mateusz655 0 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Witam,, parę dni temu zakupiłem zestaw komputerów za 1300zł a dokładniej: i3 6100, msi h110m antec 500, hyperx fury DDR4 8GB i obudowę zalmana. Dysku nie kupiłem bo narazie myślałem że pożyczę sobie od kolegi z starszego kompa. Wszystko ładnie tylko instalacja i działanie tego komputera z tym dyskiem jest tragiczne, parę godzin temu postanowiłem pojechać po nowy dysk ale już nowy. Zakupiłem taki jak w tytule. Podczas instalacji Windowsa nie mogę przypisać do niego wolnego miejsca. Bawiłem się w biosie, zmieniałem miejsca SATA gdy już klikam w instalatorze aby utworzyć partycje komputer na minutę się zacina a po chwili nic się nie dzieje. Podpialem stary dysk z nowym bo myślałem że przerzuce Windowsa na nowy. W opcji zarządzaj dyskami nie mogę utworzyć partycji. Już nie wiem o co może chodzić. Może dysk na gwarancję Muszę oddać? Proszę o Szybką pomoc i pozdrawiam Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 zrób skan HD Tune i wklej tutaj wyniki włącznie ze smartem. Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Instalacja z pendrive? Masz może jeszcze inny pendrive włożony? Na początku też miałem ten problem. Inna opcja: Weź dysk do kolegi i go u niego sformatuj tak jak chcesz. Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Dysk HDD czy SSD? podmień kabelek SATA w okienku z partycjami w czasie instalacji wciśnij SHIFT+F10 i użyj DISKPART do założenia partycji. Jeżeli jest to SSD to zacznij od polecenia CLEAN ALL resztę opisu programu masz tutaj http://www.tweaks.pl/podzial-dysku-na-partycje-program-diskpart/ Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Dysk HDD czy SSD? Eeee.. idź sobie. Nie słyszałem o WD Blue 1TB w wersji SSD. A nawet jeśli SSD 1TB to nie w zestawie za 1300zł. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez PLSBX Link to post Share on other sites
mateusz655 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Instalacja z pendrive? Masz może jeszcze inny pendrive włożony? Na początku też miałem ten problem. Inna opcja: Weź dysk do kolegi i go u niego sformatuj tak jak chcesz. Tak jest to win z pendrive u 3 kolegów zainstalowalo się bez problemu, Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Spróbuj odłączenia innych urządzeń USB. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Link to post Share on other sites
mateusz655 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Instalacja z pendrive? Masz może jeszcze inny pendrive włożony? Na początku też miałem ten problem. Inna opcja: Weź dysk do kolegi i go u niego sformatuj tak jak chcesz. U kolegi również dysk nie idzie Również też nie działa po kliknięciu shift +f10. Może oddać go na gwarancję? Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Pytanie czy próbowałeś format z poziomu instalatora czy z poziomu windowsa. Z ciekawości: instalka win 8.1? Link to post Share on other sites
dashan 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 to jest nowy dysk wiec z poziomu instalatora, to jest win 10 a jesli chodzi o instalke to raczej 8.1. a próbujac z windowsa zrobic partycje nie idzie stworzyc, Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Spróbuj tego: http://druss.co/2013/10/fix-error-during-installing-windows-7-from-usb-setup-was-unable-to-create-a-system-partition-or-locate-an-existing-partition/Instalacja idzie w podobny sposób.A zrobienie partycji miało iść z systemu. Jest jeszcze opcja z http://gparted.org/livecd.php Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Autorze, czy możesz nie robiąc partycji w ogóle, sformatować i zainstalować system z pozycji instalatora? Tak żeby dysk był bez podziału, 1 dysk, 1 partycja. Przecież później w menadżerze możesz pomniejszyć partycje do danego rozmiaru i z pozostałej reszty wolnego miejsca porobić inne. U kolegi również dysk nie idzie a został zainicjowany? Link to post Share on other sites
mateusz655 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Próbowałem też zrobić jedną partycje i nic. Nie idzie wgl zrobić wyświetla się błąd 0x80070017 po próbie utworzenia partycji Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Głupie pytanie, ale sprawdziłeś czy dysk nie ma zworki, czy jest jako master i czy próbowałeś resetować bios(całkiem bez ustawiania czegokolwiek)? 1 Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Inicjowałeś ten dysk u kolegi? Czy tylko podłączyliście i już? Masz możliwość zainstalować z napędu optycznego? Pożycz od kolegi, ściągnij iso ze strony m$, wypal sobie na wolnych obrotach, i spróbuj. Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) ale sprawdziłeś czy dysk nie ma zworki, czy jest jako maste To tylko przy dyskach z interfejsem IDE ( jak jest na SATA to nie ma zworki M/S ) bo kable sata obsługują tylko jedno urządzenie na kabel z tego też powody, niektóre zewnętrzne nas-y ( a raczej kieszenie HDD ) podpinane przez SATA, lub eSATA są w JBOD Edytowane 3 Czerwca 2016 przez kokosnh Link to post Share on other sites
mateusz655 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Głupie pytanie, ale sprawdziłeś czy dysk nie ma zworki, czy jest jako master i czy próbowałeś resetować bios(całkiem bez ustawiania czegokolwiek)? tak wyciągnąłem baterie biosa i dalej nic, wiecie może czy wymiania mi dysk w sklepie? Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) To tylko przy dyskach z interfejsem IDE ( jak jest na SATA to nie ma zworki M/S ) bo kable sata obsługują tylko jedno urządzenie na kabel z tego też powody, niektóre zewnętrzne nas-y ( a raczej kieszenie HDD ) podpinane przez SATA, lub eSATA są w JBOD https://gyazo.com/4b565275b37499c71fc572f70eb43bc7- mój prywatny dysk. Zworka ta z założenia pozwala na zmianę trybu pracy dysku. Może ograniczyć przykładowo prędkość działania sata. Edit: https://gyazo.com/70d03b6995ea9bb4d2b55dede6dafad3- dodatkowo. I również miałem na początku problem z instalacją, ale instalator wykrywał innego pendrive. Możliwa jest też opcja z innym dyskiem wpiętym. Dodatkowo można sprawdzić z jedną kością ram. Zrób tak aby oprócz pendrive i dysku nie było innego magazynu danych. A ram ogranicz do jednej kości dla pewności. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez PLSBX Link to post Share on other sites
mateusz655 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Również próbowałem z wyjmowanie ramu, mam jedną kość. Również magazyn danych to tylko dysk twardy i pendrive. Po ustawieniu w biosie instalacje win8.1 i dalej przy tworzeniu partycji podczas instalacji nie pojawiał się błąd ale dalej nie tworzyło. Spróbuję go oddać na reklamację, może to wina dysku Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Spróbuj reklamować w takim razie. Ewentualnie możesz poprosić o wcześniejsze sprawdzenie go w sklepie na miejscu - o ile kupiłeś lokalnie. Link to post Share on other sites
mateusz655 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Tak kupiłem w serwisie x-kom u siebie w mieście, paragon na dysk mam, więc myślę że wymienia dysk albo oddadzą pieniądze. Dam znać co z tego wyniknie. Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 https://gyazo.com/4b...fc572f70eb43bc7-mój prywatny dysk. Zworka ta z założenia pozwala na zmianę trybu pracy dysku. Może ograniczyć przykładowo prędkość działania sata. Edit: https://gyazo.com/70...2b55dede6dafad3- dodatkowo. No tak, tylko to nie są zworki master / slave ( o których mówiłeś wcześniej i o których ja wspomniałem ) czyli zwykłe nieporozumienie Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 @@kokosnh,nie miałem na myśli zworek master/slave - chodziło mi o wejścia sata, ale zostało mi w głowie to co chciałem napisać i widać efekt. U mnie przykładowo porty są podpisane jako master/slave. Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Tak kupiłem w serwisie x-kom u siebie w mieście, paragon na dysk mam, więc myślę że wymienia dysk albo oddadzą pieniądze. Dam znać co z tego wyniknie. Jeśli odebrałeś w salonie, to wystarczy że podbijesz do nich w ciągu 14 dni z paragonem/fakturą a zwrócą ci pieniądze na miejscu ( też u nich kupuję dużo ) Link to post Share on other sites
mateusz655 0 Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Jeśli odebrałeś w salonie, to wystarczy że podbijesz do nich w ciągu 14 dni z paragonem/fakturą a zwrócą ci pieniądze na miejscu ( też u nich kupuję dużo ) dzięki wielkie wszystkim za próbę pomocy, jutro dam znać Link to post Share on other sites
Recommended Posts