Skocz do zawartości

Problem z 3000 MHz pamięci DDR4 Vengeance LPX 3000MHz (2x8 GB)

Recommended Posts

Spróbuj poprosić tylko o sprawdzenie, czy działają w profilu X.M.P., bez ręcznego ich ustawiania. Tyle przecież można zrobić bez żadnego wysiłku.

Może powinieneś osobiście pójść do paru sklepów, dzwonienie to niezbyt dobra forma...

A może któryś z kolegów z naszego forum, który mieszka w Radomiu, mógłby to sprawdzić na swoim komputerze? Koledzy, pomóżcie Skymarowi, to przecież naprawdę nic wielkiego...

Pytałem o XMP, a nie manualne podnoszenie napięć. Nie chcą się tego podjąć, a jak znalazł się jeden to nie teraz i tylko na moim sprzęcie bez brania odpowiedzialności za ewentualne skutki... Skoro sam próbuje różnych sposobów to wątpię, aby zrobił to lepiej. 

Ja własnie na dniach będę zamawiał na morelach płytę X99, 6800K i 4x kostki Corsair LPX DDR4_3000

(oczywiście wykupuje u nich usługę aktualizacji biosu, bo inaczej płyta nie odpali tego Brodwella-E)

Rozumiem że przy okazji, nie ma co pisać aby sprawdzili działanie tych pamięci w trybie XMP...

Jeśli kupiłem pamięci np:

ddr4.jpg

To ona musi to osiągnąć co jest na naklejce i specyfikacji , to nie jest żadne OC pamięci , a profil XMP jest po to żeby go włączyć i ułatwić sobie życie.

@mutissj w kontekście argumentacji @jozek23 : W razie co życzę sukcesów w boksowaniu się z serwisem. To samo napisałem w swojej reklamacji, co pisze @jozek23, to samo wielokrotnie im pisałem w późniejszych mailach i mówiłem w rozmowach telefonicznych. Ja argumentowałem tak samo jak @jozek23 plus inne oczywiste kwestie plus dokumentacja fotograficzna - jak grochem o ścianę. Powtarzali swoje jak mantrę. Na nic się zdało.

Pytałem o XMP, a nie manualne podnoszenie napięć. Nie chcą się tego podjąć, a jak znalazł się jeden to nie teraz i tylko na moim sprzęcie bez brania odpowiedzialności za ewentualne skutki... Skoro sam próbuje różnych sposobów to wątpię, aby zrobił to lepiej.

A jakie tu skutki mogą być... Najwyżej komputer się nie uruchomi - co będzie świadczyło, że to jednak problem z pamięciami.

Może jacyś koledzy z Radomia się odezwą i pomogą? Pomimo to próbuj też dalej - ale raczej osobiście, telefon to niezbyt dobra forma kontaktu w takiej sprawie.

Edytowane przez rebus

@rebus

Regulamin forum:    pozycja II, pkt 10. 

Funkcja cytowania i cytowania selektywnego służy do precyzyjnego odpowiadania na pytania piszących w wątku użytkowników. Niewskazane jest jednak przytaczanie całości treści postów bezpośrednio poprzedzających naszą wypowiedź i w niektórych przypadkach będzie to karane. Bezwzględnie zakazuje się cytowania zdjęć, filmów itp.

Wracając do tematu:

Producent zamieszcza informacje o kompatybilności ramów z chipsetami Z170 i X99, ale się okazuje że lista kompatybilnych płyt z chipsetami Z170 jest skromna:

http://www.asrock.com/images/logo.png X99
  1. X99 Extreme3
  2. X99 Extreme4
  3. Fatal1ty X99M Killer
  4. X99 Extreme6/ac
  5. X99 Extreme4/3.1
  6. X99 Extreme6
  7. Fatal1ty X99X Killer
  8. X99 WS
  9. X99 OC Formula
  10. X99 Professional
  11. X99 WS-E
  12. X99 Extreme11

http://www.asrock.com/images/logo.pngZ170

1. OC Formula

http://static.ziggi.uol.com.br/imagens_programas/icone_29220.gifX99

1. X99-A
  2. X99-Deluxe
  3. X99 Deluxe/U3.1
  4. Rampage V Extreme
  5. X99-E WS
  6. Rampage V Extreme/U3.1
  7. X99-PRo

http://static.ziggi.uol.com.br/imagens_programas/icone_29220.gifZ170

1. Z170 Deluxe
  2. Maximus VIII Hero
http://www.evga.com/images/common/evga_logo.pngX99

1. X99 Micro
  2. X99 FTW
  3. X99 Classified
http://www.gigabyte.com/images/newIndex/logoNew.jpg  X99

1. GA-X99-UD3
  2. GA-X99-UD3P
  3. GA-X99M-GAMING
  4. GA-X99-SOC
  5. GA-X99-SOC Champion
  6. GA-X99-UD4
  7. GA-X99-UD4P
  8. GA-X99-GAMING 5
  9. GA-X99-UD5
  10. GA-X99-GAMING 5P

http://www.gigabyte.com/images/newIndex/logoNew.jpg  Z170

1. Z170 Force
  2. Z170 SOC

39803dedf918d.png  X99

1. X99S SLI PLUS
  2. X99S Gaming 7
  3. X99S SLI Krait Edition
  4. X99S MPOWER
  5. X99A Gaming 7
  6. X99S XPOWER AC
  7. X99A XPOWER AC
  8. X99S GAming 9 ACK

39803dedf918d.png  Z170

1. Xpower

Czyli tak naprawdę OC tych pamięci służy głownie chipsetom X99, więc proponuje pamiątki na allegro wystawić puki jeszcze czuć od nich nowością :P
rzecznik praw konsumenta

Dokładnie to, zwykłe pismo z rękojmi ( producent zapewnia 3000MHz w specyfikacji, jeśli nie możesz tego osiągnąć, to towar jest niezgodny z nią ) 

Piszesz po prostu towar niezgodny z specyfikacją i tyle ( nie miałem jeszcze nigdy sprawy, gdzie by mi oficjalne pismo ( nie gwarancje ) odrzucili. 

Ale tak jak mówię, najszybciej jest skorzystać z 14 dni zwrotu ze sprzedaży wysyłkowej, bez podawania przyczyny ( muszą zawsze uznać ) 

Nawet jak sklep się miga z ewidentną szkodą gwarancyjną, to po oficjalnym piśmie zawsze natychmiast jakoś wszystko było ok,

@@mutissj,  nie szukaj dziury w całym, zwykle powodem jest nie aktualizowanie list i małą dostępność nowych chipsetów w danym czasie ( widzimy to od dawna ) 

Nie myślcie o DDR jak o magicznej pamięci dla wybranych, wszystkie spełniają specyfikacje DDR i ze wszystkimi płyty będą działać przynajmniej na prędkości wspieranej przez CPU i płytę w specyfikacji. 

Jedynie przy błędach projektowania ścieżek, lub źle przetestowanego ram-u nie osiągną profilu XMP. 

Słyszałem że do pewnych prędkości producenci w ogóle nie testują pamięci, gdyż im się to nie opłaca ( ilość zwrotów jest marginalna )

Oraz najważniejsze, w pamięciach i tak lądują ic's z 3-5 głównych producentów, marka i seria to tylko przykrywka, nie raz widziałem że za inny radiator na tych samych kostkach trzeba było dopłacać kilkadziesiąt zł. 

Prawdziwe selekty kosztują 2 razy tyle co zwykły ram. 

Spojrzałem na ceny pamięci i kostki, które kupiłem za 209 zł brutto kosztują w sklepie 299 zł brutto. Niezależnie od tego czy chodzą na zdefiniowanych przez producenta parametrach czy "tylko" na taktowaniu 2600 MHz to trzeba się zastanowić czy jest sens wysyłać je na gwarancję. Przy zwrocie pieniędzy lub wymianie nie otrzymam w cenie 209 zł brutto lepszych pamięci. Najlepiej byłoby wystawić je na allegro tak jak napisał kolega wyżej.

A czy myślisz, że kupujący na Allegro się nie znają? Też czytają różne fora. Poza tym to trochę nie fair próbować sprzedać komuś coś, z czym ma się problemy... Ja swoje już podarowałem.

Rebus, czemu od razu stwierdzasz, że chcę kogoś wpakować na minę? Przecież, może to kupić użytkownik przyszłych kaby lake pod bazowe taktowanie 2400 MHz, nie musi podkręcać i będą mu chodzić. Ceny kostek z radiatorami zaczynają się od 230 zł +, a moje kostki kosztują 300 zł. Gość zaoszczędzi, ja pozbędę się problemu. Wystarczy zaznaczyć w opisie, że jest problem z podkręcaniem na wyższe taktowania.   

Edytowane przez Skymar

Jak dasz takie info to będzie super w porządku z Twojej strony. Ale przecież może być też tak, że to wcale nie pamięci - a na przykład płyta główna jest problematyczna. Stąd konieczność rozstrzygnięcia tego w drodze testów. Może załóż jakiś temat skierowany do kolegów z Radomia - z prośbą o pomoc i sprawdzenie Twoich pamięci na innym komputerze. Bo co będzie, jak się okaże, że kupisz nowe pamięci a problem będzie po stronie płyty głównej?

Jeśli w sklepach u Ciebie nie chcą tego sprawdzić (tu się trochę dziwię, bo mi przy poprzednim komputerze w jednym ze sklepów u mnie pożyczyli mi do domu na próbę komplet nowiuteńkich pamięci) - chyba taki temat-prośba skierowany do kolegów z Radomia byłby jak najbardziej zrozumiały. A jestem przekonany, że koledzy się wówczas odezwą i Ci pomogą.

Edytowane przez rebus

Powiem Ci tak rebus co raz bardziej dochodzę do wniosku, że zostawię pamięci u siebie, bo za tą cenę nie dostanę nic lepszego.

Pobawiłem się w BIOSie i mam parę ciekawostek:

- Zostawiłem jedną kostkę w gnieździe #2, kostkę z gniazda #4 wyjąłem, ustawienia default komputer chodzi, włączam XMP nie włącza się i świeci dioda VGA od karty graficznej, a nie posiadam dedykowanej korzystam z iGPU. XMP nie działa, ani na stocku, ani na podkręconym CPU niezależnie od tego czy włożona jest kostka w Single czy zrobiony Dual.

- Wyjąłem pierwszą kostkę z gniazda #2, wsadziłem drugą kostkę w to samo gniazdo też jako single, sytuacja się powtarza świeci się dioda VGA

- Płyta posiada opcję "Memory Check" czy coś takiego, wybiera się producenta kości u mnie Samsung i ustawia automatycznie taktowanie z opóźnieniami wybrane z listy, ustawiłem 3000 MHz CL15, 2800 MHz CL15 i 2666 MHz CL15, na każdym komputer nie startuje

- Pamięci dotychczas działały na 2600 MHz CL13 tRCD 17 tRP 17 i tRAS 35 przy napięciu 1,35V. Udało mi się zejść z opóźnieniami na CL12 tRCD 14 tRP 14 tRAS 32 i obniżyć napięcie do 1,3V. Po pierwszym teście na Cinebenchu i Realbenchu 15 minut, przeszedł oba.

Wersja BIOSu 1.7, którą już aktualizowałem. Teoretycznie najnowsza jest wersja 1.9, która wspiera procesory Kaby Lake. Między nimi nie ma pośredniej wersji 1.8, więc teoretycznie mam najnowszą do Skylake.

Może problemem nie jest RAM, a to że nie posiadam dedykowanej karty graficznej? Ale przecież powinno działać, mimo to.

http://s5.ifotos.pl/img/DSC0699JP_anqwsqh.jpg

Edytowane przez Skymar

Ale jaki związek może mieć karta graficzna...?

No nie wiem, może jakaś najbliższa aktualizacja BIOSu rozwiąże problem... Powinno bezdyskusyjnie ładować się w X.M.P., za to przecież zapłaciliśmy. Wszelkie gadki serwisów to nabijanie nas w butelkę. Ale co my możemy... Teoretycznie podać sprawę do sądu - bo praktycznie tego nie zrobimy - i oni to doskonale wiedzą.

Może odezwie się jakiś kolega z Radomia, ja osobiście założyłbym taki temat-prośbę do Radomiaków, nawet z czystej ciekawości, czy te pamięci pójdą w X.M.P. na innym komputerze.

Zrobiłem benchmark pamięci przy pomocy Memtestu (2 godziny 40 minut, myślałem że mnie szlag trafi) i co ciekawe program widzi kostki jako PC4-23900 DDR4 XMP 2998 MHz. Teścik zrobiłem na cpu i ramie ze standardowymi taktowaniami, przeszedł bez problemu, zero błędów. Wniosek byłby taki, że problem jest z płytą główną / wersja BIOSu ma problem z kompatybilnością kostek?  :)

Najnowszy BIOS to 1.9 pod Kaby Lake, może powinienem do niego zaktualizować płytę usb flashem... Tylko czy to coś da i będzie działać Skylake na tym BIOSie...

http://s10.ifotos.pl/img/DSC0727JP_anqqenq.jpg

http://s5.ifotos.pl/img/DSC0726JP_anqqens.jpg

Daj najnowszy bios 1.9 i sprawdzaj dalej , tylko nie wiem czy to coś da , bo przy wersji 1.7 jest adnotacja o zwiększeniu kompatybilności pamięci, 1.9 wprowadza chyba tylko obsługę KL , ale ja bym próbował. Skylake będzie na pewno nadal działał.

Edytowane przez GergG
  • Popieram 1