Skocz do zawartości

Recommended Posts

CX i Samsung mają kości TLC, więc bardzo prawdopodobne są problemy z wydajnością i żywotnością. Poczytaj opinie o CX100, to się dowiesz o co mi chodzi.

S60 to bardzo wolny dysk http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/silicon_power_s60_slim_test_bardzo_tanich_dyskow_ssd?page=0,18

Proponuję Plextor M6V 128 GB http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_ssd_plextor_m6v_konkurencja_dla_crucial_bx100

oraz ADATA SP920 128 GB z 5-letnią gwarancją http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_ssd_adata_sp920_vs_crucial_bx100_i_plextor_m6v

Edytowane przez 14r33k
Silicon Power SSD SLIM S60 120GB 2,5 SATA3 MLC

Nope, on jest na Phison PS3109-S9 budżetowa "czterokanałówka", a on jest gorszy nawet od S8 ( który sam jest już beznadziejny ), nawet nie ma co patrzyć na testy, bo wydajność musi leżeć. 

Ps. wiesz że kontroler jest zły, gdy wraz z wzrostem pojemności modelu, prędkość spada ( przykład z kontrolerami SF i właśnie Phison PS3109-S9/S8 ) 

Jak wyżej 

najlepszym co możesz kupić jest ADATA sp920 128GB ( 20 nm MLC od microna + kontroler Marvell 88SS9189, który jest bardzo dobrym kontrolerem )

Edytowane przez kokosnh
A co z tym Plextorem? Jakie zdanie macie o Transcend SSD370s?

SP920 > m6v >  SSD370 ja to tak widzę, choć różnice nie są jakieś olbrzymie bo to wszystko budżetówka jest 

ogólnie sp920 ma najlepszy kontroler i kostki ( wydajnościowo jest porównywalny z m6v,  SSD370 jest minimalnie wolniejszy ) 

Edytowane przez kokosnh

Witam, co sadzicie o Adata SP550 240gb? Pytam gdyz cena wydaje sie swietna, wieksza pamiec pomimo ze to tlc wydaje sie byc calkiem kuszaca propozycja. Jak spisuje sie ow kontroler? JAkies doswiadczenia opinie? Z gory dziekuje pozdrawiam.

Dzieki za odpowiedz. 

Znalazlem taki twor o ktorego test ciezko...

Intenso Top III 256GB 512mb

Kojarzycie os takiego?

O ile doczytalem to pamieci sa MLC, a kontroler Phision 3108. Wiem tylko tyle ze to dosc wydajny kontrole i tyle znalazlem...

Macie moze wieksza wiedze an ten temat?

Wiem tylko tyle ze to dosc wydajny kontrole i tyle znalazlem...

To jesteś w błędzie, co prawda jest to w teorii przeciętny 8 kanałowy kontroler, ale zrypali potencjał całkowicie, nie jestem pewien jak dokładnie z tym dyskiem, ale wszystkie z dysków jakie widziałem na 3108-s8 wydajność leży . Baa, obserwujemy ciekawe zjawisko, dotychczas spotykane głównie w dyskach na kontrolerach SF, czyli spadek wydajności wraz ze wzrostem pojemności  :o 

lepsze wyniki mają przeciętne czterokanałówki, choćby SM2246EN 

Edytowane przez kokosnh

Dzieki wielkie... Kurcze masz wiedze... Ja bardziej rozgladam sie za 256gb. Szukalem czegos najtanszego, ale widze ze takie rozwiaznie ma krotkie nozki.

Czyli lepiej robic jak japonczycy, kupowac raz a dobrze.

Poki co zauwazylem ze dosc ciekawie prezentuje sie Adata 256gb sp920, ow wspomniany przez Ciebie powyzej Plextor, i zastanawialem sie nad Crucialem BX100 lub MX200.

Jezeli mozesz poradzic jak to wygladanz punktu widzenia awaryjnosci podejscia do klienta, ktora opcja lepiej wypada. Cena az taka wazna nie jest tu roznice 10-30zl sa nieistotne. Moze masz dodatkowo jakas sugestie.

Dzieki za wszystko.

z tych wszystkich dysków sp920 jest najstarszy i szczerze mówiąc, nie słyszałem złego słowa na temat jego awaryjności 
wydajnościowo jest między BX100  a MX200 i ma minimalnie żywotniejsze od nich kostki 

Plextor m6V wypada podobnie jak BX100 bo to też czterokanałowy kontroler od SM 

zapomniałeś jeszcze o GoodRam Iridium Pro 240GB (339zł) kontroler 3110-s10 + kostki toskiba A19 nm MLC ( 5 lat gwarancji ograniczone 600TBW ) porównywalny z MX200 

wybór powinien się prezentować tak ( od najszybszych )
MX200 (16nm) vs iridium pro (19nm)
SP920 (20nm)                           8 kanałówki 
---------------------------------------------
BX100 (16nm) vs M6V (15nm)  4 kanałówki 

masz 5 dysków, żaden nie ma większych wad 

ps co do kontrolera 3110-s10 to jest różnie, tzn są dobre i słabe dyski o niego oparte ( zwykle wychodzi razem z kostkami MLC toshiby A19 lub A15 ( rzadziej z micronowymi 16 nm MLC i toshiba A19 TLC  )) ale googram iridium to jedna z tych udanych konstrukcji 

Edytowane przez kokosnh