Skocz do zawartości

Czy GTX 980Ti ma sens ?

Recommended Posts

A ja się założę, że poprawek wydajnościowych dla 980Ti już nie uświadczymy, chyba, że znowu będzie sytuacja z buntem ludzi na forach Nvidii. Zjawisko powszechnie znane, nie każdy potrafi je zauważyć, aby lepiej poznać temat wystarczy wpisać w google frazę: nvidia forum kepler. 

Referenty 1070 są w spoczynku tak ciche, że nawet ich nie usłyszysz. A pod obciążeniem są ~12% cichsze od tego Strixa 980Ti.

Do tego referenty też mają branie, np. dla ludzi, którzy chcą wodować, najlepsze wsparcie mają referenty.

Do tego Nvidia będzie na pewno parła na async compute, żeby zgnoić serię 900 - po to, aby ludzie kupili serię 1000.

~12% cichsze

Ile to dB ?

Do tego referenty też mają branie, np. dla ludzi, którzy chcą wodować, najlepsze wsparcie mają referenty.

Kiedy jednak chcesz je odsprzedać to już nie jest tak kolorowo.

Ludzie wolą kolorowe smoki niż szarego referenta.

@up

6dB

Chyba referenty.

http://www.ceneo.pl/Karty_graficzne/Chipset:GeForce_GTX_1070.htm

Gdzie za 1,7k można nabyć 980ti matrix.

A co złego w referentach?

Kręcą się tak samo jak nie referenty a jedynie mają większe temperatury.

Kultura pracy refa 1070 pod obciążeniem jest lepsza od 980Ti Matrix!

Już nie przesadzajmy, większość konstrukcji ma naprawdę świetną kulturę pracy.

Zakładając, że nie podkręcasz. Po OC robi się wichura w obudowie.

To nawet nie jest argument aby kupować 1070 zwłaszcza że na flagowcach od AMD dx12 będzie się lepiej prezentował. Nie mówiąc już o poprzedniej generacji.

To jest jak najbardziej sensowny argument bo tam gdzie będzie Async 980Ti będzie notował spory spadek wydajności.

Dla niektórych wartość 2 dB jest nieakceptowalne i dyskwalifikuje pod każdym aspektem dany produkt. Tak więc nie rzucałbym tak śmiało słów na wiatr.

6 dB to jest wyjątkowo duża wartość, która szczególnie dokucza w zaciszu domowym lub w nocy gdzie każdy szmer jest słyszalny wyjątkowo skutecznie.

Dla niektórych wartość 2 dB jest nieakceptowalne

Ok, widzę że zanęciłem tutaj już audiofilii. Ja wysiadam.

Podsumowując, jeśli ktoś chce zaoszczędzić kilkaset złotych, nie przeszkadza mu rachunek wyższy o kilkanaście złotych/rok, jest głuchy ponieważ te 6db więcej może spowodować krwawienie z narządu słuchu, nie musi wymieniać połowy komputera aby karta działała, to śmiało polecam tańszego 980ti.

A co złego w referentach? Kręcą się tak samo jak nie referenty a jedynie mają większe temperatury.

To po co większość zawsze czeka na konstrukcje autorskie?

Po OC robi się wichura w obudowie.

Bardziej subiektywne odczucie. Jednym to przeszkadza a innym nie.

tam gdzie będzie Async

Tam gdzie będzie.

Czy ja się kłócę że bez obciążenia 980ti pasywnie ma 0dB a referent 1070 27dB ? Bo tutaj różnica jest  większa.

Powodzenia, że usłyszysz 27dB :) Musiałbyś chyba ucho koło karty nadstawić.

Edytowane przez Crout

@@Funkie,
Ludzkie ucho nie słyszy liniowo tylko logarytmicznie. I przy dużym hałasie 6db potrafi zrobić różnicę 20-30% głośniej.
Karty które mają głośność na poziomie 36-40db można by powiedzieć że słyszy się tylko lekki podmuch wiatru przy zamkniętej obudowie, ale już taką 46db to słychać.

Po pierwsze to każdy serwis używa innego sprzętu pomiarowego dźwięku, w innych warunkach, odległościach od kart, i nie można tego porównywać (chyba że w tym samym teście)
Po drugie, żadna karta nie może mieć 0 dB. Jak już to trzeba za te 0 dB przyjąć poziom szumu tła, a to też się różni w zależności od pory dnia, miejsca i warunków. Dopiero wtedy można porównywać O ILE się zwiększyła głośność względem szumu tła.

Dla niezaznajomionych z tematem audio informuję, że różnica 6 dB to jest dwukrotna różnica w głośności, bo jak już joggy zauważył, słyszymy logarytmicznie, a nie liniowo, dlatego wymyślono odpowiednią skalę (dB).

Zresztą te całe testy głośności też są niemiarodajne, bo różne wentylatory i karty generują różnej częstotliwości dźwięki... niektóre są bardziej uciążliwe, a inne mniej, dla naszego ucha.

W dodatku jeszcze każdy człowiek słyszy inaczej częstotliwości, i to co jednym może przeszkadzać, innym nie dokucza tak bardzo.

Dlatego wymyślono zresztą drugą jednostkę - dB(A), która kompensuje różnice w głośności w oparciu o średnią charakterystykę słuchu człowieka, którą ktoś gdzieś kiedyś ustandaryzował, ale wcale nie znaczy to że jest zgodna ze wszystkimi ludźmi.

Warto też wspomnieć, że jeśli coś będzie generowało hałas na poziomie 40dB w odległości 30cm, to przy podwojeniu odległości (60cm) będzie to już 34dB ;) (6dB różnicy, czyli 2-krotnie mniejsza głośność)

Dużo ludzi zresztą określa dwukrotną zmianę głośności jako 10dB... także odczucie głośności czegoś jest bardzo subiektywnym wrażeniem.

Edytowane przez ReznoR

co do gtx 980 ti pobiera w obciążeniu 480wat  wiec markowy zasilacz z certyfikatem co ty masz 550wat wystarczy

no chyba ze jeśli masz bez certyfikatu to odradzam branie takiej karty pod zasilacz 550 bo pęknie pewnie

ja miałem 2 radeony r9 290 referencyjne na zasilaczu 750w ocz bronze + certyfikat jest sli i crossfire

i szło normalnie przy obciążeniu brało więcej wat no i 2 karty takie to niesamowita suszarka odradzam wam łączenie takich kart ze względu na głośność pod obciążeniem ale da się grac ze słuchawkami :D

tutaj masz test 980 ti

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sli-vs-crossfire-4k/strona/24851.html

Edytowane przez Nowaj

Nie wiem czemu u nas w kraju przyjęło się że jak komp w obciążeniu ciągnie 480 wat to że 550w zasilacz to będzie dobrze i można śmiało do 550w robić OC...
Przecież to obciążenie zasilacza w 87% ( o ile masz zasilacz który faktycznie ma 550w na 12v a większość ma powiedzmy 540, 530 lub mniej ).
Nie jestem specem od zasilaczy ale przewiduję że jak to tak będzie chodzić to za 2-3 lata (czyli gdzieś tak po gwarancji) będzie "potrzebuję nowy zasilacz". Zasilacze chodzą najdłużej i najwydajniej gdy są obciążone w 50-60%. Owszem można mu dowalić te 480w na 550w i to będzie działać (na jakiś czas) ale żywotność zasilacza szybko spadnie.

• Popieram 1

Bardzo niewiele.

Taaaaaaaaaa

Biorąc pod uwagę, że Bel jest jednostką logarytmiczną, a nie liniową, taka zmiana oznacza dwukrotne zwiększenie ciśnienia akustycznego...

Zasilacze chodzą najdłużej i najwydajniej gdy są obciążone w 50-60%

Nope.

W przypadku dobrych zasilaczy, różnica w sprawności przy bardzo wysokim obciążeniu, bliskim wartości maksymalnej, a obciążeniu na poziomie 50-60%, wynosi góra 2%.

Z podobnego błędu wyprowadził mnie kilka lat temu Skeeper.

co do gtx 980 ti pobiera w obciążeniu 480wat

Że co?!

Chyba cała platforma z 8-jajowym i7, maksymalnie obciążona...

power_peak.gif

Co do samego tematu:

Posiadając trzecią z rzędu topową, lub prawie topową, kartę od NV wiem jedno - zakup high-endu z poprzedniej generacji, po premierze nowych układów, to głupota.

Posiadając trzecią z rzędu topową, lub prawie topową, kartę od NV wiem jedno - zakup high-endu z poprzedniej generacji, po premierze nowych układów, to głupota.

Po części masz rację jednak jeżeli wydajność jest zbliżona a różnica w cenie była by znacząca to nie ma sensu inwestować w "nowość".

Akurat w przypadku GTX980Ti i GTX1070 ceny nie są wybitnie rozciągnięte więc lepiej jest dołożyć 200-300zł i mieć spokój.

EDIT

​Referent też potrafi być pół pasywny ;)

Polecam wgrać BIOS Asus'a 1070 StriX OC

Na morele.net Gigabyte GTX1070 Founders Edition za 1799zł ;)