Skocz do zawartości

K701vsQ701vsDT880vsHD600vsFostex 50RP

Recommended Posts

Ostatni tworzyłem temat gdzie szukałem słuchawek do 300zł. Teraz przgiąłem limit, a nawet trochę bardzo :D...

Słuchawki będę napędzal z fiio e17 + e9k.

Słucham dużo różnej muzyki, od elektroniki po klasykę.

Gdy słucham klasyki to oczekuję jak najbardziej naturalnej reprodukcji.

Byłem dzisiaj w sklepie przesłuchać parę par.

DT880,DT990,ATH M50X i Fostex 50RP.

Z wyżej wymienionych najbardziej spodobały mi się fostexy i dt880.

Fostexy były świetne w klasyce, zaś gorsze w elektronice. DT radziły sobie we wszystkim bardzo dobrze i były bardziej przejrzyste i równe no i lepszy bas.

Jednakże są jeszcze dwie propozycje.

K701 w cenie 699zł i propozycja sprzedawcy, Senki HD600. Nie jestem pewien czy warto dorzucać kolejne 500 zł dla HD600. Pomożecie?

Jeśli słuchasz dużo muzyki ze sporym przekrojem gatunkowym to..... kup wiele słuchawek o różnej charakterystyce :)

Nie ma słuchawek uniwersalnych i ciężko będzie dopasować wszystko do wszystkiego.

HD600 grają bardziej średnicowo, mniej przezroczyście od DT880. Mają mniej wysokich na rzecz wypełnionej średnicy. Elektronika nie dla nich. Żywe instrumenty, wokale, to jest ich dziedzina.

K701 mają sporo wyższej średnicy, posiadają taki denerwujący mnie peak, przez co wydają się krzykliwe, mimo, że nie kłują w uszy sopranami. Są rozdzielcze i detaliczne, scena rozbudowana, granie dość równe, rozjaśnione. Do klasyki się nadadzą.

Elektronika kolego to mi w otwartych dobrze grała na R70x, teraz na SOMiC V1 i V2 też się nią raczę. Ciekawe jak długo...

W skrócie HD600 bardziej pod Fostexy, a K701 bardziej pod DT880.

Kolejna kwestia że HD600 bardo się lubią z lampkami 880 zresztą też

Jak chcesz coś taniego pod klasykę to bym polecił ts-671 pod elektronikę/pop shp9500 grały dość fajnie Somic v2 to też ciekawe słuchawki jak @fex pisał nie ma uniwersalnych słuchawek chcesz słuchać różnych gatunków trzeba iść w różne słuchawki to co się nada do rocka do jazzu i klasyki już nie koniecznie i na odwrót dlatego mam 5 par słuchawek hahah :D

Panie, ja nie chcę zbankrutować (jeszcze).

Zobaczę, bo odziwo dadzą mi odsłuchać hd600 w mp3store. Najbardziej obawiam się tego, że HD600 są w pełni otwarte. Nie mam jak w warunkach domowych przetestować czy jest sens ich posiadania.

Jedno wiem napewno DT880 są super wygodne.

SHP9500 nie ma na naszym rynku, a ściągać to zaraz o podatek i cło będzie walka.

Edytowane przez plmnb

nie pękaj mi @fex polecił ts-671 ponad rok temu teraz w audio mam umoczone o KURCZACZKI 5k mi wyszło hahah :D

shp9500 zamówić można z niemieckiego anazona a że strefa shengen to luzik.
ts-671 można zagrnąć na rynku wtórnym za nawet 120zl używane somic v2 w stanie igła to 150zl nikt tu cie z torbami puścić nie chce :)

Jeśli chodzi o sluchaweczki to posiadam Dolphin Don Scorpio (Niby odpowiedniki Sennheiser Momentum) . Gdyby nie połamany pałąk to bym nie szukał nowych, bo grają bardzo fajnie, fajna separacja ale scena płytka. Nie powiem. Nie mam najmniejszego problemu z określeniem gdzie jest przeciwnik w CS:GO.

Z racji iż w mp3 store nie miałem jak podłączyć DAC, bo wziąłem tylko przewód USB to słuchałem z playerka przenośnego za prawie 3000talarów :D.

Z jednej strony fosteksy bardziej czarowały w muzyce z instrumentami, z drugiej dt880 brzmiały lepiej, szczegółowiej i równiej w Daftpunk.

Zatem zobaczę, bo w definicji zarezerwowałem dt880 600ohm, jednakże przesłucham te HD600 i spróbuję odsłuchać te ATH R70X.

Czyżby odtwarzacz to był Cowon Plenue P1? To w sumie też dość ważne, bo playery grają na swoją modłę, a P1 jest ciepłym w dźwięku odtwarzaczem.

Dolphiny, hmm ciekawe są te słuchawki, miałem je u siebie pożyczone od znajomego i w sumie to pamiętam je jako dość mocno basowe, ale przyjemne w odbiorze.

Teraz ATH-R70x mają taką cenę, że nie warto na nie patrzeć. Ja niedługo po premierze dorwałem nowe za 970zł z wysyłką i to był całkiem niezły deal.

Ath-r70x bardzo mi się u mnie spodobały z espressivo-e zagrały ładnie równo z powietrzem i muzykalnie ale jak FeX pisał nie dał bym za nie tyle zlotówek

PS. Weź na odsłuch to z czego ty będziesz słuchał bo nie koniecznie Ci się to musi wszystko zgrać

Edytowane przez bleck55

Całe modowanie w tym przypadku sprowadza się do założenia innych wygodniejszych padów i podpięcia innego kabla (krótszego i lepszej jakości) czas pracy 5 min, wymagane umiejętności manualne na poziomie przedszkola i brak potrzeby używania jakichkolwiek narzędzi ;) A autor tej recenzji nie zostawił suchej nitki na M50x twierdząc że to są bardzo dobre słuchawki ale do kontroli utworu w studiu nagraniowym a nie do słuchania muzyki. M40x uznał dla odmiany za bardzo dobre słuchawki. A powiem tylko ze ten koleś recenzuje słuchawki od najtańszych takich za 17 dolarów przez większość modeli Beyerdynamic poprzez Staxy aż po Audeze LCD-X za ponad 6500 zł więc ma szeroki przegląd i jak mówi ze są świetne i opłaca się je kupić to mu wierze.

Edytowane przez kombajn

ponad 6500 zł więc ma szeroki przegląd i jak mówi ze są świetne i opłaca się je kupić to mu wierze.

zapomniałeś o jednym każdy ma inny gust dla jednego świetne słuchawki dla drugiego będą tylko dobre  każdy zmierza do własnej audio nirvany 
  • Popieram 1

A ja słuchałem STAXów SR-009 na Eurydyce, Cayine iDAC-6 czy HE90/HEV90 z zestawem wartym 400k i co z tego? Dosłownie nic.

M50x są trochę przehajpowanymi słuchawkami, nie powinny kosztować więcej, jak 450-500zł. Tutaj M40x mają sporą przewagę i patrząc na opłacalność nie warto się M50x interesować. Sam rzadko je polecam, jeśli w ogóle... 

Fakt, że bardziej mu się podobają M40x, no cóż, jedne i drugie są dobre, ale M50x są bardziej monitorowe, a M40x funowe. On odnosi się do całości.

Zeos lubi trochę przesadzać, ale trzeba mu to wybaczyć.

Teraz pytanie z innej beczki. Fiio e17+ E9K. W przyszłości zmienić na?

Więc w tej chwili słuchawki zawęziły się do:

DT880/HD600/ATH-R70x/Final Audio Sonrous 2

Patrzyłem za Objective dac rev.b z JDS Audio. Cena ~600zł+ wysyłka, ale tutaj na 99% dowalą cło, bo z USA to raz, a w Europie nie widziałem...

Lampy- Czemu nie, ale za 6 miechów :D

Edytowane przez plmnb

Objective DAC to projekt otwarty i jeśli chcesz to możesz popytać na mp3store Bamboszka http://forum.mp3store.pl/user/31154-bamboszek/

On sam składa te DACi oraz wzmacniacze oparte na projekcie NwAvGuy'a i cenowo też powinno być lepiej. Na mp3store trochę się tych Objective DACów przewaliło, ale czy to warte 600zł? Bez przesady...

Sam miałem u siebie i z czystym sumieniem SC808 jest lepszy.

najpierw słuchawki wybierz, później kombinuj.

Dokładnie, zatem za parę dni dam znać :D

No i lipa. Jak zawsze ktoś musiał przebić mnie snajperem na allegro... E9k zatem mieć nie będę o ile nikt na forum się nie zgłosi.

Plan A) Kupić wzmacniacz dla e17 - ale jaki?

Plan B) Sprzedać E17 i kupić combo DAC + AMP...