kingisdead 403 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-geforce-gtx1060xtreme-test.html to wszystyko co na ten moment jest. Z mojej strony mogę dodać, że jest bardzo cicha. Dziś grając w CIV 5 przyz 3 godziny, wentylator nie włączył się ani razu. W Wiedźminie wentyl chodzi na 45% (1300 rpm) i dźwięk nie jest odczuwalny (a przynajmniej u mnie wszystko zagłusza chłodzenie procesora). Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Z takim solidnym coolerem szczerze wątpię, aby Xtreme Gaming była głośna. Chyba że Gigabyte ma jakieś kiepskie wentylatory. Temperatury ma 10 stopni niższe niż Palit Super JetStream... wiec widać, że ma dość agresywnie ustawioną domyślną krzywą pracy wentylatorów. Tak więc nawet jesli halas by ci przeszkadzał, to możesz spokojnie ustawić sobie własną krzywą, mniej agresywną, ale cichszą. Cytuj Link to post Share on other sites
k0zik 123 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 A ja polecam Armory Sam od zawsze kupuję wersję Armor ze względu na biało-czarny kolor. W idlu jest cichutko, pod obciążeniem kartę słychać, ale z reguły gram po nocach i nigdy mi ten szum nie przeszkadzał Nigdy żadne cewki mi nie piszczały, nigdy nie reklamowałem karty i nigdy nie miałem kłopotu z odsprzedażą Na pewno nie jest to jednak karta dla osób które muszą mieć najcichszą kartę z największym taktowaniem i z najmniejszym poborem prądu Cytuj Link to post Share on other sites
KotWButach2 5 Napisano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2016 O tyle o ile lekutki szum podczas grania mi nie przeszkadza o tyle zdarza mi się pracować z takimi narzędziami jak Blender do grafiki 3d, photoshop (ale tu raczej nie sądzę by karta ruszyła). Armory są piękne ze względu na swoją prostotę żadnych ledów... Co do Gigabyte mocno się nad nim zacząłem zastanawiać ale brak testów troszkę powstrzymuje. Dla mnie osobiście taktowanie może być niższe nawet o 200 byle karta nie żłopała tyle prądu i była cicha . Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 1 Października 2016 Udostępnij Napisano 1 Października 2016 1060 itak już jest bardzo energooszczędną kartą, te parę W względem kilku MHz nic nie zmienia.Przy programach wątpię, aby coś tego Xtreme Gaming ruszyło przy takim solidnym chłodzeniu...Zresztą, jak już pisałem - własna krzywa wentylatorów twoim przyjacielem. Cytuj Link to post Share on other sites
AreoMaxx 106 Napisano 2 Października 2016 Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Armor kusząca propozycja zwłaszcza że na morele za 1200zl, tylko ciężko jakieś wiarygodne testy znaleźć, ale i tak chyba się skuszę. Cytuj Link to post Share on other sites
KotWButach2 5 Napisano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Znalazłem filmik z moją dolegliwością, dziś jadę oddać kartę a to co u mnie słychać to "skwierczonko" jak to określił autor filmu. Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Reklamacja, rękojmia czy 14 dniowe prawo zwrotu? Daj znać jak poszło, przyda się na przyszłość zapewne. Cytuj Link to post Share on other sites
Aximus 41 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Armor kusząca propozycja zwłaszcza że na morele za 1200zl, tylko ciężko jakieś wiarygodne testy znaleźć, ale i tak chyba się skuszę. Powiem Ci, że kupiłem tą wersje - http://www.komputronik.pl/product/328836/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/MSI_GeForce_%C2%AE_GTX_1060_6GB_GDDR5.html?gclid=CMXhofDhwM8CFcJJcgodk4cA_w&gclsrc=aw.ds I głośniej pracują wentylatory z obudowy PC aniżeli karta. Na tą chwile nie podkręcona. Temperatury w stresie to 56-58c w obudowie Corsair 500r. Wcześniej miałem 7970 sapphire'a to była znacznie bardziej słyszalna. Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Temperatury w stresie to 56-58 Bardzo niskie te temperatury... karta 100% obciążona przez dłuższy czas? Cytuj Link to post Share on other sites
kaczaj25 24 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 A co uważacie o modelu gigabyte windforce II OC ? Cytuj Link to post Share on other sites
Aximus 41 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Bardzo niskie te temperatury... karta 100% obciążona przez dłuższy czas? W sumie to było w forzie, tam wykorzystanie chyba mogło być mniejsze. Odpalę Wieśka i porównam. Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Najlepiej włącz jakąś wymagającą grę na DSR 4.00x i zostaw na ok 10 minut. Potem sprawdź temperatury i szybkość RPM wentylatorów.Albo zamiast gry np. Unigine Valley czy FireStrike Extreme stress test. Edytowane 4 Października 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) A co uważacie o modelu gigabyte windforce II OC ? Słabsze i mniej kulturalne chłodzenie w porównaniu do G1 na przykład. W tej cenie lepiej Palit JS wg mnie. Dostaniesz poniżej 1300, lub wspomniany G1 za 1320. Edytowane 4 Października 2016 przez kingisdead Cytuj Link to post Share on other sites
Aximus 41 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 W Wieśku wygląda to tak: http://scr.hu/0nj7/4p4nv A na benchmarku tak: http://scr.hu/0nj7/p4c4y Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Na Unigine Valley ogranicza cię i5-2500K przy tej rozdzielczości, stąd mniejsze temperatury karty i 1700 RPM przy 62 C. Musiałbyś zwiększyć rozdzielczość do 3840x2160 przy pomocy DSR.Wiedźmin już chyba bardziej przycisnął kartę przy tym CPU, bo mamy już 65 C przy niemal 1800 RPM. Nie wiadomo jednak czy karta była wykorzystana przez caly czas w 100%.Te RPMy są dość wysokie i sugerują że karta jest dość głośna przy obciążeniu.Także zdecydowanie nie jest to wersja karty dla miłośników ciszy.Można ewentualnie przesunąć nieco krzywą wentylatorów bardziej w stronę 70 C.EDIT: co mnie jednak zaskoczyło, to że CPUID chyba nieprawidłowo pokazuje zegary GPU, bo mamy tam pomiędzy 608 a 645 MHz, co nie jest prawidłowymi wartościami. Powinno tam być conajmniej 1759 MHz. Może ta wersja programu nie obsługuje jeszcze dobrze Pascali? Chyba że zegary ci się zablokowały... jakimś cudem Edytowane 4 Października 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
Aximus 41 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Wiedźmin wyciskał soki z GPU i było słychać szum, zależy też jaka obudowa. CPUID musi źle pokazywać, bo w Unigine Valley pokazywało 1759MHz czy coś koło tego (w prawym górnym rogu gdy się wykonuje pomiar). Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Unigine Valley może sobie pokazywać do chce nie są to aktualne taktowania karty.Aktualne taktowania karty i % użycie GPU w danym momencie pokazuje MSI Afterburner (najlepiej dla Pascali najnowsza wersja beta). Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Jakby mu chodził na 600 Mhz (nie wiem jakim cudem) to na bank by to zauważył w Wiedzminie np. Cytuj Link to post Share on other sites
_Crypt_ 21 Napisano 4 Października 2016 Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Z taktami w HWM musza sobie poradzic, bo problem jest odkad 1060 sie pojawily. Najlepiej uzyc GPU-Z czy wspomnianego wczesniej Afterburnera i wszystko bedzie jasne. Cytuj Link to post Share on other sites
KotWButach2 5 Napisano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Mam złe nowiny . Byłem w k!@#$%^&*()_ zdać kartę, reklamacje przyjeli zamienili na inny egzemplarz, po rozpakowaniu widzę że na boku radiatora (blaszka wgięta) myślę zły znak... włączam i zgadnijcie co? Oczywiście skwierczy... Nie wiem czy walnęli w kartę (w radiator) i oddali mi tą samą? Czy inną ze zwrotu ale opakowanie tak jak i poprzednie nie było zafoliowane. Ogólnie jestem mega wkuty. Reasumując tym razem oddaje im kartę i chce zwrotu pieniedzy... Nigdy wiecej k!@#$%^&*()_, nigdy wiecej MSI. Edytowane 4 Października 2016 przez KotWButach2 Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Mam złe nowiny . Byłem w k!@#$%^&*()_ zdać kartę, reklamacje przyjeli zamienili na inny egzemplarz, po rozpakowaniu widzę że na boku radiatora (blaszka wgięta) myślę zły znak... włączam i zgadnijcie co? Oczywiście skwierczy... Nie wiem czy walnęli w kartę (w radiator) i oddali mi tą samą? Czy inną ze zwrotu ale opakowanie tak jak i poprzednie nie było zafoliowane. Ogólnie jestem mega wkuty. Reasumując tym razem oddaje im kartę i chce zwrotu pieniedzy... Nigdy wiecej k!@#$%^&*()_, nigdy wiecej MSI. Niefajnie. Zarzuć zdjęcie tej wady, o której piszesz. Co do opakowań, wydaje mi się, że teraz nie foliują zewnętrznych kartonów (prawdopodobnie z niecnych celów), a jedynie masz plombę/naklejkę na woreczku antystatycznym, w którym jest karta (pewnie dużo łatwiej odnowić jest zwrot w takim przypadku). W gral.pl, gdzie kupowałem swoją kartę zapytałem o to i koleżko pokazał mi stertę kart i żadna nie była ofoliowana (wszystkie Gigabyte, więc nie wiem jak inne firmy). Generalnie jestem i tak zaskoczony, że tak bezproblemowo wymienili Ci tę kartę.. zakładałbym, a priori, że czeka Cię cała batalia, a tu proszę. Powodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Jak zamawiałem Palita GTX 1080 JetStream z morele.net, to opakowanie (karton) było zaklejone z obu stron okrągłą naklejką (ale nieofoliowane) - i na woreczku karty była papierowa plomba.Myślę, że to nie ma co narzekać na konkretnego producenta, bo problem z cewkami może być zawsze. Jesteś chyba jedyną osobą którą tu widziałem, która narzeka na MSI Gaming. Edytowane 5 Października 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
Aximus 41 Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Jakby mu chodził na 600 Mhz (nie wiem jakim cudem) to na bank by to zauważył w Wiedzminie np. Dokładnie. Odpale dziś MSI Afterburnera i zobaczymy, czy wydmucha mi boczny panel obudowy, czy będzie w normie. Ale ps. nie piszczy Cytuj Link to post Share on other sites
ReznoR 362 Napisano 5 Października 2016 Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Przy niektórych sterownikach NVidii na moim GTX 970 blokowały się taktowania w okolicach 700 MHz w grach, więc wolałem poinformować dla pewności. Edytowane 5 Października 2016 przez ReznoR Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts