leeway 0 Napisano 15 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Witam. W dość nowym zestawie komputerowym składanym w połowie tego roku zamontowałem dzisiaj dodatkowy dysk 1TB SEAGATE ST1000DM003. Udało mi się włączyć komputer bez żadnego problemu kilkukrotnie, zanim zorientowałem się że nie wykrywa jednego z poprzednich dysków (zapomniałem podłączyć do niego zasilania). Dostałem się do obudowy, wyłączyłem zasilanie, odpiąłem kabel od zasilania i przystąpiłem do podłączenia niezbędnego złącza oraz poprawienia wszystkich innych. Nowy dysk zajął złącze SATA5, poprzednie 4 zajmują 2 dyski HDD 1 SSD oraz 1 nagrywarka CD/DVD. Aktualnie komputer się nie włącza i wydaje taki dźwięk: https://drive.google.com/file/d/0B4p3BxSRa4MqQ2g3UlJyQ2RfbHc/view?usp=sharing System jest postawiony na dysku SSD który jest wpięty w slot SATA1 (ustawiony jako rozruchowy w bios) Co mogę zrobić ? Po odpięciu najstarszego z dysków od zasilania (tego o którym zapomniałem na początku) nie pomaga. Wszystko jest nowe lub prawie nowe. ATX Corsair VS550 MSI H97M-E35 Intel i5 4460 3.2 8GB Corsair DDR3 Asus GTX 950 2GB STRIX Plextor M6S 128 2x Seagate 1TB 1x Samsung 250GB Bardzo proszę o szybką pomoc. Edytowane 15 Listopada 2016 przez leeway Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Poodpinaj wszystko z wyjątkiem SSD- jeśli komp się uruchomi to OK. Dalej podpinaj po jednym dysko sprawdzając czy jest poprawnie wykrywany w BIOS i Windows. W końcu trafisz na winowajcę. Sprawdź czy w tym okablowaniu nie się nie rozłączyło Edytowane 16 Listopada 2016 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Odpiąłem wszystko, zostawiłem SSD, nadal nie uruchamia. Może jakiś kabel od płyty głównej ? Cholera jasna, muszę próbować, komputer jest nowy... Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Skoro komputer działał wcześniej, to mało prawdopodobne aby jego awaria była spowodowana wypiętą wtyczką - sprawdzić oczywiście nie zaszkodzi. Port SATA od SSD jest na 100% dociśnięty do płyty głównej? Próbowałeś zmienić port SATA na mobo? Sprawdziłeś jaki dysk jest ustawiony jako rozruchowy? Ogarnij przewody w budzie.. Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Komputer po trzech próbach rozruchu w jednym ciągu (trzy sytuacje gdzie wiatraczki się rozkręcają i od razu wyłączają, tak jak na filmiku) w końcu się uruchomił do poziomu komunikatu na czarnym tle "Reboot and select proper boot device or instert boot media in selected boot device and press a key". Wpięty jest jedynie dysk SSD który ustawiłem znów na domyślny boot w BIOSie ( komputer wykrywa go i widzi/pisze co to za dysk ) EDIT: Znów się nie uruchamia. Czy może to być kwestia zasilacza ? Przy zamianie wtyku 4pin do wejścia JPWR2 "za którymś razem komputer prawie uruchamia" lub uruchamia jak w przypadku opisanym powyżej (za którymś razem, bardzo dziwne) Wczoraj wieczorem wszystko działało... Edytowane 16 Listopada 2016 przez leeway Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Resetowałeś ustawienia biosu do fabrycznych? Sprawdziłeś czy dysk SSD jest prawidłowo podłączony? Jak wciśniesz klawisz po tym, jak wyskoczy ten komunikat, to coś się dzieje? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Aktualizowałeś wszystkie sterowniki do płyty pod system ? Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Tak. Wszystko było aktualizowane, łącznie z BIOS_em. ( To co zainstalowałem ręcznie to ręcznie, resztę aktualizować pomagał Driver Booster 4 ) Po zresetowaniu BIOS_u komputer odpala się do poziomu komunikatu na czarnym tle. ""Reboot and select proper boot device or instert boot media in selected boot device and press a key" @Skipper każde naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje ponowne pojawienie się tego komunikatu pod poprzednim komunikatem. W BIOS_ie wykrywa SSD adekwatnie do portu SATA. (Czyli wszystko sprawne?) Rozumiem że na tym etapie pomóc może jedynie reinstalacja systemu ? Edytowane 16 Listopada 2016 przez leeway Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Z tego co wyczytałem na różnych forach to tak. Cytuj Link to post Share on other sites
leeway 0 Napisano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Potwierdzam. Chyba Windows miał swój kaprys i usunął się z SSD ( To takie rzeczy są możliwe ? ). Po włożeniu bootowalnego USB z Windowsem, ten zamiast się włączyć, od razu odpala instalator. Zanim przystąpię do reinstalacji systemu, podpiąć wszystkie podzespoły łącznie z nowym dyskiem ? ( Aktualnie testy przeprowadzałem jedynie na wpiętym SSD ) Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 16 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Na czas instalacji systemu podłącz tylko dysk SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts