 13 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 @krakn Twoje pytanie zrozumiałem jako zapytanie o dostępność (datę premiery) tej płyty głównej a nie o to czy jest to wersja poprawiona. Podejrzewam, że ten Extreme6 może mieć wadliwe SATA2, ale ma jednocześnie 6x SATA3, których liczba jest wystarczająca by wszystko podłączyć. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 @Thorin49, z wczesniejszej wypowiedzi zrozumiałem że gdzieś ktoś juz oferuje nowe wersje płyt, bez usterki. Ale tak nie jest. @pdoodek "We have just had Important Update information from Intel, Asus, Msi and Gigabyte 16:30Hrs Today - 01/02/11. This is an agreement Scan has reached with Intel/Asus/Msi & Gigabyte and is not for the time being a general to all vendors. We suggest you check with your Vendor/Supplier. All of the above parties have agreed on a intermediate solution to the Sandybridge problem. As there is No Immediate Danger/Fault and as this fault is likely to affect a small number of boards over time and Replacement Stock will Not be available until realistically in April/May, all the parties above have Guaranteed Direct Swap Out of all P67/H67 Boards bought from Scan should you the end user wish to do so at a later date. Based on this Swap Out Guarantee We have decided to make all P67/H67 Boards available for sale again. The Decision to buy and use still lies upon you the end user customer." Intel dogadał się z producentami płyt i dystrybutorami. Na skróty tłumacząc płyty są sprzedawane nadal i zostaną wymienione w maju w miarę możliwości logistycznych. Mam pytanie, czy jak przełożę dyski pracujące jako RAID0 z 3GB do SATA 6GB to stracę dane czy nie? Cytuj Link to post Share on other sites
bartus007 0 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kupiłem zestaw komputerowy w komputroniku, niby duży sklep ale 5 maili wysłanych z pytaniem co z tą płytą i 0 odpowiedzi. Następnym razem jednak sam sobie złożę, taniej, przyjemniej, szybciej będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 15 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A ja kupiłem w średnim sklepie i jak tylko wszedłem z pytaniem - dzień dobry kupiłem u was płyte na intelu P67 - facet odrazu uśmiech od ucha do ucha. Ogólnie wzięli odemnie numer telefonu i mówili, że będą pytać i zadzwonią jak tylko coś będzie wiadomo o wymianach. I w tym momencie ja zrobiłem uśmiech od ucha do ucha i powiedziałem im, że nowe płyty będą kwiecień/maj, a znając nasze realia to raczej późny maj, więc spokojnie. Pożyjmy - zobaczymy. Ogólnie oddam płytę dopiero wtedy, kiedy poprawione modele będą dostepne w hurtowniach, a nie - teraz zaraz - i będę czekał niewiadomo ile, aż się pojawią, a ja bez kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 O! to w polsce nie sprzedają tych płyt? tracą klientów, tu gdzie mieszkam, sa normalnie dostępne, każdy klient dostaje informacje że będzie trzeba ją wymienić. natomiast nie mogę sobie poradzić z taktowaniem pamięci i nie wiem czy to wina RAM czy płyty Ciągle 667 Edit upgarde sterowników i oprogramowania AI i jeszcze raz zrobiłem test i udało się podnieść jak na print sQ widać Cytuj Link to post Share on other sites
d i l 173 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 O! to w polsce nie sprzedają tych płyt? tracą klientów, tu gdzie mieszkam, sa normalnie dostępne, każdy klient dostaje informacje że będzie trzeba ją wymienić. Ooo zdradź, w którym to tak cudnym kraju mieszkasz Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 O! to w polsce nie sprzedają tych płyt? tracą klientów, tu gdzie mieszkam, sa normalnie dostępne, każdy klient dostaje informacje że będzie trzeba ją wymienić. Ooo zdradź, w którym to tak cudnym kraju mieszkasz teraz w Uk, np sklep który mnie zaopatruje http://www.scan.co.uk/Shop/Computer-Hardware/All/Motherboards-Intel/Socket-1155-Intel-P67 bardzo dobry sklep, z dobrymi cenami, po zakupie części komputerowych nie dość że dostawa błyskawiczna, 3 razy powiadaminli (ostatni raz o 6 rano ) że przesyłka będzie miedzy 10:30 a 11:29 i że mogę to zmienić 1dnym smsem, to jeszcze w prezencie dostałem voucher na 40funtów na markowe wino (w sumie przysłali 12 butelek wina wartego 99 funtow) Ale to bardziej mnie ciekawi czy wy też macie problem z częstotliwością taktowania RAM? Cytuj Link to post Share on other sites
d i l 173 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 to jeszcze w prezencie dostałem voucher na 40funtów na markowe wino (w sumie przysłali 12 butelek wina wartego 99 funtow) Tutaj głowa boli od myślenia co z tym SB, a tam od wina. ...a który producent RAM-u, sprawdzałeś ze specyfikacją płyty czy te akurat obsługuje? Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 to jeszcze w prezencie dostałem voucher na 40funtów na markowe wino (w sumie przysłali 12 butelek wina wartego 99 funtow) Tutaj głowa boli od myślenia co z tym SB, a tam od wina. mnie tam pasi, bo zwoże wino z całego świata, jak średnie to się wypija, jak dobre to druga butelka ląduje w kolekcji, mam sporą kolekcje No ale OT nam się zrobił przyjdzie admin i to jeszcze w prezencie dostałem voucher na 40funtów na ...a który producent RAM-u, sprawdzałeś ze specyfikacją płyty czy te akurat obsługuje? Dobre pytanie, no ale Corsair, to nie firma uduś, sądziłem ze nie będzie problemu CMZ16GX3M4A1600C9 OK faktycznie nie ma na liście! trzeba będzie poczekać mam nadzieje że dorobią w nowym BIOS, tym bardziej ze te modele firma mocno promuje wiec może Asus w koncu je zauważy, tego się nie spodziewałem. :ciekawy: Cytuj Link to post Share on other sites
PeterMac 3 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 od 22 lutego rev.B3 juz u Nas w sklepach. http://www.frazpc.pl/aktualnosci/820531 ... 7-H67.html Cytuj Link to post Share on other sites
CyberMAC 2 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Wiedziałem ze na Asusa można liczyć No i wcale nie trzeba do maja czekać było na nowe płyty Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 no to brawo no to czas ustawić się w kolejce?? Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 natomiast nie mogę sobie poradzić z taktowaniem pamięci i nie wiem czy to wina RAM czy płyty Ciągle 667 Panie, gdzie Ty widzisz, że masz 667MHz? Jak na moje oko to memki tykają Ci z częstotliwością 1648MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 natomiast nie mogę sobie poradzić z taktowaniem pamięci i nie wiem czy to wina RAM czy płyty Ciągle 667 Panie, gdzie Ty widzisz, że masz 667MHz? Jak na moje oko to memki tykają Ci z częstotliwością 1648MHz. A jak to policzyłeś? o kurde wiem! jak jest 666 to jest ten tryb Jedec4 a 800 to ma byc XMP-1600 No to ten tryb udało się raz uzyskac co widac na zdjęciu powyżej a tak za cholere ustawiam to w BIOS, a w Windzie znowu mam Albo czegoś nie rozumiem :help: Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 CPU-Z -> Memory -> DRAM Frequency -> 824MHz (czyli 1648MHz dla DDR). Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 aha, czyli jak jest dual, to się taktowanie dodaje x2, jak jest truj kanałowa to się mnoży razy 3?? No tak to moje chodzą teraz na 1334 a co to w jest jest ten XMP i dlaczego mimo ustawienia w biosie to bydle mi hamuje? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Nie, nie dlatego że dual. Zapoznaj się z działaniem pamięci DDR. Pierwsze D w nazwie DDR oznacza Dobule i właśnie dlatego, mimo 800MHz, przesyłają tyle danych, jak gdyby były taktowane dwukrotnie wyżej. Stąd 1600MHz, które jest nazywane taktowaniem efektywnym, dla lepszego zobrazowania szybkości pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Tryb równoległy przesyłu informacji. 2 x 400 MHz oznacza tryb możliwości przesyłu danych równolegle bez konieczności odwołania do informacji wynikowej wyjściowej. Dlatego jest to technologia związana z "wątkami" i konsekwencją budowy CPU wielordzeniowych i wielowątkowych. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 swietnie, ale dalej się motam i nie wiem o co caman z XMP-1600 i dlaczego go nie mam? EDIT Ale jestem łosiu Teraz już rozumiem, i okazuje się ze faktycznie wszytko OK, Tylko program Asus System Information nie dość ze nie informuje właściwie użytkownika który ma zaległosci tak jak ja, to jesze zupełnie wprowadza w błąd, Jak widać na wcześniejszej grafice, pokazuje cały czas ze jest 667Mhz uruchomiłem jeszcze raz CPU-Z i mi ślicznie pokazuje 800 lub 818Mhz gdy jest podkręcony No żesz kurna że tak zaklnę parszywie to jest http://www.polishbikers.com/images/smilies/rozne/funny.gif Ale dzięki za naprowadzenie no to się czegoś nauczyłem Cytuj Link to post Share on other sites
IntervenseI 1 Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 W szkole się nie możesz nauczyć, to tutaj sie nauczysz . Nie tylko ASUS już wysyła naprawione płyty, bo Intel to naprawił, i niedlugo wszyscy partnerzy beda miec sprawne plytki Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts