Skocz do zawartości

HD6850 czy GTX460

Recommended Posts

tylko ze nowy GTX 460 w wersji 1 Gb kosztuje lekko ponad 700 zl... cena przemawia drastycznie na korzyst zielonych!! Czerwoni do piachu!! ;p

EDIT: aaa.. on kupil 6870... to lekka roznica :P (ale ja i tak wole zielonych ;p)

Lekko ponad 700 zł i względem 6870 które kupił za 600zł jest to wrzucanie pieniędzy w błoto. Korzyść AMD (Już czerwonych nie ma).

@topic

Nie bawisz się w grafikę: bierz Radka

Bawisz się w nią: Bierz GTXa, pomimo mniejszej wydajności ogólnej lepiej będzie ci się pracowało podczas robótek w PSie lub Sony Vegasie.

Ja mam gtx 460 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jeśli ci chodzi o teselacje to wiadamo że lepszy będzie gtx 460 ale do gier poleciłbym radka. Mój kolega ma 6850 i jest w większości grach wydajniejszy o 5 %. od mojego gtx 460. Ale powiem też że po podkręceniu na 755/910 radek już zostaje o kilka fps w tyle.

Ja też wacham sie między tymi modelami...

A co z Purevideo? Bardzo lubię filmy full HD, za jakiś miesiąc zmienię monitor na LEDowy max 32cale.

PV przemawia za GTXem.

A co z Physix? Przecież to genialna sprawa... Zobaczcie sobie na stronie zielonych Mafię 2 z Physix i bez - masakra!

Z drugiej strony to ponoć Physix strasznie proca potrzebuję mocnego... Mam X2 550 BE z Karakorum, będzie OC za kilka dni. Wystarczy ten 550 + GTX 460 to i to po OC , żeby fajnie w Mafię z fizyką pograć? No i oczywiście w inne gry. Duża różnica byłaby gdyby zamiast 550 OC był PHenom 955 BE C3 OC?

To przdciez pare klas procesora wyzej ;), musizz tez pamietac ze sam GTX 460 w mafii z physx moze miec ciezko, ja grajafac na full hd musialem fizykie miec ustwiona na medium bo mialem juz lekkie lagi ;p

Z procem to faktycznie, głupio powiedziałem ;) Chociaż IMO to obydwa są dobre, jeden jak wiadomo lepszy. Myślę, że X2 550 do wszystkich gier nie wystarczy ale 955 na pewno tak:) a zwłaszcza po OC.

Planuję kupić GTX460 wersję Gigabyte'a i to tą najdroższą a potem OC. Obudowę mam zimną, dobrze wentylowaną także nie powinno być problemów.

Za cenę tego GTXa można dorwać używkę 6870... zrobić OC no i Radek będzie mocniejszy i to sporo... Tylko ta fizyka Nvidii.

Na korzyść GTXów przemawia także Purevideo oraz CUDA.

A jak jest z fizyką w radkach? Dużo gorsza jest?

A może zamiast GTX460 celować w jakiś wyższy model? Ta fizyka jest naprawdę bardzo ciekawa, na stronie Nvidii ładnie jest to pokazane.

A teraz pytanie konkretnie do Valus'a, Jaką masz wersję tego GTXa? Jak bardzo ją kręciłeś? Dlaczego nie kręciłeś wiecej? Podejrzewać mogę iż:

1. Kupiłeś tą wersję co większość społeczeństwa czyli tą środkową.2

2. Twoja obudowa jest malutka...

1. Marzy mi się ta najdroższa wersja

2. Moja obudowa to CM HAF922 + jeden dodatkowy Fander Selekta.

Także, moze nie zrobiłeś maxymalnego OC.

Igorius, jeśli Valusa quad jest za słaby to nie mam czego szukać z Phenomem 955 OC a co mówić z x2 550, tak?

To jaki proc byłby ok? I7/Xeon czy może i5 styknie?

Nie wiem czy się przyda ale podam resztę mojej konfiguracji

2*2GB DDR3 1333 Goodram

Karakorum

M3A770DE

X2 550 w tym momencie a za jakiś czas 955 oczywiście C3

Grafika to będzie najprawdopodobniej GTX460

Gość usunięty

W grze wykorzystującej 3 rdzenie dla mojego x3 720 Black Edition na stock taktowaniu (2.8Ghz) w pełni wykorzystany będzie GTS450, przy taktowaniu 3.2Ghz Radeon HD4870HD5770. Natomiast przy 3.6Ghz referencyjny HD4890/HD5830/GTX275 a przy taktowaniu 3.8Ghz - HD4890 na taktowaniach Sapphire Atomic a przy 4.0Ghz dopiero GTX460 1GB z niewielkim podkręceniem.

Dodam, że niemożliwym jest podkręcić x3 720BE do 4.0Ghz.

Mogę odblokować stabilnie mojego x3 720BE do x4 B20 - mam płytę Asus M3A78-T.

Do GTX460 1 GB OC potrzebuję 3.4Ghz co dla Phenom II x4 955BE jest łatwe, jak podkręcę do tyle mojego to oba są równoważne.

Natomiast do Athlonów II x4 nawet po ich wysokim OC nie poleca się GTX460 1GB (jako że jest szybsza od wersji 768MB i to wyraźnie) a już na pewno nie po OC tych kart. Tu maksimum byłoby GTX460 768MB (to trochę za duzo), lepiej brać GTS450.

Dodam, że wydajnościowo GTX460 1GB = HD6850 natomiast GTX450 = HD5770. Oczywistym jest, że HD5830 = GTX460 768MB. GTX470 = HD5850 po wysokim jego OC oraz HD6870.

Pozdrawiam.

No dobra chyba pora wyjasnic pare spraw ;). Moja wersja GTX 460 to ta: http://www.gigabyte.pl/products/vga/spe ... c-1gi.html --> pierwsza wersja dla GTX 460.

Teraz troche o samej grze, MAfie skonczylem pare miesiecy temu, ale pamietam ze zawsze gralem na FULL HD (1920:1080) z maksymlnymi detalami i jedyne co obcinalem to physx na medium i... lekkie lagi (ponizej 25 pfs) mialem tylko podczas bardzo duzych strzelalini albo w akcji ucieczki z plonacego budynku, ale to bylo pare takich miejsc, podczas normalnej gry mialem plynna jazda.

Procesor za slaby? LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL?

Moj quad z 2.33 skrecilem do 3.20 i za slaby dla GTX 460? LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL? To chyba wlasnie w druga srone dzia,a przydala by sie mocniejsza karta graficzna.

Obudowa to CoolerMaster 334 Elite, do tego 2 dodatkowe wentyle, dobrze schladza wnetrze, karta normalnie kreci u mnie sie na 840/1700/2000 --> dlaczego nie wiecej? Bo nie mam takiej potrzeby a niwe chce podnosic napiecia dla 20-30 mhz wiecej, po prostu, jesli juz chcesz kupowac tego gigusia to wersje 2.0 albo SOC, te moga przekroczyc 850 mhz bez podnoszenia napiecia. I to by bylo na tyle, jestem MEGA zadowolony z mojego zestawu, problem by byl gdybym kupowal Core 2 duo, moj quad jest pieknie wykorzystywany przez tego GTX'a to tyle pozdro ;).

P.S: zmieniasz procesor? Juz tylko na quada, X2 i Core 2 duo na smietnik!! ;p

Gość usunięty

Procesor za slaby? LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL?

Moj quad z 2.33 skrecilem do 3.20 i za slaby dla GTX 460? LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL? To chyba wlasnie w druga srone dzia,a przydala by sie mocniejsza karta graficzna.

Proszę bardzo:

http://media.bestofmicro.com/Z/R/229383/original/Crysis%201680x1050.png

źródło: http://www.tomshardware.co.uk/build-bal ... 726-8.html

no i gdize tu widizsz problem? cniejszy quad jaki tu jest (pewnie bez oc a ja mam oc na poziomie 1 GB) daje niesamowitego kopa do 285 :( A u mnie jest nowsza konstrukcja Fermi ;p Procek jest tu jnajmonicjeszym ogniwem, sprawdzalem ze dalesze OC CPU nie podnosi nic a nic wydajnosci, wydajnosci skonczyla sie na poziomie 3.0 Ghz :) Dalej to tylko nabijanie Mhz na CPU :)

Gość usunięty

no i gdize tu widizsz problem? cniejszy quad jaki tu jest (pewnie bez oc a ja mam oc na poziomie 1 GB) daje niesamowitego kopa do 285

GTX460 1GB jest słabszy od GTX295 a porównywalny z GTX285. Zatem wydajność tego GTX285 na Q9550 jest, ekhm, delikatnie powyżej 30fps a w dodatku jest nawet gorzej niż na E8400 (bo zapewne dlatego, że ten ma wyższe takty stockowe). Zatem to ja mam rację. :(

http://tpucdn.com/reviews/MSI/GTX_460_HAWK/images/perfrel.gif

to zalezy jakie gry... Crysis ma niesamowite wsparcie od Radeonow, po prostu Radki lepiej chodza, a natomiast Mafia 2 zostala zrobiona dla Giforcuf ;p. roznicy pomiedzy 6850 a GTX 460 nie bedzie duzo, bedzie tak znikoma ze jej nie odczujesz (co innego 5850 ta jest o te 8-10% mocniejsza ;p). Ja jestem fanboyem zielonych i proponuje GTX 460 od gigabyta albo MSI cyclone :(

A ja jestem fanbojem Nvidi choć uważam, że AMD robi też dobre karty.

Proponuje:

http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=80678 -->MSI GeForce GTX 460 1GB za 693 zl

http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=73898 --> Gigabyte GeForce GTX460 1GB za 672 zl

http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=83915 --> Gigabyte GeForce GTX 460 1GB SOC za 783 zl

Gość usunięty

O BOSHE :(

Proponujesz Sklep Ram.net.pl? Wariat jesteś czy co? Wiesz jakie oni robią problemy przy zwrotach i reklamacjach nie mówiąc o innych aspektach? Poszukaj sobie w sieci, nawet na forum Benchmark jest.

Panowie... A ja troche z innej beczki zapytam.

Co karty ATI i Nvidia potrafią poza umożliwianiem grania? Jak to się sprawdza w realu? Dlaczego mam wybrać tą a nie inną?

Karty, które bierzemy pod uwagę to 5850, GTX460, 6850.

Od razu mówię, że wszelkie "wielomonitorowość" czyli opcje Eye w Radkach mnie nie rajcują bo nie lubię "spiętych" monitorów.

O co mi chodzi? O CUDA, Physix, Purevideo vs. AVIVO a o innych rzeczach nie słyszałem ale jak są to wymieńcie.

Jeszcze coś - nie chodzi mi o regułki ze strony producentów tylko o prawdziwe opinie na temat.

nie chodzmi mi o sklep tylko o karty, sklep wzialem pieerwszy z brzegu roznica w cenie jest znikoma, moze byc morele albo esc.pl, neo24.pl obojetnie :(

EDIT: Jak dla mnie najwazniejsza jest odpowiednia ronica pomeidzy wydajnoscia i oplacalnoscia, i tutaj najlepszym wyborem jest albo GTX 460 albo Radeona HD 6850, placi sie za te karty na tyle malo, a uzyskje sie wystarczajace mozliwosci do gry w FullHD na wyoskich detalach w wiekszosc gier, na kartach tych tez nie bedzie sie tracic podczas sprzedazy, po prostu beda trzymac cene. Co do CUDA --> wykorzystuje sie to przy pisaniu programow w obliczajacych skomplikowane wzory matematyczne i przy przetwarzaniu wideo, Physx to wiadomo, genreowanie fizyki (jak opadajace liscie w MAfii czy przelatujace stare gazety po ulicy, albo roztluczone szklo podczas strzelanai po oknach, bajer ktory obciaza CPU i GPU)m a Purevideo z uwagi na to ze jest we wszystich chyba kartach Ncidi wykorzystujemy podczas dekodowania filmow i muzyki. AMD nie bawi sie ani w CUDA ani w physx'a (co nie oznacza ze nie mozna go odpalic ;p). Obecnie GTX 460 uwaza sie jako najlepiej dopracowane fermi jakie wyszlo (zobaczymy jak bedzie wygladac GTX 560 ;p), co do Radeona HD 6850 --> kolejna dobra karta ze stajni czerwonych, i tak naprawde kazda kolejna jest rownie dobra :)