Skocz do zawartości

Spadek zegara na 1278mhz z 2000mhz na Gtx 1080- przyczyna?

Recommended Posts

Witam. Posiadam karte Gigabyte Gtx 1080 Xtreme. Wszystko chulało do dzisiaj oczywiście na tych samych sterownikach. Odpaliłem gre i jakoś zauważyłem niski fps. Sprawdziłem GPUZ i co dziwne, zegar jak się utrzymywał to 1278mhz zamiast tak jak zawsze 1990-2000mhz.

Karta przestała działać na maksymalnych zegarach. Nie ważne co odpaliłem jaką gre albo 3dmarka to zegar był 1278mhz. Macie jakieś pomysły co moze byc przyczyną? W biosie nic nie zmieniałem, w ustawieniach windowsa tez ani zadnych programow nie mam zainstalowanych oprócz GPUZ oraz FRAPS.

Oto screen:

1080b.jpg

Posiadam 6700K nie kręcony, 16gb ram, Corsair 750 RM.

Ktoś mi napisał,że to wina sprzętowa ale od czego zacząć? Karta,zasilacz cos innego czy moze software?

Ja stawiam na zasilacz. Wez wylacz komputer, odepnij kable i przypnij jeszcze raz, zarowno od strony karty jak i zasilacza. Pusc kilka benchmarkow, jak bedzie ok to pograj. Wlacz sobie w tle GPU-Z by Ci monitorowal karte. Jak odnotujesz spadek zobacz jakie masz wykresy. Co to za zasilacz?

Ja mam tak samo na GTX 970 co jakiś czas. Muszę wejść do MSI Afterburner i zrobić reset zegarów, wtedy wraca do normalności. Myślę, że to wina sterowników. Jak miałem jakieś stare z sierpnia 2015 to tak nie było.

przyczyna moga byc sterowniki

wywal programem DDU i  zainstaluj najnowsze lub pare wersji w tyl jakies

mozesz tez sprobowac zresetowac bios.

moze byc jakis konflikt programow tez jakies nakladki jak fraps itp.

ewentualnie sprobuj jej podbic na probe vcore/powerlimit odronine i zobacz czy daje to jakies efekty

Tak sterownik. Nie tylko ja tak mam jak sie okazuje. Na forum nvidii tez sie ktos znalazl. Problem polega na tym ze jak komputer dlugo siedzi w idlu i cos sie odpali wtedy nie wchodzi karta na pelny boost.

A u mnie siedzial pare dni w idlu.

Edytowane przez asd123

Problem związany z niskim taktowaniem w 3D jest na linii sterownik - riva tuner static server czyli sterownik gryzie się z nakładka do monitorowania. Problem objawia się tym, że rypie się profil 3D pod daną grę i karta nie wbija w niej pełnego 3D.

U mnie sporadycznie się to zdarza gdy uruchamiam Hitmana DX12 i Rise of The Tomb Raider DX12. Karta zamiast wbijać maksymalny boost cały czas trzyma 860Mhz Najlepsze jest to, że pod DX11 w tym samym czasie wszystko jest ok.

Wystarczy zresetować PC i wszystko wraca do normy.

U mnie to nawet dodatkowo niektóre gry mają problemy albo z uruchamianiem (Doom, Rise of the Tomb Raider, Starcraft II) albo z zamykaniem (Need for Speed 2015) jak mam włączonego RTSS + MSI Afterburner. A sam RTSS ma od jakiegoś czasu problemy z serwerem aktualizacji, i nadal nie ma supportu dla DX12 i Vulkana. Trochę szkoda, bo alternatyw z takim rozbudowanym OSD praktycznie brak... Starcraft II od ostatnich patchy odrazu nawet wywala błąd i się zamyka jak tylko się włączy w nim RTSS... wcześniej nie było żadnych problemów.

Edytowane przez ReznoR

Tutaj temacik nawet dotyczący Gtx 970:

https://forums.geforce.com/default/topic/916069/geforce-drivers/gtx970-clock-rate-throttling-and-temporary-fix-/

Ktoś napisał,że to wina biosu bo coś zmienił w ustawieniach i już mu to się nie dzieje. A miał ten problem z Gtx 970/GTX1080 na każdym sterowniku. 

:"It can't be a driver, because for me it happened with all driver 970 and 1080 , and all I did to fix the 970 and 1080 was the bios settings. it's only something with Power/Heat or not working properly bios setting. I can't pinpoint because there are too much to it. but it's not a driver, can't sure why it does work with old drivers for you. but you get nothing if you can't update drivers which is just something you need to do, and 95% of the people doesn't have this issue either, it just can't be the drivers."

Dziwne to wychodzi na to ,że coś w biosie czy jednak i tak sterowniki? 

a ty bedziesz tu dyskutowac czy zrobisz to co ci proponujemy ?

przyczyna moga byc sterowniki   wywal programem DDU i  zainstaluj najnowsze lub pare wersji w tyl jakies   mozesz tez sprobowac zresetowac bios.   moze byc jakis konflikt programow tez jakies nakladki jak fraps itp.   ewentualnie sprobuj jej podbic na probe vcore/powerlimit odronine i zobacz czy daje to jakies efekty

Ok zrobie tak , ale jak problem sie powtórzy. Narazie trudno to wyłapać ponownie bo komputer musi być idle wiele godzin.

Ktoś mi napisał,żeby reklamowac karte bo :"RMA the card. It sounds like the GPU factory OC is unstable and causing the driver to stop responding, which forces weird power-state clocks to get stuck. Strange that it's happening while idling, but it could just be one of those strange issues."

Ze to niby przez niestabilne oc fabryczne sie tak dzieje. Jak myslicie?

Edytowane przez asd123

Ok dzieki za pomoc. W takim razie wszystko jasne :) Nie trzeba drązyć. Dzięki :)

Po prostu temat założyłem bo natknąłem się na ten topic tutaj:

https://linustechtips.com/main/topic/387651-gtx-980-ti-occationally-gets-stuck-at-idle-clock-speed/

I tak sie tym osobom działo jak OC mieli nie stabilne ,że tez ograniczało im zegary i restart pomagał.

Z tymże ,oni mieli crash sterownika. A ja właśnie nie . Może to też coś znaczy.

Edytowane przez asd123