Skocz do zawartości

Zły stan SMART -czas rozkręcania talerzy

Recommended Posts

Witam

Dzisiaj postawiłem nowego peceta. Stare wstawiłem tylko dyski. Po ok 3 godzinach od instalacji Windowsa (cały jest dysk używany - instalacje itp) pojawił się komunikat typu "System Windows wykrył problemy z dyskiem twardym" któy zalecał zrobienie kopii zapasowej.

Pobrałem CrystalDyskInfo i dla dysku pojawił mi się taki stan:

http://i67.tinypic.com/1zb4704.png

Dysk do wymiany? Czy możliwe że to przez jakieś uderzenie podczas montażu? Jak długo mi jeszcze wytrzyma?

Edytowane przez Yaggar

Witam

Z dyskiem nie jest dobrze.

SPIN UP TIME 
Średni czas na rozkręcenie talerzy (od 0 obr/min do pełnej prędkości). Wartość RAW tego atrybutu wyraża czas w sekundach lub milisekundach.
Krytyczny: Nie 
Co prawda ,błąd ten nie jest uznawany za krytyczny,ale to nie wróży nic dobrego.Ile wytrzyma,ciężko stwierdzić,nie niej sam bym jak najszybciej zabezpieczył dane na nim.jak na gwarancji to bym reklamował.Jaka przyczyna tego?może uderzenie,może po prostu pech.Dysk ma przepracowanych trochę godzin już.

Dysk ma problemy, nie tylko z parametrem (03) rozkręcania talerzy. Upewnij się co do pewności połączeń wtyków kabli sygnałowych i zasilających. Szczególnie zasilający, na tym etapie diagnozy, profilaktycznie zmień na inną wolną wtyczkę zasilającą sata. W zależności od powodzenia, jak np. nie poprawi się parametr (03), sprawa nie będzie optymistyczna co do dysku. Chyba że zasilacz jest wadliwy , a jak czasem z czarnej listy, zwiększa prawdopodobieństwo, że już od pierwszych czy po paru godzinach pracy, zaczął szwankować. Jak masz ważne dane na tym dysku, to je w pierwszej kolejności z kopiuj, na inny fizycznie i sprawny dysk.

• 2 tygodnie później...