Skocz do zawartości

Problem rx470

Recommended Posts

takie głupie teksty jak maniuox to szlak trafia czytać karta rx470 to najlepszy stosunek wydajność do ceny a jak by kupił gtx i miał całkiem zrypana to to samo ktos by pisał .Najlepiej od początku jak coś sie zrypało w systemie na czysto format zrobic i tyle .Ja tam na swoim z oby stron i od Amd i od gtx zagluje i na razie nic sie w systemie nie rypie .Ale nie można takich głupot brać do siebie jak pisze  maniuox bo takie porady to o kant du.. można wsadzić 

• Popieram 1

Dobra i teraz tak, wgrałem bios najnowszy + wyczysczenie i wymiana pasty, właczyłem cs i na poczatku juz fajnie, prawie 300klatek, pozniej znowu to samo co wczesniej, tylko ze stabilniej + wiecej klatek. Dochodzę do wniosku ze wine ponosi za to chłodzenie, bo dalej temp po rozgrzaniu to 90 stopni, na poczatku lepiej działało bo pewnie nie rozgrzany był. Gpu load dalej w niektórych momentach mam 0% ale już nie tak często jak poprzednio. Dobrze rozumuje, ze to wina procesora i wymiana chłodzenia załatwi ten problem?

Chłodzenie na pewno dobrze zamontowałeś? Jest gorące gdy dotkniesz radiator?

Z tyłu płyty zatrzaski powinny wyglądać w ten sposób -> https://zapodaj.net/20a49ae10ab32.jpg.html

Jeśli chociaż jeden czarny bolec nie wyszedł tak jak na obrazku, to nie masz prawidłowego docisku.

Edytowane przez Kamillus96

Po aktualizacji sterowników na 16.12.1  (RX470 od Sapphire), trzeba w profilu watmana dla cs (jaki kazdej innej gry) dac taktowanie karty na auto, bo po włączeniu globalnie efektywnosci energetycznej ustawia takty na sztywno na 300 mhz. 

Edytowane przez Morfiks

Kurczę chlodzenie raczej dobrze zamontowane, temp teraz to 70 stopni podczas grania i 38  w spoczynku, także chyba działa ok jak na tego boxa, fps niby większy, ale i tak wacha się w przedziale 140-190 fps i nie jest stabilny. Nie wiem co może być jeszcze tego przyczyną, profil watman ustawiony tak :http://imgur.com/a/0BoCB . Jakieś pomysły?

Dochodzę do wniosku ze wine ponosi za to chłodzenie, bo dalej temp po rozgrzaniu to 90 stopni, na poczatku lepiej działało bo pewnie nie rozgrzany był.

Kurczę chlodzenie raczej dobrze zamontowane, temp teraz to 70 stopni podczas grania i 38 w spoczynku, także chyba działa ok jak na tego boxa,

Zdecyduj się w końcu czy jest 70 czy 90 stopni.

fps niby większy, ale i tak wacha się w przedziale 140-190 fps i nie jest stabilny.

To normalne w CS:GO i zależy też od mapy. Dla twojego CPU to jak najbardziej normalny fps. Tu masz filmik na 6400 który ma bardzo zbliżoną wydajność do 2500K i jak widać fps na tej mapie też potrafi spaść poniżej 140 :

Pograłem chwilkę, odblokowałem fps_max 0, i u mnie się dzieje dokladnie tak samo. Wydaje mi się, że coś jest nie tak po ostatnich patchach. Na ten moment polecam zablokować fps_max na np. 120, dopóki tego nie naprawią.

Chyba że problem siedzi gdzieś głębiej, ale to akurat nie mam pojęcia co może być nie tak, bo wcześniej tak nie miałem.

Edytowane przez ReznoR

Dobra, dzięki za info. W takim razie zostawiam to w spokoju i lece na tym co jest.

Pograłem chwilkę, odblokowałem fps_max 0, i u mnie się dzieje dokladnie tak samo. Wydaje mi się, że coś jest nie tak po ostatnich patchach. Na ten moment polecam zablokować fps_max na np. 120, dopóki tego nie naprawią.

Chyba że problem siedzi gdzieś głębiej, ale to akurat nie mam pojęcia co może być nie tak, bo wcześniej tak nie miałem.

Użycie GPU też spada Ci miejscami do 0%? Bo to jest chyba ten problem.

Zdecyduj się w końcu czy jest 70 czy 90 stopni.

Wczoraj po zmianie było jeszcze 90, ale zdaje mi się, ze pasta dopiero dobrze zaczęła działac po czasie, teraz mam już temp niższe.

Chyba zależy to od mapy? Niewiem, włączyłem inną, i już było normalnie.
Jeśli używasz MSI Afterburner do monitorowania użycia GPU, to musisz zaznaczyć opcję kompatybilności z Radeonami, bo inaczej będziesz miał dziwne wykresy skaczące od 0 do 100%.

Dobra, problem powrócił w AC3, rejestrowałem gre poprzez msi ab. Wszystkie wykresy normlanie, oprócz gpu usage, gdzie wartość spadała do 0% a cpu1 usage mam cały czas 100%. Dodatkowo, temp wróciły, dalej mam 90 stopni, a chłodzenie boxowe, wygląda na dobrze zamocowane, jednak nie oddaje ciepła, w dodyku jest letni, lekko ciepłe. Jakieś rady? Zdaje mi się ze to ten procesor zamieszki robi i w takim wypadku należy wymienić chłodzenie, czy zrobić cos z boxem?

monitoruj tempy proca na bieżąco, bo jak dochodzi ci do 70 st to i czasami może grubo wyżej wskoczyć jak grasz i rdzenie są maksymalnie obciążone a wtedy może zrzucać częstotliwiość i karta zaczyna się nudzić stąd spadki fps

a intel radzi na tych cpu 72 nie przekraczać

Ale przecież karta itak się zawsze nudzi w CS:GO, niezależnie od procesora. :) Jedyny wyjątek, to jak się wejdzie w siedlisko smoke'ów. A tak pozatym to ta gra od karty chce wyłącznie ułamek mocy. Wszystkie FPSy idą na procesorze i Ramie. U mnie temperatury są w porządku, i na jednej mapie są takie właśnie niestabilne FPSy, a na drugiej wszystko normalnie. Kij wie o co tu chodzi.

Przypominam: wcześniej tak nie było. Dopiero z którąś aktualizacją.

Edytowane przez ReznoR

No to 90 stopni to zdecydowanie nie jest normalna temperatura po tych wszystkich zabiegach. Coś musi być nie tak z systemem chłodzenia, chyba że trzymasz kompa w szafie i pod kocem, a w obudowie nie masz żadnego wentylatora wyciągowego.

Edytowane przez ReznoR