Skocz do zawartości

Czy klucz Windows 7 po aktualizacji do 10 będzie nadal działać? + kilka pytań

Recommended Posts

Witam.

Mam na dysku HDD od roku Windows 7, niedługo będę kupował drugi SSD, na którym będę chciał zaintalować 10.

1. Czy po aktualizacji do 10, klucz z 7 nadal zostaje aktywny do instalacji Windowsa 7?

2. Czy jeśli zaktualizuje do 10 i wrócę do 7, to czy znowu będę mógł zaktualizować do 10 po okresie darmowej aktualizacji?

3. Czy przy nowym dysku muszę najpierw na czysto zainstalować 7, żeby zaktualizować do 10, czy da się to zrobić od razu?

1. Tak ale tylko po odinstalowaniu dziesiątki

2.Tak ale za pieniądze

3.Tu nie jestem pewien,więc milczę...

ad.2

Niby dlaczego? Wszędzie trąbią, że jeśli się uzyska klucz do 10, to można sobie instalować 7 i 10 na tej samej maszynie na przemian "do końca świata", o ile się nie używa obu jednocześnie...

ad.3

Możesz od razu instalować 10 - jeśli już aktualizowałeś 7, albo jeśli się wyrobisz przed 29 lipca.

• Popieram 1

Jeśli ktoś dokonał aktualizacji oryginalnego systemu z Win 7 na Win10. To jeśli nie zmienił konfiguracji sprzętowej jego system Windows 10 zainstalowany z dowolnego nośnika sam się aktywuje nie trzeba wpisywać klucza podczas instalacji.

podobno tak jest, ja niestety robię czystą instalacje obok windows 7 

Można mieć dwa systemy na jednym pc. Pod warunkiem, że oba systemy są legalne, tyle, że nie na jednym kluczu, tu zgadzam się z kolegą wyżej. Piractwa nie popieramy. Ceny legalnego oprogramowania są dziś naprawdę dobre. Można dokupić drugą legalną licencję na Windows 7 i jeden system zaktualizować do Win 10 a drugi nie. Każdy z systemów najlepiej na osobnym dysku. 

Edytowane przez gepardmak

wiem o tym, dlatego aktywować próbuje na innym kluczu (mam 3 legalne klucze do windows 7 pro) żaden nie działa z 10 póki co :P

a aktualizacje dalej się maglują 

po aktualizacji do najnowszego buildu działa klucz z win 7

Czyli jak zaktualizuje sobie na drugim, czystym dysku do Windows 10 i go sformatuje, to dalej będę mógł na zwykłym dysku korzystać z 7, a np. za rok za darmo zainstalować 10 ?

Po prostu nie chcę się jeszcze przenosić, bo na siódemce mi jest dobrze, a do dziesiątki jeszcze nie zmuszają mnie producenci oprogramowania.

Edytowane przez robotox1

Tak. System zostanie przypisany do płyty głównej. Dopiero przy jej wymianie musisz się liczyć z kosztami... Tylko pamiętaj,że możesz korzystać tylko z jednego systemu a nie dwóch jednocześnie ,zainstalowanych na tym komputerze...

Czyli jak zaktualizuje sobie na drugim, czystym dysku do Windows 10 i go sformatuje, to dalej będę mógł na zwykłym dysku korzystać z 7, a np. za rok za darmo zainstalować 10 ?

Tak, ale pamiętaj, że W10 musi być aktywowany (można sprawdzić po kliknięciu PPM na "Mój komputer").

• Popieram 1
  • 2 tygodnie później...

Tylko pamiętaj,że możesz korzystać tylko z jednego systemu a nie dwóch jednocześnie ,zainstalowanych na tym komputerze...

Mam na dysku A zainstalowany Windows 7. Odłączę ten dysk i podłącze nowy, czysty dysk B, na którym zainstaluje Windows 7 i następnie 10. Sformatuję ten dysk i podłączę stary dysk A, na którym dalej będę korzystał z 7.

Czy w trakcie tego procesu nie będę miał problemów z aktywacją? Czy to będzie jako 2 systemy zainstalowane jednocześnie?

Edytowane przez robotox1

Nie,ponieważ nie jest to zgodne z przepisami Microsoft,z którymi użytkownik zgadza się instalując i aktywując system. Nie obrażajcie się ale jest to pytanie typu - Czy mogę bezkarnie jechać 150 jak jest ograniczenie do 40-tu ? Odpowiedź brzmi ,tak,jeżeli na danym odcinku twoja prędkość nie będzie mierzona przez policję.Natomiast bez względu na obecność lub nieobecność policji,będzie to łamanie przepisów...

Nie, no ja rozumiem, że instalacja W10 jest tylko w celu uzyskania klucza, a używany będzie tylko jeden system na raz (aktualnie ten z dysku A, potem z dysku B, a następnie z powrotem ten z dysku A).

Tak, chcę to zrobić tylko, po to, aby uzyskać klucz do WIndows 10. Nie będę korzystał z dwóch systemów jednocześnie, przy tej chwilowej "operacji" odłączę dysk ze zwykłym systemem A.

Edytowane przez robotox1

22-5941999 - proponuję jednak porozmawiać i uzyskać informacje. Ja nie mówię,że chcesz oszukać ale są na to inne sposoby,legalne.Podam swój przykład. Uaktualniłem ósemkę do dziesiątki i ją aktywowałem. Mój komputer stał się właścicielem dwóch systemów ale pod warunkiem,że tylko jeden jest wgrany i aktywowany. Jak mi jutro przejdzie chęć na win 10 to na tym samym komputerze zainstaluję ósemkę. Jeśli zaś po trzech dniach stwierdzę,że jednak dziesiątka jest lepsza,to odinstaluję win8 i na jej kluczu zainstaluję win 10. Ja nie mówię,że twój sposób nie przejdzie (nie wiem po prostu),a stwierdzam tylko zgodność z regulaminem...:)

Już nie przesadzajmy... Mnie by było szkoda czasu i ryzyka, że w procesie aktualizacji lub powrotu do poprzedniego systemu coś się nie uda. Skoro Windows jest przypisany do płyty głównej, to dyskami można sobie żonglować do woli.