dcieslik 53 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Proszę Was o pomoc w doborze pierwszych elementów do zwodowania Trochę informacji z mojej strony 1. Buda PHANTEKS Enthoo Pro 2. Zwodować chcę na początek procesor i5 4690 i później MSI GTX 970, ale jeśli będzie to wskazane by od razu oba elementy zwodować to też to jest do przełknięcia. 3. Części raczej wolę nowe ale używki tez biorę pod uwagę. 4. W poniższej liście nie ująłem złączek bo nie wiem jeszcze gdzie i jak umieszczę chłodnicę, więc nie wiem ile i jakie złączki potrzebuję. 5. Do chłodnicy mam już wiatraki 3-4szt 120mm Buda na chwilę obecną wygląda tak, więcej w wątku >> KLIK << http://tass.glogow.org/pc-mod/s8.jpg Liczę na Wasze sugestie z poniższą listą, wiadomo, że cena się liczy, ale wolę wydać raz więcej niż później wymieniać i odsprzedawać. Czym się różnią elementy (Acetal / Nickel) EK Water Blocks EK-CoolStream PE 360 (Triple) EK Water Blocks EK-XRES 140 Revo D5 PWM (incl. pump) Wąż z PVC Ultra Flexi 10/16 przeźroczysty EK Water Blocks EK-Ekoolant Pastel YELLOW (concentrate 250mL) EK Water Blocks EK-Supremacy EVO EK Water Blocks EK-FC970 GTX TFX - Nickel Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez dcieslik Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Chłodnica wejdzie tam dosłownie na styk - 65mm miejsca masz na chłodnice + wentylatory. I napewno będziesz musiał pomyśleć o kilku złączkach kątowych. Wąż zmień na : http://angela.pl/p12242,mayhems-ultra-clear-tubing-3-8-5-8-10-16mm.html Złączki jak ci się nie śpieszy to barrow z aliexpress - taniej od EK a jakość lepsza. Albo EK jak chcesz z PL. Cytuj Link to post Share on other sites
dcieslik 53 Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 65mm mówisz o grubości chłodnicy z wiatrakami tak? Wiatraki mam Akasa Venom 25mm grubości mają, chłodnica 38mm, łącznie 63cm na styk. Pośpiech to zły doradca, a alie nie jest mi obcy będą barrow'sy jak tylko będę wiedział jaki kształt i ile ich potrzebuję. Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Kątówek zawsze lepiej 1-2 więcej, bo jak zabraknie to lipa jest... Możesz zerknąć na mojego workloga i zobaczyć jak to wygląda w enthoo pro. Cytuj Link to post Share on other sites
dcieslik 53 Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) No ja od pewnego czasu podglądam parę modyfikacji Enthoo by się czymś zainspirować. A powiedz mi może zamiast chłodnicy EK 37mm lepiej poszukać coś cieńszego? np Alphacool NexXxoS ST30 ma 30mm grubości albo EK-CoolStream SE 360 (Slim Triple) 26mm Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez dcieslik Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Chłodnica 30mm na top jest optymalna, wtedy jest 100% pewności, że z wtyczką EPS nie będzie problemu, ale wtedy będziesz musiał dorzucić 240mm na front. Slim 360 to jest za mało do CPU + GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
dcieslik 53 Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Jeszcze z instrukcji naszej obudowy wynika, że można wsadzić 3x140 czyli 420 i takie chłodnice widziałem o grubości 30mm. Może to była by lepsza opcja? Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Zawsze jest to większa powierzchnia chłodnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
dcieslik 53 Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 A jakie są sklepy internetowe, z polskich, bo znam tylko angele i cooling? Cytuj Link to post Share on other sites
imiemichal 979 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Angela - największy sklep Cytuj Link to post Share on other sites
tomasz1987 82 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Nie polecam przewodu od ek były z nim największe problemy. Wydziela się plastifikator Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Garfieldek 169 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Up, z tego co widzę to ten najtańszy z Angeli, ale mimo to nie polecam. Waż jest mało przezroczysty na początku, a po około pół roku użytkowania u mnie był dosłownie- biały. Polecam za to Mayhemsa Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Jeżeli będziesz celować w złączki 16/10 to będę sprzedawał swoich 14szt barrow-a w dobrej cenie Cytuj Link to post Share on other sites
aendrju 30 Napisano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam. Co do pompki EK-XRES 140 Revo D5 PWM to moge powiedzieć że cicha nawet na max obrotach (w środku nocy muszę się dobrze wsłuchać by ją usłyszeć), wydajna ale to już z parametrów widać. Pompka posiada jedną tylko wadę sterowanie PWM: -napełnianie układu trwa i trwa i trwa (bez podłączenia przewodu PWM niby leci na 60%, według mnie leci na minimum), -sterowanie tylko przez złącze PWM procesora, w każdym innym tylko pokazuje obroty i leci na max. Znalazłem tylko w płytach asusa ze posiadają 2 prawdziwe złącza PWM (z tym że był tu wątek na forum że ktoś miał niby z tym prawdziwym PWM u asusa kołopoty), Zostaie arduino jak ktoś chce się bawić lub http://www.overclock.net/t/1474470/ocn-aquaero-owners-club/50#post_21956203, <- ale mi się to akurat nie podoba . Ale to problem dla tych co mają wentylatory PWM z podświetleniem. Cytuj Link to post Share on other sites
dcieslik 53 Napisano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Chyba nadszedł czas by wrócić do tematu wodowania, trochę to przemyślałem i lekko koncepcja się zmieniła. W związku z tym proszę Was o podpowiedź czy dobrze ponownie wybrałem elementy. Nad obrotami wiatraków, temperatura płynu, mocą pompki będzie czuwał Aquacomputer aquaero 6 XT Chłodnica - Black Ice Nemesis GTS 420 XFlow grubość max 32mm bo z wiatrakami będzie bardzo mało miejsca w obudowie. Wąż - PrimoChill PrimoFlex Advanced LRT 10/16 czy 2m wystarczą? Płyn - EK-Ekoolant Pastel YELLOW CPU - EK-Supremacy EVO - Nickel lub Aquacomputer cuplex kryos Delrin I teraz mam największą zagwozdkę, pompa i rezerwuar, bo chcę by Aquaero 6 XT sterował obrotami pompy, wiatraków i odczytywał temp. płynu. I takie wybrałem opcje. 1. Komplet EK-XRES 140 Revo D5 PWM + czujnik temp - 588zł + czujnik 2. Pompa EK-XTOP Revo D5 PWM + rez EK-RES X3 150 i do tego jakiś czujnik temp - 682zł + czujnik 3. Pompa EK-XTOP Revo D5 PWM + rez Aquacomputer aqualis XT 150 odpada dodatkowy zakup czujnika temp - 822zł 4. Pompa Aquacomputer D5 + rez Aquacomputer aqualis D5 150 odpada dodatkowy zakup czujnika temp - 633zł Najbardziej cenowo i mniej kombinacyjnie pasuje mi opcja 4, tylko czy do tego zestawu nie trzeba coś jeszcze dokupić? Jak się mocuje pompę do reza? Różnego rodzaju kolanka i złączki Barrow zamówię u chińczyka. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts