anag0rn 0 Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Witam, obecnie posiadam na procesorze i7 6700K podkreconym do 4, 5GHZ Noctua NH-C12P, po 20 minutowych testach w Prime 95 temperatura max 85 stopni, jeśli test poleci z godzinę to ponad 90 stopni. Zastanawiam się nad zmianą chłodzenia procesora na Noctua NH-D15. Czy warto zmieniać będą niższe temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 A w grach jakie temperatury ? Cytuj Link to post Share on other sites
anag0rn 0 Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 W Wiedźminie 3 75 stopni, wentylator na chłodzeniu procka chodzi na max obrotach. Obudowę mam dobrze wentylowaną 5 wentylatorów, Phantex entho luxe. Dlatego pytam czy na NH-D15 będzie trochę niższa temperatura i ciszej. Miałem nadzieję że po zmianie na NH-D15 będzie z 10 stopni mniej i trochę ciszej, wentylator nie będzie chodził na max obrotach. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Będzie chłodniej, będzie ciszej. Jeśli uda Ci się wpakować dual fan to te 10-15 stopni będzie mniej. Tylko sprawdź czy się wszystko zmieści, czy nie będzie kolizji z ramem i inne takie. Ja już przy wysokich ramach musiałem zedrzeć nieco masy bitumicznej na bocznej ścianie, bo się wentylator nie mieścił w Fractalu XL R2. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez FeX Cytuj Link to post Share on other sites
FozzY 35 Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) hmm troche wysokie temperatury (chyba). ja na 4.4 dajac oc automatyczne przez plyte główna mam w occt czy prime max 79-80c Thermalright Macho Rev. B dodam, że wentylator na chlodzeniu nie jest ustawiony ma max, dochodzi do 1100rpm. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez FozzY Cytuj Link to post Share on other sites
anag0rn 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Dla wszystkich, którzy staną przed podobnym dylematem. Zmieniłem chłodzenie i kupiłem NH-D15, temperatury,jakie odnotowałem to max 65 stopni i kultura pracy zdecydowanie o połowę ciszej. Więc warto było, jestem bardzo zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts