Skocz do zawartości

Problem z nowszymi tytułami gier

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy napewno w dobrym dziale napisałem, lecz wydaje mi sie że problem leży po stronie ramu chodz mam pewne wątpliwośći. Po zmianie karty graficznej chciałem sobie wkoncu pograc w nowe tytuły, a więc sciagnałem gta 5 i assasina creeds unity, wszystko było by fajnie lecz napotkałem spadki fps w kazdej grze. W gta 5 naprzykład moge sobie pochodzic po miescie prawie bez zadnej scinki, ale jak jade szybciej samochodem to gra jest poprostu nie grywalna przez te spadki. Już pisze tutaj moją specyfikacje komputera, nie bedzie ona mocno precyzyjna lecz napewno chociaż troche bedziecie w stanie powiedzieć coś co mam do wymiany. 

Procesor i5 4440 3.0 ghz (lub 3.2)

4 gb ram 1600 mhz crucials 

płyta głowna h81m 

karta graficzna gtx 750 ti 1gb (pożyczona od kolegi,ale na świeta bede kupywał jakąś 970 4g gaming) 

dysk twardy, bardzo stary ma z 8 lat nie pamiętam jak sie on nazywał musiałbym sprawdzić jakimś programem pamietam tylko ze 520 gb w nim mam 

obudowa też stara ale jest czarna a nie biała więc chyba nie ma tragedii :D

zasilacz też jest dobry ma 500watów nie jest z czarnej listy 

windows 7 

dodam jeszcze, że nie robiłem dawno formata  prosze pomózcie mi co mam zrobić ewentualnie wymienić. Z góry dziękuje i pozdrawiam 

aha, zapomniałem napisac że dużo osób gra w gta 5 posiadając tak jak ja 4 gb i graja sobie komfortowo nic im sie nie scina. 

Coś mi się zdaje ze przede wszystkim kartę graficzną właśnie. Gta V i unity to są mocno wymagające gry szczególnie Assasin

Z Gta V wcale nie jest lepiej bo wymaga nawet 8GB VRAM w ustawianiach ultra, a Ty masz 1GB. Próbowałeś zmieniać ustawenia na low i sprawdzić czy problem wystepuje?

Edytowane przez Melman1980

Za mało ramu, do nowych gier 8GB to minimum, karta graficzna średnio, ale powinna dawać radę na odpowiednio obniżonych ustawieniach grafiki

na świeta bede kupywał jakąś 970 4g gaming)

Kiepski pomysł, chyba że planujesz używkę, jednak do nowych gier lepiej celować w nowe karty jak gtx 1060 czy rx470/480

Coś mi się zdaje ze przede wszystkim kartę graficzną właśnie. Gta V i unity to są mocno wymagające gry szczególnie Assasin

Z Gta V wcale nie jest lepiej bo wymaga nawet 8GB VRAM w ustawianiach ultra, a Ty masz 1GB. Próbowałeś zmieniać ustawenia na low i sprawdzić czy problem wystepuje?

Tak wszystkie ustawienia mam low ustawione. Wątpie że chodziło by tu o karte graficzną bo mozna nawet na yt znalezc filmiki gdzie ludzie z moja kartą graficzną i ze słabszym prockiem jak np i3 grają komfortowo w gta 5 :( 

Ludzie proszę was... jak to ma doczytywać wystarczająco szybko cokolwiek? 

czyli to może być wina dysku twardego ? on nie czyta wystarczająco szybko i przez to mam te ostre ścinki gdy jade szybko autem ? 

Za mało ramu, do nowych gier 8GB to minimum, karta graficzna średnio, ale powinna dawać radę na odpowiednio obniżonych ustawieniach grafiki

Kiepski pomysł, chyba że planujesz używkę, jednak do nowych gier lepiej celować w nowe karty jak gtx 1060 czy rx470/480

tak to będzie używka 

Ludzie proszę was... jak to ma doczytywać wystarczająco szybko cokolwiek?

eee.... 8lat nie musi zaraz oznaczać że ma transfer 2MB/s

filmiki gdzie ludzie z moja kartą graficzną

A nie mają przypadkiem wersji 2GB vram ? bo to sporo zmienia w nowych grach

eee.... 8lat nie musi zaraz oznaczać że ma transfer 2MB/s

A nie mają przypadkiem wersji 2GB vram ? bo to sporo zmienia w nowych grach

no tak bardzo możliwe bo są tak leniwi że nawet nie chce im sie napisać jakiej dokladnie tej karty uzywali czy 1gb czy 2, lecz mniejsza o to, ponieważ mój kolega zanim mi ją pozyczył miał tą karte w swoim komputerze ze słabszym procesorem czyli własnie i3 nie pamietam jaka dokladnie werjsa , 8 gb ramu i nie było mowy o żadnych scinkach, wiem bo sam grałem u niego 

Sprawdź odczyty dysku(jakiś hdtune czy coś), chyba nikt nie załapał ukrytej wiadomości w moim poprzednim poście :/

Mam juz ten program pokazuje że mam dysk twardy o nazwie samsung hd642jj 640gb XDD 

Mam juz ten program pokazuje że mam dysk twardy o nazwie samsung hd642jj 640gb  Jeżeli chodziło Ci o wynik na benchmarku to mam Transfer rate minimum 49,6 MB/sec a  Maximum 75.0 MB/sec 

jak na dłuzej właczyłem ten test to spadło mi do 32,5 mb tego transeru rate minimum i wyłaczylem nie chcialem zeby mi dysk wybuchnąl bo coraz bardziej ten wynik zaczął spadać  

też stawiam na dysk, albo pada

tylko tego nie zrozumiałem. Byłbym wdzięczny jakbyś sprostował o co chodziło z tym ,,albo pada'' 

Co myślicie o tym dysku? https://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/ w miare tani dużo osób poleca 

jak na dłuzej właczyłem ten test to spadło mi do 32,5 mb tego transeru rate minimum i wyłaczylem nie chcialem zeby mi dysk wybuchnąl bo coraz bardziej ten wynik zaczął spadać

NIc nie wybuchnie, to normalny wynik, zrób ten test do końca i wklej tu screen, dodaj też najlepiej screen z danymi SMART (zakładka Health)

pamiętaj też by wyłączyć wszystkie programy mogące używać dysku (choć jeśli to dysk systemowy to zawsze coś będzie go wykorzystywać)

Edytowane przez mr-auto
Gość paprykarz

Nie źle popitolony ten system że dysk zjechał z wydajnośćią o 30%. Zakładając że dobrze to w ogóle podłączane jest wszystko i startuje to dopatrywał bym się tutaj :

1. Bios / Uefi - Meksyk jakiś w ustawieniach 

Oraz / lub

2. System w jakimś dziwnym trybie działa jak dysk podłączony Sata 2 działa w trybie UltraAta / 100

Pewnie wrzucił sobie wszystko do skrzynki wstrząsnął jakimś cudem zainstalował sobie system i gitara. Nie wspominam że nawet smarta nie zczytuje.

Ten dysk jest mega wolny gorszych nie ma jego nominalna prędkość oscyluje od 112 MB kończy gdzieś na 90. Na takich syfilisach większość użytkowników tego forum gra w podobne gry więc w czym problem.

Gość paprykarz

Czyli oldskool'owa metoda instrukcja w rączkę i krok po kroku ustawiamy co tam producent sobie wymyślił w tej płytce. Też wydaje mi się to co kokosnh napisał tyle że jeszcze może to sprawdzić asssd bo mu ładnie na czerwono podświetli.

• 3 miesiące temu...

Kupiłem sobie nowy dysk twardy (western digital caviar blue)  bo tamten juz mial z 8 lat jak pisałem wczesniej. Problem dalej wystepował nie mogłem nawet pojezdzic sobie dłuzsza chwile po tym GTA 5. Lecz pewnego razu pogrzebałem w ustawieniach nvidii bo zawsze jakis komunikat tam wyskakiwał i pewnie jak juz sie domysleliscie istniała wersja o wiele nowszego sterownika niz ten ktory za kazdym razem instalowałem. Więc wszystko juz śmiga jak powinno a przynajmniej na tyle ile mozna wycisnac z moich podzespołow. W moim przypadku najczesciej jak mam problem to powoduje to jakaś głupota której ja głupiec nie moge dostrzec. Temat do Zamkniecia ide sie zabic. Pozdrawiam 

Edytowane przez norzeczywiscie