Skocz do zawartości

jaki ram 3000 cl15 czy 3200 cl16

Recommended Posts

witam,

jak w temacie pamięci gskill trident z i nie wiem czy 3000 cl15 czy 3200 cl16 ?

i jeszcze kwestia napięcie czy lepiej brać mniej mhz coś pokroju 2666  i napięcie 1.2 czy lepiej więcej mhz i napięcie

1.35?

oczywiście zestaw 2x8

Edytowane przez userone

Dla Skylaków zaczynając od 2666 MT/s praktycznie nie ma różnicy w wydajności. Tym bardziej między 3000 cl15 i 3200 cl16, więc jeśli różnica w cenie jest znacząca, to nie warto przepłacać. Poza tym wiadomo, że im niższe napięcie tym lepiej. Po pierwsze ze względu na mniejszy pobór mocy, a po drugie lepszej jakości kości.

Podłącze się pod temat i zapytam, jakie są na ta chwile najlepsze pamieć DDR4 2x8GB ( 2-3 modele)

Do podsmażania, czy do wędzenia?

już zamówione 3000 cl15:)

@practiced problem polega na tym że od 3000MHz  prawie wszystkie są na 1.35 z tego co widzę więc tu pola manewru za dużego nie ma

Dobry wybór, tez kupiłem g.skille 3000 cl15. 1.35v nie jest problemem, bo jeszcze mieści się w specyfikacji.

• 9 miesięcy temu...

Jak chcesz coś szybkiego i taniego, to te  GeIL Dragon DDR4, 16GB(2x8GB), 3000MHz, CL15-17-17-35 ( 318 zł )  Do tego całe białe 

następne w kolejności to te 2x8GB 3200MHz cl16-18-18-36 ( 367zł ) 

i następne 2x8GB 3200MHz cl 16-16-16-36 ( 406zł ) 

Sorry za odkopywanie, ale te DDR4 na prawdę tyle kosztowały niecały rok temu? Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć czemu nagle podrożały o 40%? Jak myślicie, stanieją?

Sorry za odkopywanie, ale te DDR4 na prawdę tyle kosztowały niecały rok temu?

Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć czemu nagle podrożały o 40%? Jak myślicie, stanieją?

Jak 1 dolar spadnie z powrotem do 3,2 zł, to wtedy stanieją

ja też kupiłem [te] pamięci dla X99 i też nie jestem zadowolony z ceny,

przy najmniej pamiątki mają wszystkie ładne timingi 15-15-15-35, a nie jak u innych 15-17-17-36

• 2 lata później...

@krzyhox

bardzo łopatologicznie. Po ustawieniu 3200Mhz przy napięciu 1.35V i włączeniu jakiejś gry, by pamięć RAM była trochę wykorzystywana dostałem bluescreena. Ustawienie 1.37V sprawia, że bluescreena brak.