Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeśli chodzi o defragmentowanie narzędziem systemowym, to tylko HDD, 

lecz gdybyś miał bardzo wysoki stopień fragmentacji, lub dysk TLC, i zauważyłbyś że jest wolniejszy niż to było kiedyś, to również możesz przeprowadzić defragmentacje, tylko nie narzędziem systemowym ( musisz mieć specjalny program od producenta, bądź zewnętrzny specjalnie pod "defragmentacje" SSD ) 
Przyśpieszy to działanie SSD kosztem kilku cykli P/E ( czyli żywotność za szybkość ) 
chodzi głównie o odświeżenie komórek ( głównie przy dyskach TLC, bo tam odczyt starych plików może spadać do 50MB/s  ) i eliminacje plików rozsianych po 100 blokach ( pomaga też na retencje danych )

Ale podkreślam, wykonuje się to bardzo rzadko, dopiero jak zobaczymy spadek wydajności SSD, bo ta operacja, po prostu skraca żywotność SSD.

Na razie raz mi się zdarzyło zrobić to specjalnie, gdy zapis mojego samsunga 830 spadł do 100MB/s, później wróciło do normy. 

ale zwykle tzw. optymalizacja SSD starcza w zupełności 

nie trzeba, tutaj głupio jest mi używać potocznego słownictwa, bo to jest "defragmentacja", ale specjalnie dla SSD ( inny algorytm niż przy HDD )
Ogólnie nie trzeba tego robić, tylko wtedy będziesz miał wolny dysk ( jeśli to nie wina TRIM ) 

Są programy do tzw. odświeżania danych ( to jest przydatne przy TLC, jeśli zobaczymy spadek prędkości odczytu starych plików ) 
są programy do tzw. optymalizacji 
i są programy do defragmentacji ssd ( szczerze nie jestem pewien, jaka jest różnica między optymalizacją SSD, a defragmentacją SSD, bo nie mam na tyle rozeznania aby przeanalizować ich algorytm i powiedzieć czy różnią się czymś prócz nazwy  )

Podsumowując, nie defragmentuj SSD programem do defragmentacji HDD ( jeśli nie ma opcji dla SSD ), bo ten algorytm dla HDD ustawia dane sekwencyjnie, lecz przy SSD i tak kontroler to rozrzuca ( i kończy się na bezcelowym zużywaniu cykli P/E, choć ubocznym efektem będzie odświeżenie danych, ale nawet do niego lepiej użyć programów dedykowanych, co odświeża, zużywając mniej cykli P/E  )  
Większość programów do defragmentacji, nie pozwoli ci na szczęście defragmentować SSD 

jak zobaczysz spadek wydajności ( czyli np odczyt sekwencyjny dużych plików będzie 50MB/s ) 
Są programy do testowania starych plików ( powstały po sławnej wpadce z samsungiem 840 i 840 evo, czyli pierwszych dysków TLC samsunga odpowiednio 21nm i 19nm ), jak poszukasz to znajdziesz ( zwykłe benchmarki ci tego nie pokażą, bo one działają na świeżych danych ) 

Przy dyskach TLC głównie chodzi o odświeżania starych danych, lecz 850 evo ma wewnętrzne algorytmy do tego ( które powinny działać i nie powinieneś widzieć spadku wydajności nawet na starych plikach ) 

Jeśli nie widzisz spadku wydajności, to oznacza że wszystko działa sprawnie i nie musisz nic robić 

Dopiero jak zobaczysz spadek wydajności ( nie wynikający z zajęcia 95% objętości dysku ), można puścić jakiś optymalizator ( ale szczerze, wymuszenie TRIM-a z konsoli będzie miało prawdopodobnie podobny efekt, bo nie zauważyłem aby te optymalizatory robiły coś z samymi plikami ), lub odświeżacz ( samsung ma chyba nawet własne programy do tego )  

Ja mam pytanko. Na dysku SSD w obudowie USB chciałbym trzymać backup danych. Jak często i na jak długo powinienem go podpinać do prądu, aby mieć pewność, że sektory się odświeżyły? Dysk to TLC niestety.

Na backup wybrałbym jakikolwiek HDD jednak, co do jak często nikt nic pewnie dokładnych danych nie poda bo nikt nie prowadzi 'badań' pod kątem konkretnych modeli (przynajmniej z tego co wiem)

Z HDD to bez problemu, robisz backup, odłączasz, wrzucasz do szafy i zapominasz, bez zmartwień i po latrach zapewne nadal będzie działać i zawierać te same nienaruszone dane

musisz powiedzieć co to dokłądnie za dyski i w jakich warunkach je trzymasz ( zwłaszcza czy są narażone na ciepło ) ale i tak będziemy musieli zgadywać, bo dokłądnie ci nie powiemy.
Przyjmuje się że po 8 tygodniach bramki TLC 1X nm zaczynają tracić ładunek ( nie myl utraty części ładunku z brakiem możliwości poprawnego odczytu bramki ) 
Oczywiście dużo zależy też od ilości cykli P/E ( gdyż wyeksploatowane tracą szybciej ), konkretnego typu nand i temperatury.
Ja bym powiedział, że co 2-3 miesiące było by bezpiecznie ( ale gwarancji w lato ci nie dam ) 

jedec przygotowało tabelkę w tygodniach ( niestety dla MLC z tego co się orientuję, poprawcie mnie jeśli się mylę ) 

http://i.imgur.com/4xyzlkXl.png

ps. HDD też cierpią na retencję, nawet płyty CD/DVD cierpią na "retencję" ( oczywiście w obu przypadkach wygląda ona zupełnie inaczej niż przy dyskach SSD i jest o wiele wolniejsza )