Yaggar 1 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Dzisiaj postawiłem nowego peceta. Stare wstawiłem tylko dyski. Po ok 3 godzinach od instalacji Windowsa (cały jest dysk używany - instalacje itp) pojawił się komunikat typu "System Windows wykrył problemy z dyskiem twardym" któy zalecał zrobienie kopii zapasowej. Pobrałem CrystalDyskInfo i dla dysku pojawił mi się taki stan: http://i67.tinypic.com/1zb4704.png Dysk do wymiany? Czy możliwe że to przez jakieś uderzenie podczas montażu? Jak długo mi jeszcze wytrzyma? Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Yaggar Cytuj Link to post Share on other sites
Ekrezem 0 Napisano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam Z dyskiem nie jest dobrze. SPIN UP TIME Średni czas na rozkręcenie talerzy (od 0 obr/min do pełnej prędkości). Wartość RAW tego atrybutu wyraża czas w sekundach lub milisekundach. Krytyczny: Nie Co prawda ,błąd ten nie jest uznawany za krytyczny,ale to nie wróży nic dobrego.Ile wytrzyma,ciężko stwierdzić,nie niej sam bym jak najszybciej zabezpieczył dane na nim.jak na gwarancji to bym reklamował.Jaka przyczyna tego?może uderzenie,może po prostu pech.Dysk ma przepracowanych trochę godzin już. Cytuj Link to post Share on other sites
golin 72 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Dysk ma problemy, nie tylko z parametrem (03) rozkręcania talerzy. Upewnij się co do pewności połączeń wtyków kabli sygnałowych i zasilających. Szczególnie zasilający, na tym etapie diagnozy, profilaktycznie zmień na inną wolną wtyczkę zasilającą sata. W zależności od powodzenia, jak np. nie poprawi się parametr (03), sprawa nie będzie optymistyczna co do dysku. Chyba że zasilacz jest wadliwy , a jak czasem z czarnej listy, zwiększa prawdopodobieństwo, że już od pierwszych czy po paru godzinach pracy, zaczął szwankować. Jak masz ważne dane na tym dysku, to je w pierwszej kolejności z kopiuj, na inny fizycznie i sprawny dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 w najgorszym przypadku siada łożysko ( będzie cieplejszy i głośniejszy niż normalnie ), lub silniczektak czy inaczej zrób jak golin mówi Cytuj Link to post Share on other sites
Yaggar 1 Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160430/57808f28c12a4135d69c3360fe082f02.jpgNo to pora poszukać innego. Patrzeć tylko i wyłącznie na nowe dyski czy tez 1-2 letnie będą jeszcze ok? Czy dysk z takimi statystykami się nada? Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 50 stopni Oo Brak nazwy dysku czy czegokolwiek więc ciężko ocenić Cytuj Link to post Share on other sites
Yaggar 1 Napisano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Jest to dysk WD10S21X Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Maja 2016 Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 to jest dysk 5400 rpm i ma niby 50°C !? Coś jest nie tak, ja bym się nie pchał w to ( do tego to SSHD ) Cytuj Link to post Share on other sites
Yaggar 1 Napisano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 No i widocznie był to jednarozowy wybryk, bo po odłączeniu kompa na kilka dni (długi weekend) po powrocie podłączyłem wszystkie wtyczki jeszcze raz i teraz CrystalDyskInfo już mnie nie razi ostrzeżeniami . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts