Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chce zakupić dysk SSD o pojemności 128GB. Pytanie, jaki dysk jest nalepszy? Czy ważniejsza jest prędkość zapisu, czy odczytu? Niektóre dyski mają zapis np. 180 MB/s i odczyt 560 MB/s, a inne zapis i odczyt po 450MB/s.

Cena do 200zł, zależy mi na szybkim uruchamianiu systemu i przeglądarki. Nie będę w niego pakował gier, więc myślę 128GB spokojnie wystarczy.

Z modeli, które znalazłem dobre wydają mi się te:

GOODRAM CX100 120GB

GOODRAM CX200 120GB

Kingston SSDNow V300 120GB

ADATA SP920 128GB

ADATA SP550 120GB

Chce zakupić dysk SSD o pojemności 128GB. Pytanie, jaki dysk jest nalepszy? Czy ważniejsza jest prędkość zapisu, czy odczytu? Niektóre dyski mają zapis np. 180 MB/s i odczyt 560 MB/s, a inne zapis i odczyt po 450MB/s.

Cena do 200zł, zależy mi na szybkim uruchamianiu systemu i przeglądarki. Nie będę w niego pakował gier, więc myślę 128GB spokojnie wystarczy.

Z modeli, które znalazłem dobre wydają mi się te:

GOODRAM CX100 120GB

GOODRAM CX200 120GB

Kingston SSDNow V300 120GB

ADATA SP920 128GB

ADATA SP550 120GB

Śmiało bym brał z innej firmy np.:

http://www.arest.pl/produkt/Dyski-twarde/SSD/4,63,,,,200,,Magazyn:0,10/49530/SSD-PLEXTOR-M6V-128-GB-2-5-SATA3-535-MB-s-170-MB-s-PX-128M6V/

lub wersję:

http://www.arest.pl/produkt/Dyski-twarde/SSD/4,63,,,,200,,Magazyn:0,10/52227/SSD-PLEXTOR-M7V-128-GB-2-5-SATA3-560-MB-s-500-MB-s-PX-128M7VC/

sam mam wersję 250GB i jestem bardzo zadowolony, żadnych problemów.

Windows - odczytuje dane z dysku więc to jest najważniejsze.

Edytowane przez kamyk13
Tylko nie sklep Morele odradzam u nich zakupy, mimo że cena może być niższa, jak nie chcesz mieć problemów z reklamacją lub zwrotem to kupuj i omijaj szerokim łukiem ten sklep.

Ja już nie raz kupowałem, zero problemów. Szybka i darmowa dostawa, przystępne ceny, miła obsługa w netpunkcie, przed zapłaceniem pozwolili obejrzeć dokładnie produkt (wtedy to była płyta główna). Jak dla mnie bardzo dobry sklep. 

Edytowane przez robotox1

ogólnie z najtańszych 4 dyski można kupić 
i 3 już padły 
najszybszy
M6S+ ( nie mylić z M6S, ten jest od niego sporo wolniejszy i tańszy, bo gorsze kostki MLC dostał ( takie same co M6V ) ) 
i trochę niżej w kolejności wydajnościowej, od najlepszego ( choć różnice marginalne ) 
ps920
M6V
ssd370