Skocz do zawartości

Wybór zasilacza i obudowy

Recommended Posts

Witam, szukam nowego zasilacza do zestawu poniżej, obecny TT SE 530 wali restartami. Proszę o pomoc w wyborze. 

1. Budżet: 250zł netto
  2. Procesor: AMD Athlon II x4 630
  3. Karta Graficzna: Gigabyte W3 GTX770
  4. Czy podkręcasz (CPU i GPU): Nie
  5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): Nie
  6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): Okablowanie modularne(niekoniecznie), DC-DC
  7. Własna propozycja: CM G550M, CX550M

Dodatkowo chcę zmienić obudowę z Zalman Z3 Plus takiego zestawu:

CPU: I5-4670K

Chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho Black White

GPU: Gigabyte GTX980Ti G1 Gaming

MOBO: ASRock Z87 Extreme3

Zależy mi na dobrej wentylacji, dużej ilości miejsca na kable i panelu USB koniecznie na górze. Okno i podświetlenie nie jest mi w ogóle potrzebne. Cena ok 300 netto. Pozdrawiam

Edytowane przez krulka89

Własna propozycja: CM G550M, CX550M

bardzo dobrze celujesz, cx450m też starczy bo platforma po OC pobierze trochę mniej niż 350W 

zmienić obudowę

np SilentiumPC Pax M70 

albo poczekać na tydzień komponentów w x-kom i kupić be quiet! Silent Base 600 za 319zł ( co prawda panel jest skośnie, nie pionowo u góry ) 

Tylko czy ten CX ma DC-DC? Elektrycznie który lepszy? Co do obudowy, jakoś nie mam zaufania do SPC, mam jedną od nich niższej półki, to tragedia z nią jest :D Nie wiem czy z takim zestawem sprawdzi się wyciszona obudowa, już teraz podczas grania mam dość wysokie temp w tym Z3 plus :D Podobają mi się Corsarze i Fractale, ale ten PAX też nie jest zły :D

tylko czy ten CX ma DC-DC? Elektrycznie który lepszy?

tak oba mają DC-DC, co do porównania, to oba elektrycznie dość podobne, to są najtańsze zasilacze z DC-DC więc niczego się tu nie spodziewaj. Choć CM G550M wypada lepiej, bo filtracje ma bardzo fajną. Jakościowo również podobnie, jeden znośny kondensator główny, reszta po kosztach. 

czuję się, jakbym miał porównywać corsaira VS450, a antec 500w VP :D 

SPC ci osobiście nie polecę, na pewno nie za 350zł, gdzie już za lekko ponad 400zł dostaniesz pierwszej klasy cichy zasilacz z 10 letnią gwarancją, ogólnie w testach fm1 nie jest źle, lecz nie mamy zaufania co do samej jakości platformy tego zasilacza, jak i wszystkich od SPC, sama FM1 wygląda mi bardziej na przerobioną platformę SFX 
Choć przynajmniej FM1  już się nie palą przy testach obciążeniowych ( jakkolwiek idiotycznie to nie brzmi, przy zasilaczach SPC to plus ) 

ps teraz zobaczyłem, że cx550m kosztuje tyle samo co cx650m w morele ( no ale nie ma się co napalać , bo jak już mówiłem tu i cx450m starczy )