norzeczywiscie 1 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Witam, nie wiem czy napewno w dobrym dziale napisałem, lecz wydaje mi sie że problem leży po stronie ramu chodz mam pewne wątpliwośći. Po zmianie karty graficznej chciałem sobie wkoncu pograc w nowe tytuły, a więc sciagnałem gta 5 i assasina creeds unity, wszystko było by fajnie lecz napotkałem spadki fps w kazdej grze. W gta 5 naprzykład moge sobie pochodzic po miescie prawie bez zadnej scinki, ale jak jade szybciej samochodem to gra jest poprostu nie grywalna przez te spadki. Już pisze tutaj moją specyfikacje komputera, nie bedzie ona mocno precyzyjna lecz napewno chociaż troche bedziecie w stanie powiedzieć coś co mam do wymiany. Procesor i5 4440 3.0 ghz (lub 3.2) 4 gb ram 1600 mhz crucials płyta głowna h81m karta graficzna gtx 750 ti 1gb (pożyczona od kolegi,ale na świeta bede kupywał jakąś 970 4g gaming) dysk twardy, bardzo stary ma z 8 lat nie pamiętam jak sie on nazywał musiałbym sprawdzić jakimś programem pamietam tylko ze 520 gb w nim mam obudowa też stara ale jest czarna a nie biała więc chyba nie ma tragedii zasilacz też jest dobry ma 500watów nie jest z czarnej listy windows 7 dodam jeszcze, że nie robiłem dawno formata prosze pomózcie mi co mam zrobić ewentualnie wymienić. Z góry dziękuje i pozdrawiam aha, zapomniałem napisac że dużo osób gra w gta 5 posiadając tak jak ja 4 gb i graja sobie komfortowo nic im sie nie scina. Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 (edytowane) Coś mi się zdaje ze przede wszystkim kartę graficzną właśnie. Gta V i unity to są mocno wymagające gry szczególnie Assasin Z Gta V wcale nie jest lepiej bo wymaga nawet 8GB VRAM w ustawianiach ultra, a Ty masz 1GB. Próbowałeś zmieniać ustawenia na low i sprawdzić czy problem wystepuje? Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez Melman1980 Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Ja bym bardziej obstawiał za mało ramu i procek za słaby i nie ogarnia. Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Za mało ramu, do nowych gier 8GB to minimum, karta graficzna średnio, ale powinna dawać radę na odpowiednio obniżonych ustawieniach grafiki na świeta bede kupywał jakąś 970 4g gaming) Kiepski pomysł, chyba że planujesz używkę, jednak do nowych gier lepiej celować w nowe karty jak gtx 1060 czy rx470/480 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 dysk twardy, bardzo stary ma z 8 lat nie pamiętam jak sie on nazywał musiałbym sprawdzić jakimś programem pamietam tylko ze 520 gb w nim mam Ludzie proszę was... jak to ma doczytywać wystarczająco szybko cokolwiek? Cytuj Link to post Share on other sites
norzeczywiscie 1 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Coś mi się zdaje ze przede wszystkim kartę graficzną właśnie. Gta V i unity to są mocno wymagające gry szczególnie Assasin Z Gta V wcale nie jest lepiej bo wymaga nawet 8GB VRAM w ustawianiach ultra, a Ty masz 1GB. Próbowałeś zmieniać ustawenia na low i sprawdzić czy problem wystepuje? Tak wszystkie ustawienia mam low ustawione. Wątpie że chodziło by tu o karte graficzną bo mozna nawet na yt znalezc filmiki gdzie ludzie z moja kartą graficzną i ze słabszym prockiem jak np i3 grają komfortowo w gta 5 Ludzie proszę was... jak to ma doczytywać wystarczająco szybko cokolwiek? czyli to może być wina dysku twardego ? on nie czyta wystarczająco szybko i przez to mam te ostre ścinki gdy jade szybko autem ? Za mało ramu, do nowych gier 8GB to minimum, karta graficzna średnio, ale powinna dawać radę na odpowiednio obniżonych ustawieniach grafiki Kiepski pomysł, chyba że planujesz używkę, jednak do nowych gier lepiej celować w nowe karty jak gtx 1060 czy rx470/480 tak to będzie używka Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Ludzie proszę was... jak to ma doczytywać wystarczająco szybko cokolwiek? eee.... 8lat nie musi zaraz oznaczać że ma transfer 2MB/s filmiki gdzie ludzie z moja kartą graficzną A nie mają przypadkiem wersji 2GB vram ? bo to sporo zmienia w nowych grach Cytuj Link to post Share on other sites
norzeczywiscie 1 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 eee.... 8lat nie musi zaraz oznaczać że ma transfer 2MB/s A nie mają przypadkiem wersji 2GB vram ? bo to sporo zmienia w nowych grach no tak bardzo możliwe bo są tak leniwi że nawet nie chce im sie napisać jakiej dokladnie tej karty uzywali czy 1gb czy 2, lecz mniejsza o to, ponieważ mój kolega zanim mi ją pozyczył miał tą karte w swoim komputerze ze słabszym procesorem czyli własnie i3 nie pamietam jaka dokladnie werjsa , 8 gb ramu i nie było mowy o żadnych scinkach, wiem bo sam grałem u niego Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Sprawdź odczyty dysku(jakiś hdtune czy coś), chyba nikt nie załapał ukrytej wiadomości w moim poprzednim poście Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 też stawiam na dysk, albo pada, albo pofragmentowanie plików, ewentualnie zbyt wysokie ustawienia jak na GPU tej klasy. Cytuj Link to post Share on other sites
norzeczywiscie 1 Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Sprawdź odczyty dysku(jakiś hdtune czy coś), chyba nikt nie załapał ukrytej wiadomości w moim poprzednim poście Mam juz ten program pokazuje że mam dysk twardy o nazwie samsung hd642jj 640gb XDD Mam juz ten program pokazuje że mam dysk twardy o nazwie samsung hd642jj 640gb Jeżeli chodziło Ci o wynik na benchmarku to mam Transfer rate minimum 49,6 MB/sec a Maximum 75.0 MB/sec jak na dłuzej właczyłem ten test to spadło mi do 32,5 mb tego transeru rate minimum i wyłaczylem nie chcialem zeby mi dysk wybuchnąl bo coraz bardziej ten wynik zaczął spadać też stawiam na dysk, albo pada tylko tego nie zrozumiałem. Byłbym wdzięczny jakbyś sprostował o co chodziło z tym ,,albo pada'' Co myślicie o tym dysku? https://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/ w miare tani dużo osób poleca Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) jak na dłuzej właczyłem ten test to spadło mi do 32,5 mb tego transeru rate minimum i wyłaczylem nie chcialem zeby mi dysk wybuchnąl bo coraz bardziej ten wynik zaczął spadać NIc nie wybuchnie, to normalny wynik, zrób ten test do końca i wklej tu screen, dodaj też najlepiej screen z danymi SMART (zakładka Health) pamiętaj też by wyłączyć wszystkie programy mogące używać dysku (choć jeśli to dysk systemowy to zawsze coś będzie go wykorzystywać) Edytowane 28 Sierpnia 2016 przez mr-auto Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 screen z analizy defragmentatora ( partycji z tą grą ) też by się przydał Cytuj Link to post Share on other sites
norzeczywiscie 1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 nie ogarniam jak wstawić screenshota, screena juz zrobiłem nawet na te imageshack.com sie zareejestrowałem zrobiłem album a tam chce jakiś adres url ta strona a ja za zadne skarby nie wiem o jaki ten url chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 imgur.com Bez rejestracji, klikasz tam u góry 'new post' potem albo przesuwasz kursorem i upuszczasz obrazek albo klikasz "Browse" i wybierasz plik z dysku w typowy sposób Cytuj Link to post Share on other sites
norzeczywiscie 1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 http://imgur.com/SOFSJPm http://imgur.com/xyV2Q3n http://imgur.com/35SKohR Cytuj Link to post Share on other sites
Fanbooj 1667 Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 a więc sciagnałem gta 5 i assasina creeds unity Ja już widzę powód. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Cytuj Link to post Share on other sites
norzeczywiscie 1 Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 i jak z tym dyskiem ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 nie widać tabelki SMART ( spróbuj innym programem ) , widać tylko z benchmarka, że to wolny dysk jest Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Nie źle popitolony ten system że dysk zjechał z wydajnośćią o 30%. Zakładając że dobrze to w ogóle podłączane jest wszystko i startuje to dopatrywał bym się tutaj : 1. Bios / Uefi - Meksyk jakiś w ustawieniach Oraz / lub 2. System w jakimś dziwnym trybie działa jak dysk podłączony Sata 2 działa w trybie UltraAta / 100 Pewnie wrzucił sobie wszystko do skrzynki wstrząsnął jakimś cudem zainstalował sobie system i gitara. Nie wspominam że nawet smarta nie zczytuje. Ten dysk jest mega wolny gorszych nie ma jego nominalna prędkość oscyluje od 112 MB kończy gdzieś na 90. Na takich syfilisach większość użytkowników tego forum gra w podobne gry więc w czym problem. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 zobacz czy w bios-ie masz ustawione AHCI ( a nie IDE ) bo UltraAta / 100 ustawia się dla dysków PATA ( pracujących z IDE ), a twój jest Samsung SpinPoint F1 HD642JJ SATA 2 (AHCI) Zobacz czy w systemie masz też włączone DMA Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Czyli oldskool'owa metoda instrukcja w rączkę i krok po kroku ustawiamy co tam producent sobie wymyślił w tej płytce. Też wydaje mi się to co kokosnh napisał tyle że jeszcze może to sprawdzić asssd bo mu ładnie na czerwono podświetli. Cytuj Link to post Share on other sites
norzeczywiscie 1 Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Kupiłem sobie nowy dysk twardy (western digital caviar blue) bo tamten juz mial z 8 lat jak pisałem wczesniej. Problem dalej wystepował nie mogłem nawet pojezdzic sobie dłuzsza chwile po tym GTA 5. Lecz pewnego razu pogrzebałem w ustawieniach nvidii bo zawsze jakis komunikat tam wyskakiwał i pewnie jak juz sie domysleliscie istniała wersja o wiele nowszego sterownika niz ten ktory za kazdym razem instalowałem. Więc wszystko juz śmiga jak powinno a przynajmniej na tyle ile mozna wycisnac z moich podzespołow. W moim przypadku najczesciej jak mam problem to powoduje to jakaś głupota której ja głupiec nie moge dostrzec. Temat do Zamkniecia ide sie zabic. Pozdrawiam Edytowane 12 Grudnia 2016 przez norzeczywiscie Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Zabić czy zapić ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts