Machim 66 Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) masz nauczke aby nie kupowac radeonow Aha, bo procesor miał wysokie temperatury... W porządku, kupie gtx, pewnie będą niskie. Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Machim 6 Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 masz nauczke aby nie kupowac radeonow Takie porady to, za przeproszeniem, możesz sobie w rzyć wsadzić. Pewnie wysokie temperatury CPU na narzut zrzucisz, kolejny ekspert się znalazł... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
max340 6 Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 takie głupie teksty jak maniuox to szlak trafia czytać karta rx470 to najlepszy stosunek wydajność do ceny a jak by kupił gtx i miał całkiem zrypana to to samo ktos by pisał .Najlepiej od początku jak coś sie zrypało w systemie na czysto format zrobic i tyle .Ja tam na swoim z oby stron i od Amd i od gtx zagluje i na razie nic sie w systemie nie rypie .Ale nie można takich głupot brać do siebie jak pisze maniuox bo takie porady to o kant du.. można wsadzić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Dobra i teraz tak, wgrałem bios najnowszy + wyczysczenie i wymiana pasty, właczyłem cs i na poczatku juz fajnie, prawie 300klatek, pozniej znowu to samo co wczesniej, tylko ze stabilniej + wiecej klatek. Dochodzę do wniosku ze wine ponosi za to chłodzenie, bo dalej temp po rozgrzaniu to 90 stopni, na poczatku lepiej działało bo pewnie nie rozgrzany był. Gpu load dalej w niektórych momentach mam 0% ale już nie tak często jak poprzednio. Dobrze rozumuje, ze to wina procesora i wymiana chłodzenia załatwi ten problem? Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 A co to za chłodzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Boxowe Cytuj Link to post Share on other sites
Kamillus96 4 Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Chłodzenie na pewno dobrze zamontowałeś? Jest gorące gdy dotkniesz radiator? Z tyłu płyty zatrzaski powinny wyglądać w ten sposób -> https://zapodaj.net/20a49ae10ab32.jpg.html Jeśli chociaż jeden czarny bolec nie wyszedł tak jak na obrazku, to nie masz prawidłowego docisku. Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Kamillus96 Cytuj Link to post Share on other sites
Morfiks 17 Napisano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Po aktualizacji sterowników na 16.12.1 (RX470 od Sapphire), trzeba w profilu watmana dla cs (jaki kazdej innej gry) dac taktowanie karty na auto, bo po włączeniu globalnie efektywnosci energetycznej ustawia takty na sztywno na 300 mhz. Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Morfiks Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Kurczę chlodzenie raczej dobrze zamontowane, temp teraz to 70 stopni podczas grania i 38 w spoczynku, także chyba działa ok jak na tego boxa, fps niby większy, ale i tak wacha się w przedziale 140-190 fps i nie jest stabilny. Nie wiem co może być jeszcze tego przyczyną, profil watman ustawiony tak :http://imgur.com/a/0BoCB . Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dochodzę do wniosku ze wine ponosi za to chłodzenie, bo dalej temp po rozgrzaniu to 90 stopni, na poczatku lepiej działało bo pewnie nie rozgrzany był. Kurczę chlodzenie raczej dobrze zamontowane, temp teraz to 70 stopni podczas grania i 38 w spoczynku, także chyba działa ok jak na tego boxa, Zdecyduj się w końcu czy jest 70 czy 90 stopni. fps niby większy, ale i tak wacha się w przedziale 140-190 fps i nie jest stabilny. To normalne w CS:GO i zależy też od mapy. Dla twojego CPU to jak najbardziej normalny fps. Tu masz filmik na 6400 który ma bardzo zbliżoną wydajność do 2500K i jak widać fps na tej mapie też potrafi spaść poniżej 140 : Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Pograłem chwilkę, odblokowałem fps_max 0, i u mnie się dzieje dokladnie tak samo. Wydaje mi się, że coś jest nie tak po ostatnich patchach. Na ten moment polecam zablokować fps_max na np. 120, dopóki tego nie naprawią.Chyba że problem siedzi gdzieś głębiej, ale to akurat nie mam pojęcia co może być nie tak, bo wcześniej tak nie miałem. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dobra, dzięki za info. W takim razie zostawiam to w spokoju i lece na tym co jest. Pograłem chwilkę, odblokowałem fps_max 0, i u mnie się dzieje dokladnie tak samo. Wydaje mi się, że coś jest nie tak po ostatnich patchach. Na ten moment polecam zablokować fps_max na np. 120, dopóki tego nie naprawią.Chyba że problem siedzi gdzieś głębiej, ale to akurat nie mam pojęcia co może być nie tak, bo wcześniej tak nie miałem. Użycie GPU też spada Ci miejscami do 0%? Bo to jest chyba ten problem. Zdecyduj się w końcu czy jest 70 czy 90 stopni. Wczoraj po zmianie było jeszcze 90, ale zdaje mi się, ze pasta dopiero dobrze zaczęła działac po czasie, teraz mam już temp niższe. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Chyba zależy to od mapy? Niewiem, włączyłem inną, i już było normalnie.Jeśli używasz MSI Afterburner do monitorowania użycia GPU, to musisz zaznaczyć opcję kompatybilności z Radeonami, bo inaczej będziesz miał dziwne wykresy skaczące od 0 do 100%. Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dobra, problem powrócił w AC3, rejestrowałem gre poprzez msi ab. Wszystkie wykresy normlanie, oprócz gpu usage, gdzie wartość spadała do 0% a cpu1 usage mam cały czas 100%. Dodatkowo, temp wróciły, dalej mam 90 stopni, a chłodzenie boxowe, wygląda na dobrze zamocowane, jednak nie oddaje ciepła, w dodyku jest letni, lekko ciepłe. Jakieś rady? Zdaje mi się ze to ten procesor zamieszki robi i w takim wypadku należy wymienić chłodzenie, czy zrobić cos z boxem? Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Osobiście box-a bym wy....... Odrobinę możesz poprawić temp., stosując lepszą pastę , ale ja bym to pseudo chłodziwo wywalił ;p Zmień to chociaż na: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-3-pro-he1024-spc146-858457/ Edytowane 19 Grudnia 2016 przez GergG Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 monitoruj tempy proca na bieżąco, bo jak dochodzi ci do 70 st to i czasami może grubo wyżej wskoczyć jak grasz i rdzenie są maksymalnie obciążone a wtedy może zrzucać częstotliwiość i karta zaczyna się nudzić stąd spadki fps a intel radzi na tych cpu 72 nie przekraczać Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Dobra, czyli te spadki to prawdopodobnie przez temp? Ten cpu1 pracujący na 100% też się stąd pewnie bierze? Zamawiam jakieś chłodzenie i zobaczymy, jakieś lepsze wezme to oc na cpu jeszcze wejdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Ale przecież karta itak się zawsze nudzi w CS:GO, niezależnie od procesora. Jedyny wyjątek, to jak się wejdzie w siedlisko smoke'ów. A tak pozatym to ta gra od karty chce wyłącznie ułamek mocy. Wszystkie FPSy idą na procesorze i Ramie. U mnie temperatury są w porządku, i na jednej mapie są takie właśnie niestabilne FPSy, a na drugiej wszystko normalnie. Kij wie o co tu chodzi.Przypominam: wcześniej tak nie było. Dopiero z którąś aktualizacją. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Ale w takim ac3 mam spadki do 40-50 klatek i temp 90 stopni na cpu. Właśnie chodzi mi o to czy te spadki to wina tych temperatur, czy to problemy z karta, ustawieniami. Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 przy takich temperaturach proc automatycznie zrzuca takty/napięcie żeby sie wychłodzić, stąd masz spadki, dziwne ze w ogole ci nie resetuje (u mnie przy amd PII x4 przy 70 juz był restart, tak miałem w biosie ustawione Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) No to 90 stopni to zdecydowanie nie jest normalna temperatura po tych wszystkich zabiegach. Coś musi być nie tak z systemem chłodzenia, chyba że trzymasz kompa w szafie i pod kocem, a w obudowie nie masz żadnego wentylatora wyciągowego. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Wszystko jest ok z obudową, wymieniam tego boxa, nie będę się z tym bawił. Foris będzie ok? Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Fortis 3 + pasta pokroju Arctic MX-2 i możesz śmiało na 4,5Ghz sobie proca podkręcić, a to też pomoże w grach kładących nacisk na CPU 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts