Skocz do zawartości

Bardzo szybko grzeje się procesor.

Recommended Posts

Siemka

kupiłem wczoraj nową płytę główną i procesor, wszystko ładnie złożyłem. Odpaliłem kompa, zainstalowałem sterowniki itd. wszystko chodziło. Gdy pobrałem grę (cs:go) po 15 minutach wyłączyło mi komputer. Pobrałem program HWmonitor, odpaliłem grę na 5 minut, sprawdziłem potem programem i temperatura procesora pokazała aż 75 stopni. Zaniepokoiłem się więc kupiłem dzisiaj nową pastę termo przewodzącą. Wyczyściłem wszystkie wiatraki. Odpaliłem na nowo cs:go, pograłem może 10 minut i znowu wyłączyło komputer. 

http://www39.zippyshare.com/i/L0WEdXx2/426533/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.png

Wstawiam tu screena temperatur w spoczynku..

Specyfikacja:

CPU: AMD FX-4350

GPU: GeForce Gtx 750ti

MOBO: Asrock 980de3/u3s3

ZASILACZ: Antec 500w

RAM: 2x4GB

Aktualnie w stanie spoczynku, temperatura skoczyła do 90 stopni...

Dodatkowo przy starcie wyskakuje mi coś takiego

http://www52.zippyshare.com/i/fgufa4qd/728606/12696739_946321285459005_434248635_o.jpg

Edytowane przez lg323

Po co ci ASmedia Controller w kompie? Jeśli nie używasz to zalecam odinstalować i zapoznać się z tym: http://forum.benchmark.pl/topic/122625-asmedia-a-intel-rodzaje-sata/?hl=asmedia

Przejrzyj dziennik zdarzeń administracyjnych Windows z chwili kiedy komputer wyłączył się. Może tam kryje się podpowiedź.

Usunąłem Asmedia. W dzienniku zdarzeń nic nie mogę znaleźć. 

Pytałem się znajomego informatyka, powiedział mi że może być to powód "noname'owej" pasty termo przewodzącej i złego nałożenia :)

Jaki cooler chłodzi ten procesor i jakie jest chłodzenie obudowy? Masz kartę PCI E 3.0, a płyta domyślnie obsługuje PCI E 2.0. Producent podaje 1 x PCI Express 2.0 x16 slot (PCIE3 @ x16 mode). Sprawdź w bios możliwość ustawienia opcji PCI E na Gen 3.

Mam chłodzenie box'owe. (Pasywne też mam, ale niestety nie znam nazwy gdyż kupiłem od kolegi, ale zapytam się Go)

Obudowę mam bardzo starą, może ma z 8 lat, jest 1 chłodzenie. 

Ale PCI E 2.0 jest kompatybilne z PCI E 3.0 więc raczej to nic nie da.

Edytowane przez lg323

Chłodzenie boxowe w słabo wentylowanej obudowie to nieporozumienie jak również pasywne przy tym procesorze nie zda egzaminu. A propos PCI E to 3.0 jest kompatybilne wstecznie z  2.0 dlatego przestaw w bios opcje PCI E i nie powinieneś mieć komunikatu o braku urządzeni PCI Gen.

• Popieram 1

Zgadzam sie z kolega powyżej, procesory AMD zwykle mocniej się grzeją niż Intela o podobnych parametrach. Markowe pasty nie kosztują majątku - zaopatrz się w taką a porządnych chłodzeń nieboxowych też jest sporo w rozsądnych cenach.

• Popieram 1

Pastę jutro kupię: Arctic Cooling MX-2 

Nieboxowe chłodzenie posiadam ale strasznie głośno mi chodzi, przy grach to już w ogóle

Chłodzenie boxowe w słabo wentylowanej obudowie to nieporozumienie jak również pasywne przy tym procesorze nie zda egzaminu. A propos PCI E to 3.0 jest kompatybilne wstecznie z  2.0 dlatego przestaw w bios opcje PCI E i nie powinieneś mieć komunikatu o braku urządzeni PCI Gen.

Nie mogę znaleźć takiej opcji w bios'ie

Zmieniłem pastę i wszystko jest ok :)

Pastę jutro kupię: Arctic Cooling MX-2 

Nieboxowe chłodzenie posiadam ale strasznie głośno mi chodzi, przy grach to już w ogóle

Nie mogę znaleźć takiej opcji w bios'ie

Zmieniłem pastę i wszystko jest ok :)

Ale jeszcze zostaje problem z tym pci e 2.0. Nie mogę tego nigdzie zmienić..