Skocz do zawartości

"Złote myśli" forum ;)

Recommended Posts

Gość usunięty

może to stan mojego upojenia alkoholowego i zażywania innych używek ale ma to sens :ups:

Jaki sens? Powietrze w ruchu w tym samym zamkniętym układzie (tu: wnętrze obudowy) nie może mieć temperatury niższej iż to samo powietrze będące w tym samym układzie ale będące w bezruchu - to wynika z prostych zasad fizyki. Tak samo wentylator komputerowy nie obniża temperatury powietrza w tym układzie ponieważ nie posiada zdolności absorbowania energii cieplnej. Tutaj po prostu wentylator sprawia, że zimniejsze powietrze spoza tego układu zostaje wtłoczone do środka dzięki czemu następuje wyrównanie (proces) temperatur między układem a przestrzenią poza nim. Dodatkowo wentylator może wypychać gorętsze powietrze z układu poza ten układ dzięki czemu w środku układu następuje obniżenie temperatury wskutek tego samego procesu wyrównywania temperatur z powodu zasysania powietrza (proces wyrównywania ciśnienia) o niższej temperaturze do jego wnętrza.

Oj widzę, że się nie uważało na fizyce w technikum ;)

, chuchnij sobie na rękę i będziesz mieć ciepłe powietrze, jednak jak dmuchniesz mocno to stanie się zimne, tak samo wiatrak dmucha zimnym powietrzem

Tutaj akurat mamy doczynienia z adiabatyczną przemianą gazu, czyli jak szybko sprężamy do się powietrze ochładza :P

Co nie znaczy że wentylatory tak działają xD Jak wachluję się książką w lato to generuje ruch powietrza, który po prostu odbiera ciepło od nas, dając wrażenie ochłodzenia ;)

A ja myślałem, że żartują sobie :) .

Dodam celem uzupełnienia, wentylator powoduje przepływ powietrza, czego efektem jest szybsze usunięcie ogrzanego powietrza z np. radiatora. Jednym słowem szybszy przepływ usprawnia wymianę ciepła z otoczeniem. Co do sprężania i rozprężania gazu, a w zasadzie przejścia ze stanu lotnego do ciekłego i z powrotem, tak działa np. lodówka. Wymaga to jednak nakładu energii, kompresora, parownika itd. Swego czasu dość popularne było chłodzenie procesorów freonem w układach budowanych właśnie w oparciu o kompresory z lodówek.

Aby nie pozostawiać wątpliwości co do schładzania powietrza przez wentylator, kilka przemyśleń i  informacji. Jeżeli sam wentylator byłby w stanie schłodzić powietrze, to po co montowano by w samochodach drogie i skomplikowane układy klimatyzacji ?. Wystarczy przejechać się samochodem bez AC w upalny dzień aby pozbyć się złudzeń.

Podobnie jest z odczuwaniem temperatury przez człowieka, np. przy 0*C i bezwietrznej pogodzie będziemy odczuwać chłód, ale przy tej samej temperaturze i wietrze będzie nam zimno, a tak zwana odczuwalna temperatura wyniesie np. -5*C. Zwrócicie uwagę np. na temperatury podawane w popularnym AccuWeather, zwykle jest podana temp. min i max. oraz "RealFeel". To ostatnie to właśnie temperatura jaką odczuwamy biorąc pod uwagę wiatr i wilgotność powietrza. Podobnie jak z zimnem, jest z ciepłem. Inaczej będziemy odbierać +30*C przy bezwietrznej pogodzie a inaczej przy wietrze, który nas schłodzi. Jeszce inaczej będzie przy +30*C ale np. bardzo dużej wilgotności powietrza, która utrudni odparowanie potu i schłodzenie skóry. 

Uff, wszystko chyba wyjaśniłem.

Edytowane przez baq44

Co do sprężania i rozprężania gazu, a w zasadzie przejścia ze stanu lotnego do ciekłego i z powrotem, tak działa np. lodówka.

Mi chodzi o przemianę adiabatyczną, niezwiązaną ze zmianą stanu skupienia :P

Takie zjawisko następuje gdy szybko rozprężasz gaz, np. dmuchanie wąskim dziubkiem z ust, kiedy jest ono sprężane a po wyjściu z ust gwałtownie się rozpręża i ochładza ;)

Tak samo jest ze wszystkimi dezodorantami czy innymi tego typu sprayami :P

w lecie  :->

W każde lecie jadę nad morze :rotfl:

@2up

Dezodoranty, przynajmniej te starsze zawierały freon, ale fakt podczas sprężania gazu temperatura rośnie a podczas rozprężania maleje. Choć przy wentylatorach ten efekt jest chyba pomijalny z uwagi na bardzo małe ciśnienie.

nie masz pojecia o czym piszesz, mylisz plynnosc z fps, to sa dwie rozne rzeczy, co widac chocby na przykladzie SLI, gdzie przy 100fps obraz czasem skacze. Natomiast fakt faktem roznica w stosunku do 60Hz jest (niezaleznie od fps), aczkolwiek smiem twierdzic ze ma to zwiazek z funkcja override i czestszym probkowaniem przez co smuzenie jest mniejsze a obraz bardziej ostry

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/benq-xl2720t-monitor-full-hd-specyfikacja-gracze.html

Komentarze pod artykułami to jest dopiero poziom... 

Uniwersalna ta płyta  %-)

Witam

Chcialbym sie zapytac szanownych forumowiczow o i5 2500k. Wyczytalem na innym forum, ze jezeli chce sie podkrecic tego procka to trzeba miec plyte z chipsetem P67 zamiast H67. Plyty te sa juz drozsze i dlatego nie wiem czy na mojej to pojdzie i czy ta informacja jest prawdziwa. Moje MOBO GA-970A-UD3.

Karta łapie przy 100 fpsach pewnie ze 100 stopni i pewnie to ona limituje fps w sumie można jeszcze włączyc na low to może jeszcze dojdzie troche fpsów i stopni na karcie, przy dwóch xeonach (i7) pewnie by sie zjarała

Idąc tym tropem, w Menu moja karta osiągnęła 2400 stopni... I to bez dwóch xeonów. 

Pamiętacie forum_forum, człowieka biznesu, intelektualistę, 23-letniego geniusza który uparcie przeciwstawiał się podłączeniu kabli od zasilacza do karty graficznej, bez odpowiedniej przejściówki, oraz odgrażał się wszystkim rynsztokowym słownictwem za to, że jego karta graficzna, za takie pieniądze nie działa od razu? (sic!)
Powrócił!

http://img824.imageshack.us/img824/2811/5348328d5c614c939d5bcda.png

Lordonos : (14 marzec 2013 - 11:55) fani amd nie wiedzą ile daje procesor w grach a to on łaczy linie w siatke tesselacja to jeszcze wiecej lini więc trzeba coraz szybszy procesor taki proces może trwac a nieskończoność więc tesselacje i tak sie dzieli na kilka modeli ludzika Lordonos :

(14 marzec 2013 - 11:56) gry to cpu i setki fps jak słaby cpu to się dusi w grach strasznie i myszka wolno chodzi.

Padłem.. myszka wolno chodzi :rotfl: