hhenryk88 3 Napisano 21 Maja 2016 Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Jakich programów graficznych używacie? - Corela, Photoshopa, GIMPa, czy może jakiegoś innego? Jaki jest najlepszy dla kogoś początkującego? Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 21 Maja 2016 Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Zaden. Co chcesz robić? Bo jak chcesz zaczac się uczyć grafiki to nauka softu w niczym Ci nie pomoze jeśli nie będziesz uczył się projektować. Link to post Share on other sites
hhenryk88 3 Napisano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Program ma służyć głównie do tworzenia, obróbki grafiki na strony www. Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 21 Maja 2016 Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 W takim przypadku najwygodniejszymi programami wydają mi się Photoimpact albo PSP - oba pozwalają na łatwe manipulowanie bitmapami i wektorami, jak i łatwe operowanie na warstwach. 1 Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 23 Maja 2016 Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) Tylko można testować je 30dni. Jak będziesz się uczył kodowania stron (html + css + javascript/jquery + pewnie php) to miesiąc ci zdecydowanie ci nie wystarczy. Bardzo dobry jest GIMP, sam używam go częściej niż photoshopa. Jakoś tak się przyzwyczaiłem. Wersje 2.6 i wcześniejsze naprawdę były biedne, niewygodne i niedorobione ale z wersją 2.8 wszystko się zmieniło i wreszcie można go używać jako substytut PSP. Photoshopa używam tylko do wielkoformatowej grafiki do wydruku (niestety wciąć gimp nie obsługuje CMYKa w sposób bezpośredni) oraz do skalowania obrazów (świetne algorytmy skalowania do których gimpowskie nie mają startu) Gorzej z wektorami bo Inkskape mimo wszystko nie jest jeszcze moim zdaniem tak dojrzały jak GIMP. Ale Corel dla zwykłych userów nie jest drogi, bodajże 300zł czy nawet mniej. Tyle to trzeba płacić za miesiąc za subskrybcję w chmurze Adobe (o ile dobrze pamiętam) więc Corel zdecydowanie się opłaca. W firmie go używamy i jest spoko. Edytowane 23 Maja 2016 przez doman18 2 Link to post Share on other sites
eirelav89 0 Napisano 30 Maja 2016 Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 W większości przypadków powinien się sprawdzić GIMP (korzystam z niego od kilku lat), ale ma on swoje ograniczenia, ale to w końcu darmowy program - dla początkującego powinien być jednak w sam raz. Tutaj http://www.mamkomputer.info/wstep-do-poradnika-gimp/ masz poradnik dla początkujących. Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 30 Maja 2016 Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 ja czasami Painta używam Link to post Share on other sites
kamil6767 0 Napisano 11 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Aktualnie ucze się grafiki wektorowej tak więc pracuję na Corelu. Zastanawiałem sie nad photoshopem ale Corel jest tańszy i tak naprawdę jeśli chodzi o ten rodzaj grafiki daje o wiele lepsze możliwości. Jeśli chcielibyście się nauczyć to proponowałbym zakupić sobie jeszcze jakis dobry kurs bo samemu nie da się tego wszystkiego ogarnąć: Ja korzystam z: http://strefakursow.pl/kursy/grafika_dtp/kurs_coreldraw_x5_-_esencja.html http://strefakursow.pl/kursy/grafika_dtp/kurs_coreldraw_-_projekty_marketingowe.html Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 11 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Kto Ci płaci za posty? Który partner? Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 11 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 @kamil Po pierwsze - photoshop to nie jest program do grafiki wektorowej (co nie zmienia faktu, że wszystko można w nim zrobić), więc porównywanie go do Corela to pomyłka. Po drugie - pakiet Adobe Creative Cloud z PS CC i LR masz za 12 euro miesięcznie. Po trzecie - z 70+% artystów CG w dzisiejszym świecie to samouki, takie pieprzenie o niemożliwości ogarnięcia tematu samemu i polecanie jakiś kursów to sobie wiesz, wsadź. 1 Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Kamil i jego koledzy (nie wiem czy to jedna osoba i wiele kont czy kilka reklamiarzy) chyba nie zdają sobie sprawy z tego że robią antyreklamę. Ludzie na forach zorientowali się już że te wszystkie polecenia to reklama i teraz nawet jeżeli się znajdzie zwykły użytkownik, który rzeczywiście będzie z jakiegoś ich kursu zadowolony to nikt mu w to nie uwierzy tylko stwierdzi że to kolejny reklamiarz. 1 Link to post Share on other sites
kinga.design 0 Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Jak dla mnie nauka corela jest łatwiejsze niż nauka photoshopa. Polecam zacząć od tutoriali na YouTube. Link to post Share on other sites
worm 17822 Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 @up - a zauważyłaś może, że odświeżasz temat sprzed 6 lat? Link to post Share on other sites
Recommended Posts