songo 12 Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Witam, otóż dopadł mnie ostatnio problem z laptopem Asus K53SV model ma już 5 lat ale nadal śmigał aż miło, grałem ostatnio w gierkę i przez 4 dni nie wyłączałem laptopa (nie chciałem się wylogowywać) i laptop działał na dosyć dużych obrotach, dzień i noc, nawet pod moją nieobecność, od co najmniej roku mam problem z wentylatorem, póki co ograniczał się do głośnego huczenia, ale nagle w gierce zaczęło mi lagować wylogowałem zalogowałem 5min spoko działał i znowu lagi, nagle ogarnąłem, że zrobił się jakiś gorący, i w sumie zauważyłem, że choćby wentylator się wyłączył. Po krótkiej analizie co stało się z wiatrakiem doszedłem do wniosku, że kręci się ale słabo, do neta wystarczy ale przy włączeniu gierki, gdzie temperatura procesora przekracza 50 stopni, i dochodzi do 100 stopni wiatrak w ogóle nie przyśpiesza i następuje spadek wydajności. Do tego zauważyłem, że wentylator działa nie równo na tych niskich obrotach tak jakby troszkę faluje. 1. konfiguracja: -intel core i5-2410m -nvidia geforce gt540m -4gb ram -ssd crucial bx100 250gb 2. system operacyjny -windows 10 home 64bit 3. nic nie zmieniałem w systemie, jedynie 2 tygodnie przed problemem wymieniałem klawiature ale to raczej nie ma związku 4. avast free antivirus 5. zamówiłem nowy wentylator Jak już na pisałem wentylator nowy już zamówiłem bo stary i tak buczał na wysokich obrotach, ale pytanie czy opisany problem dotyczy wentylatora czy może to jakieś głębsze uszkodzenie i wymiana nic nie da?? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Aktualizowałeś bios i sterowniki pod win 10 ? Cytuj Link to post Share on other sites
songo 12 Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Biosu nie aktualizowalem ale wydaje mi sie ze to stary model i asus pewnie nie wydal zadnej aktualizacji, a win10 mam od samego wydania. Ze sterownikow aktualizowalem tylko te od grafiki bo tylko te maja jeszcze wsparcie. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17836 Napisano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Możliwe, że po tylu latach po prostu już się zużył. Zwłaszcza, że ostatnio pracował dość intensywnie, co mogło przyspieszyć ten proces. Myślę, że warto byłoby przy okazji sprawdzić dokładniej chłodzenie (czyszczenie, wymiana pasty i ew.termopadów). Cytuj Link to post Share on other sites
songo 12 Napisano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 dzisiaj przyszedł nowy wentylator widać, że ta podróba za 20zł ma znacznie mniej łopatek jak orginał ale po wyczyszczeniu chłodzenia (syf był niesamowity) wymianie pasty na MX-4 (choć już kiedyś wymieniałem też na MX-4 (termopadów mój model nie ma), założeniu nowego wentylatorka, laptop jest cichutki i w stresie nie osiąga więcej jak 70 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts