Skocz do zawartości

Komputer nie włącza się po zamontowaniu dysku

Recommended Posts

Witam.

W dość nowym zestawie komputerowym składanym w połowie tego roku zamontowałem dzisiaj dodatkowy dysk 1TB SEAGATE ST1000DM003. Udało mi się włączyć komputer bez żadnego problemu kilkukrotnie, zanim zorientowałem się że nie wykrywa jednego z poprzednich dysków (zapomniałem podłączyć do niego zasilania). Dostałem się do obudowy, wyłączyłem zasilanie, odpiąłem kabel od zasilania i przystąpiłem do podłączenia niezbędnego złącza oraz poprawienia wszystkich innych. Nowy dysk zajął złącze SATA5, poprzednie 4 zajmują 2 dyski HDD 1 SSD oraz 1 nagrywarka CD/DVD.

Aktualnie komputer się nie włącza i wydaje taki dźwięk: https://drive.google.com/file/d/0B4p3BxSRa4MqQ2g3UlJyQ2RfbHc/view?usp=sharing

System jest postawiony na dysku SSD który jest wpięty w slot SATA1 (ustawiony jako rozruchowy w bios)

Co mogę zrobić ? Po odpięciu najstarszego z dysków od zasilania (tego o którym zapomniałem na początku) nie pomaga.

Wszystko jest nowe lub prawie nowe. 

ATX Corsair VS550

MSI H97M-E35  

Intel i5 4460 3.2

8GB Corsair DDR3

Asus GTX 950 2GB STRIX

Plextor M6S 128

2x Seagate 1TB

1x Samsung 250GB

Bardzo proszę o szybką pomoc.

Edytowane przez leeway

Poodpinaj wszystko z wyjątkiem SSD- jeśli komp się uruchomi to OK. Dalej podpinaj po jednym dysko sprawdzając czy jest poprawnie wykrywany w BIOS i Windows. W końcu trafisz na winowajcę.

Sprawdź czy w tym okablowaniu nie się nie rozłączyło :)

Edytowane przez chrisplbw

Skoro komputer działał wcześniej, to mało prawdopodobne aby jego awaria była spowodowana wypiętą wtyczką - sprawdzić oczywiście nie zaszkodzi.

Port SATA od SSD jest na 100% dociśnięty do płyty głównej? Próbowałeś zmienić port SATA na mobo? Sprawdziłeś jaki dysk jest ustawiony jako rozruchowy?

Ogarnij przewody w budzie.. ;)

Komputer po trzech próbach rozruchu w jednym ciągu (trzy sytuacje gdzie wiatraczki się rozkręcają i od razu wyłączają, tak jak na filmiku) w końcu się uruchomił do poziomu komunikatu na czarnym tle "Reboot and select proper boot device or instert boot media in selected boot device and press a key". Wpięty jest jedynie dysk SSD który ustawiłem znów na domyślny boot w BIOSie ( komputer wykrywa go i widzi/pisze co to za dysk )

EDIT: Znów się nie uruchamia. Czy może to być kwestia zasilacza ? Przy zamianie wtyku 4pin do wejścia JPWR2 "za którymś razem komputer prawie uruchamia" lub uruchamia jak w przypadku opisanym powyżej (za którymś razem, bardzo dziwne)

Wczoraj wieczorem wszystko działało... 

Edytowane przez leeway

Tak. Wszystko było aktualizowane, łącznie z BIOS_em. ( To co zainstalowałem ręcznie to ręcznie, resztę aktualizować pomagał Driver Booster 4 ) 

Po zresetowaniu BIOS_u komputer odpala się do poziomu komunikatu na czarnym tle. ""Reboot and select proper boot device or instert boot media in selected boot device and press a key"

@Skipper każde naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje ponowne pojawienie się tego komunikatu pod poprzednim komunikatem.

W BIOS_ie wykrywa SSD adekwatnie do portu SATA. (Czyli wszystko sprawne?)

Rozumiem że na tym etapie pomóc może jedynie reinstalacja systemu ?

Edytowane przez leeway

Potwierdzam.

Chyba Windows miał swój kaprys i usunął się z SSD ( To takie rzeczy są możliwe ? ). Po włożeniu bootowalnego USB z Windowsem, ten zamiast się włączyć, od razu odpala instalator.

Zanim przystąpię do reinstalacji systemu, podpiąć wszystkie podzespoły łącznie z nowym dyskiem ? ( Aktualnie testy przeprowadzałem jedynie na wpiętym SSD )