Skocz do zawartości

Wymiana zasilacza, ale na jaki ???

Recommended Posts

Witam obecnie posiadam 8 letni zasilacz malo znanej choc dobrej marki Nexus 500 Watt, zasilacz nie sprawial mi prze te lat azadnych problemow ale jak to sprzet, podejrzewam ze cos w nim zaczyna siadac, moze kondesatory, przymierzam sie do zakupu  nowego PSU do kwoty 300pln, z marek wiem ze dobre sa Be Quiet...potrzebuje mocy ok 550 watt - ktos cos doradzi co wybrac zalezy mi na dobrej jakosci i ciszy...

Co myslicie o tym modelu, nie wiedzialem ze sa modularne zasilacze,,,heh http://www.komputronik.pl/product/313718/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/be_quiet_Pure_Power_9_500W_CM.html

z marek wiem ze dobre sa Be Quiet

Dobre to są wyższe serie, i i tak przepłacone ( poniżej 500zł bardzo trudno jest znaleźć jakikolwiek dobry zasilacz od Be Quiet ) 

Co myslicie o tym modelu, nie wiedzialem ze sa modularne zasilacze,,,heh http://www.komputron..._9_500W_CM.html

zły, brak DC-DC, 2 linie 12V, filtracja i regulacja napięć średnia za tą cenę, tak samo jak komponenty i wykonanie. 

Podaj zestaw jaki to ma zasilić ( ale uprzedzam, że poniżej 400zł kupisz, co najwyżej pseudo ciche zasilacze ) 

Edytowane przez kokosnh

Moj zestaw:

Plyta Gigabyte MA790FX-DQ6 (swego czasu swietna plytka)

Procek po wymianie Phenom II 965 BE (nie krecony)

RAM 4GB DDR 2 800 CL 4 Kingston (dual channel)

Grafa Geforce 8800 (K....no nie zagram w nowego DOOMA, nie dlugo cos wymienie)

3 dyski 2 hdd plus sdd

moga byc inne marki zasilek...

G550M ( gorszy jakościowo od xfx, ale ma DC-DC i dobrą mapę wentylatora ( cichy ), niestety zdarzają się wersje z terkoczącym wentylatorem i trzeba wymieniać )  lub xfx ts gold 550W ( oem seasonic s12g, dobry jakościowo, przy mniej prądożernych zestawach potrafi być cichy ) 

posiada DC-DC oraz 80plus gold

i chińskie kondensatory w cenie 400zł to żart. W jego cenie jest Corsair RM550X, cichszy, tryb półpasywny pracy wentylatora, w pełni modularny, 10 lat gwarancji. Elektrycznie również wypada lepiej, ale widzę, ze spec z Ciebie niesamowity. Idź kupuj co chcesz, szkoda czasu na Ciebie.

Gdzie masz napisane ze sa made i china ??? szkoda czasu to po uj mi odpisujesz do jasnej k.... widzisz do jasnej cholery komp mi leci 8 lat, wkladam nowa grafe dokupuje ramu i hulam w nowego k...dooma na tym be guit czy innym badziewiu, chce byc kulturalny a nie... zawsze sie jakis znajdzie co mysli ze zjadl kazdy sprzet.....

Edytowane przez worm
mysle ze znalazlem dla siebie odpowiedni model...posiada DC-DC oraz 80plus gold,   http://proline.pl/?p=BN231  ciekawe sa tez enermaxy

to źle myślisz, w tej cenie możesz już 3 dobre zasilacz kupić, z podwójnym DC-DC, jedną linią 12V,  w 100% na nipponach, z filtracją na poziomie 10mV i regulacją blisko 1%. w pełni modularne, oraz jeden trybem pasywnym do 50% obciążenia, a dwa 15%, ale lepszym wykonaniem od tego cichszego. 

rm550x/g2 550/ SF leadex gold 550W ( lub cichsze wersje 650W tych zasilaczy, ale tylko zyskasz na ciszy ) 

Edytowane przez kokosnh