Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Mój sprzęt:

mobo: Asus p5b deluxe wifi

cpu: C2D e6400

hdd: Segate 250 gb (niżej skany)

gpu: Gigabyte Gtx 260

psu: Logic (na pewno do wymiany)

Moim problemem są częste (zaraz po uruchomieniu lub chwilę później) blue screeny. Niestety nie jest to zawsze ten sam błąd ale różne, te które zauważyłem to:

2 różne dotyczące jakiś plików systemowych (chyba eden z nich to cdd.dll)

Irql not equal or less (jakoś tak)

coś z memory

Możliwe także że były inne ale zbyt szybko gasły.

Wiem że każdy błąd ma swój numer po którym mógłbym znaleźć do niego szereg rozwiązań ale jestem zdziwiony mnogością tych błędów.

Na razie próbowałem reinstalacji systemu (od zera) niestety nie pomaga.

Zastanawiam się czy zasilacz może być powodem tych wszystkich błędów. Czy raczej inny podzespół.

Znalazłem 3 criticale opisane jako Kernel-Power chwilę potem kolejny BSOD i po ponownym uruchomieniu liczba ta zwiększyła się do 5 (dwa razy musiał się uruchamiać bo za pierwszym BSOD od razu)

Teraz jak patrzę to wszystkie BSODy mają opis Page Fault in Nonpaged Area

Teraz już Siedem ich było

Edytowane przez wistak98

Bateria nie działa każde odłączenie od prądu wiąże się z ponownym konfigurowaniem biosu

A kondensatory... Wydaje mi się że żaden nie zgrubiał

Co do spróbowania innego zasilacza na razie nie mam opcji bo drugi komputer w domu to dell i tamten zasilacz nie ma złącz 6-pinowych do grafy

Pod tym drugim komputerem testowałem dysk i w cfystaddisku wyświetliło uwaga i dwie rzeczy były na żółto niestety mam problem z wstawieniem screenów z telefonu a komputer wywala

Wiem ale czy bateria odpowiada za coś jeszcze to ze jest padnieta to wiem ale po prostu nie widziałem powodu dla wymiany. Co poradzę że leniwy jestem.

Więc czy bateria odpowiada za coś poza podtrzymaniem pamięci?

E: Po pszeszukaniu ok. Wiadra internetu (no może pół) :P nie znalazłem żadnego problemu jaki mogłoby to wywoływać no poza jakimiś wogle nie uruchomieniami ale u mnie ta bateria padła już dawno i mimo tego prawie nic się niedziało

Edytowane przez wistak98

Dzisiaj podłączyłem nowy zasilacz i niestety już pod sam koniec instalacji windowsa 7 bsod i reset. Po ponownym uruchomieniu komunikat o przerwanej instalacji.

Niestety już dwa razy próbowałem i za żadnym nie udało mi się zobaczyć jaki bląd wyskakuje, a jako że system niezainstalowany to nie mogę sprawdzić dziennika zdarzeń

Prawdopodobnie to nie dysk bo na drugim kompie dzialal

Co może być przyczyną ram? Procek?

Ram mogę przetestować bo w drugim pc też sa ddr2

Wygląda na to że to była kwestia ramów

Przełożyłem z drugiego pc i zadziałało po czy mprzypomniałem sobie że wyłączyłem automatyczne wykrywanie parametrów ramu i ustawiłem to ręcznie.

Musiałem coś sknocić bo teraz już wszystko chyba działa

Jednak zbyt się pośpieszyłem i nadal występują błędy krytyczne power kernel

Wymiana baterii nie pomaga

Te błędy które się teraz pojawiały wydaje mi się że wskazują na problemy ze sterownikiem grafiki