Skocz do zawartości

Zasilacz wariuje?

Recommended Posts

Witam, mam dziwny problem ostatnio. Zauważyłem, że komputer co jakiś czas się sam rano włącza. Dzień wcześniej w nocy muszę odłaczyć go od zasilania i wtedy jest OK, ale nawet wtedy zauważyłem że komputer chce się włączyć bo przycisk power na obudowie mignął raz. Wszystko było odłączone. Jest to wina zasilacza? Już trochę lat ma, ale Chieftec to bardzo solidna firma słyszałem. Zasilacz ma dokładnie 650W, ale nie wiem jaki model, mam za mało miejsca na biurku żeby rozkręcić boczną ściankę i zajrzeć do środka. 

pewnie coś sobie ustawiłeś, ale co ? 
pierwsza myśl to zezwolenie na włączanie przez internet 
druga to zaplanowanie zadania ( np przez windows )
trzecia to zaplanowanie włączenie ustawione przez ciebie ( lub wirusa ) 
czwarta myśl to zwarcia w panelu I/O obudowy ( mieliśmy takiego, co mu wbudowany regulator obrotów wyłączał komputer ) 
piąta myśl jakieś zwierzę domowe, np. kotka którą się zajmuje potrafi włączać i wyłączać mój komputer FD R5 ( drukarkę też umie, skubana ) 
20160728_215830.jpg
szósta myśl to duchy,
Ps. Zasilacz sam z siebie komputera nie włączy. 

• Popieram 1

Mi komp ostatnio też sam się włącza. A dodatkowo mam znów zużycie dysku na starcie 100%. Bardziej bym stawiał na teorie spiskowe (serio). Wyciąganie danych, zczytywanie informacji, wrzucanie cichych aktualizacji.

Jak odłączę kabel od lanu to się nie włącza.

Dam sobie palec uciąć (ten najmniejszy), że w tym macza palce MS i służby.

Jest jakaś komenda do wpisania w cmd  która Ci powie co może kompa w ten sposób uruchomić(nie pamiętam jak to szło)....coś w stylu "wake armed" czy coś takiego-spytaj wujka Google-jak wpiszesz wyświetli się lista urządzeń zdolnych obudzić potwora :D

Zasilacz sam z siebie komputera nie włączy. 

Zwarcie jak najbardziej, bardziej prawdopodobne niz ustawienie jakiegos taska, jak niby task moze zostac uruchomiony skoro system jest wylaczony, rozumiem zeby byl uspiony albo cos. Jedynie mozna to zrobic przez LAN jest opcja Waku up on LAN, ale skoro OP nie ma kraty sieciowej to raczej odpada.