wistak98 26 Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Witam zmieniłem obudowę na define r4 i komputer zaczął kopać prądem. W większości tematów które znalazłem problemem było gniazdko bez uziemienia, ale u mnie prawie na pewno jest a po za tym zaczął kopać dopiero teraz Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Jeśli sam składałeś to rozłóż i złóż jeszcze raz.Sprawdź podkładki na wkrętach mocujących do płyty...Prawie na pewno czy na pewno? To zasadnicza różnica. Cytuj Link to post Share on other sites
wistak98 26 Napisano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Dobra przeprowadziłem dodatkowe testy Odłączyłem wszystkie wtyczki od zasilacza w srodku komputera - kopie Inny zasilacz(podzespoły nadal odłączone) - kopie Odkręcony zasilacz dociśnięty do ścianki - nie kopie Więc zakładam że to jednak nie wina komputera a rzeczywiście instalacji elektrycznej. Jak sprawdzić czy jest uziemione? Bolec jest ale czy dobrze podłączony? Muszę rozkręcić gniazdko czy cuś? Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 2 Marca 2016 Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Masz miernik? Przyrząd powinien pokazywać napięcie sieci (około 230V) po dotknięciu końcówkami woltomierza do bolca i styku fazowego. Cytuj Link to post Share on other sites
wistak98 26 Napisano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Niestety miernika nie mam sprawdziłem za pomocą żarówki Świeci gdy podłączę normalnie W pozostałych przypadkach nic się nie dzieje Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Musisz wiedzieć na pewno jakie jest rozwiązanie sieciowe odnośnie instalacji pod względem zerowania tzn. czy jest to instalacja, że tak się wyrażę, fabryczna czy bolec jest mostkowany z przewodem masowym. Rozkręć gniazdko i sprawdź stan faktyczny, czy jest tam przewód w kolorze żółtym połączony z bolcem lub bolec jest połączony z przewodem niebieskim. Edytowane 3 Marca 2016 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
wistak98 26 Napisano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 (edytowane) Dobra uziemienia nie ma na 200% (brak bolca i kabla w gniazdku) w jaki sposób mogę uziemić? Na podłączenie bolca do zera też małe szanse bo jedt tylko kilka centymetrów kabla i wchodzi w ścianę Up. Bolca jak i kabla brak, na wykonanie mostka do zera szanse małe bo kabel krótki Edytowane 3 Marca 2016 przez wistak98 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Wystarczy krótki kawałek przewodu, który podłączasz do bolca i zacisku z przewodem masowym. Cytuj Link to post Share on other sites
wistak98 26 Napisano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Dzięki wszystkim za pomoc gniazdko wymienione Komputer już nie wierzga Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts