Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,, parę dni temu zakupiłem zestaw komputerów za 1300zł a dokładniej: i3 6100, msi h110m antec 500, hyperx fury DDR4 8GB i obudowę zalmana. Dysku nie kupiłem bo narazie myślałem że pożyczę sobie od kolegi z starszego kompa. Wszystko ładnie tylko instalacja i działanie tego komputera z tym dyskiem jest tragiczne, parę godzin temu postanowiłem pojechać po nowy dysk ale już nowy. Zakupiłem taki jak w tytule. Podczas instalacji Windowsa nie mogę przypisać do niego wolnego miejsca. Bawiłem się w biosie, zmieniałem miejsca SATA gdy już klikam w instalatorze aby utworzyć partycje komputer na minutę się zacina a po chwili nic się nie dzieje. Podpialem stary dysk z nowym bo myślałem że przerzuce Windowsa na nowy. W opcji zarządzaj dyskami nie mogę utworzyć partycji. Już nie wiem o co może chodzić. Może dysk na gwarancję Muszę oddać? Proszę o Szybką pomoc i pozdrawiam

Instalacja z pendrive? Masz może jeszcze inny pendrive włożony? Na początku też miałem ten problem.

Inna opcja: Weź dysk do kolegi i go u niego sformatuj tak jak chcesz.

U kolegi również dysk nie idzie

Również też nie działa po kliknięciu shift +f10. Może oddać go na gwarancję?

Autorze, czy możesz nie robiąc partycji w ogóle, sformatować i zainstalować system z pozycji instalatora? Tak żeby dysk był bez podziału, 1 dysk, 1 partycja. Przecież później w menadżerze możesz pomniejszyć partycje do danego rozmiaru i z pozostałej reszty wolnego miejsca porobić inne.

U kolegi również dysk nie idzie

a został zainicjowany?

Inicjowałeś ten dysk u kolegi? Czy tylko podłączyliście i już?

Masz możliwość zainstalować z napędu optycznego? Pożycz od kolegi, ściągnij iso ze strony m$, wypal sobie na wolnych obrotach, i spróbuj.

ale sprawdziłeś czy dysk nie ma zworki, czy jest jako maste

To tylko przy dyskach z interfejsem IDE ( jak jest na SATA to nie ma zworki M/S )  

bo kable sata obsługują tylko jedno urządzenie na kabel :D

z tego też powody, niektóre zewnętrzne nas-y ( a raczej  kieszenie HDD ) podpinane przez SATA, lub eSATA są w JBOD 

Edytowane przez kokosnh
To tylko przy dyskach z interfejsem IDE ( jak jest na SATA to nie ma zworki M/S )   bo kable sata obsługują tylko jedno urządzenie na kabel z tego też powody, niektóre zewnętrzne nas-y ( a raczej  kieszenie HDD ) podpinane przez SATA, lub eSATA są w JBOD 

https://gyazo.com/4b565275b37499c71fc572f70eb43bc7- mój prywatny dysk. 

Zworka ta z założenia pozwala na zmianę trybu pracy dysku. Może ograniczyć przykładowo prędkość działania sata.

Edit: https://gyazo.com/70d03b6995ea9bb4d2b55dede6dafad3- dodatkowo.

I również miałem na początku problem z instalacją, ale instalator wykrywał innego pendrive. Możliwa jest też opcja z innym dyskiem wpiętym. Dodatkowo można sprawdzić z jedną kością ram. 

Zrób tak aby oprócz pendrive i dysku nie było innego magazynu danych. A ram ogranicz do jednej kości dla pewności. 

Edytowane przez PLSBX

Również próbowałem z wyjmowanie ramu, mam jedną kość. Również magazyn danych to tylko dysk twardy i pendrive. Po ustawieniu w biosie instalacje win8.1 i dalej przy tworzeniu partycji podczas instalacji nie pojawiał się błąd ale dalej nie tworzyło. Spróbuję go oddać na reklamację, może to wina dysku

https://gyazo.com/4b...fc572f70eb43bc7-mój prywatny dysk.  Zworka ta z założenia pozwala na zmianę trybu pracy dysku. Może ograniczyć przykładowo prędkość działania sata. Edit: https://gyazo.com/70...2b55dede6dafad3- dodatkowo.

No tak, tylko  to nie są zworki master / slave ( o których mówiłeś wcześniej i o których ja wspomniałem  ) 
czyli zwykłe nieporozumienie   

Tak kupiłem w serwisie x-kom u siebie w mieście, paragon na dysk mam, więc myślę że wymienia dysk albo oddadzą pieniądze. Dam znać co z tego wyniknie.

Jeśli odebrałeś w salonie, to wystarczy że podbijesz do nich w ciągu 14 dni z paragonem/fakturą a zwrócą ci pieniądze na miejscu  ( też u nich kupuję dużo )  
  • worm zamknął ten temat
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...