lg323 0 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Siemka kupiłem wczoraj nową płytę główną i procesor, wszystko ładnie złożyłem. Odpaliłem kompa, zainstalowałem sterowniki itd. wszystko chodziło. Gdy pobrałem grę (cs:go) po 15 minutach wyłączyło mi komputer. Pobrałem program HWmonitor, odpaliłem grę na 5 minut, sprawdziłem potem programem i temperatura procesora pokazała aż 75 stopni. Zaniepokoiłem się więc kupiłem dzisiaj nową pastę termo przewodzącą. Wyczyściłem wszystkie wiatraki. Odpaliłem na nowo cs:go, pograłem może 10 minut i znowu wyłączyło komputer. http://www39.zippyshare.com/i/L0WEdXx2/426533/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.png Wstawiam tu screena temperatur w spoczynku.. Specyfikacja: CPU: AMD FX-4350 GPU: GeForce Gtx 750ti MOBO: Asrock 980de3/u3s3 ZASILACZ: Antec 500w RAM: 2x4GB Aktualnie w stanie spoczynku, temperatura skoczyła do 90 stopni... Dodatkowo przy starcie wyskakuje mi coś takiego http://www52.zippyshare.com/i/fgufa4qd/728606/12696739_946321285459005_434248635_o.jpg Edytowane 12 Lutego 2016 przez lg323 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Po co ci ASmedia Controller w kompie? Jeśli nie używasz to zalecam odinstalować i zapoznać się z tym: http://forum.benchmark.pl/topic/122625-asmedia-a-intel-rodzaje-sata/?hl=asmedia Przejrzyj dziennik zdarzeń administracyjnych Windows z chwili kiedy komputer wyłączył się. Może tam kryje się podpowiedź. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Jaki cooler chłodzi ten procesor i jakie jest chłodzenie obudowy? Masz kartę PCI E 3.0, a płyta domyślnie obsługuje PCI E 2.0. Producent podaje 1 x PCI Express 2.0 x16 slot (PCIE3 @ x16 mode). Sprawdź w bios możliwość ustawienia opcji PCI E na Gen 3. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lg323 0 Napisano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Po co ci ASmedia Controller w kompie? Jeśli nie używasz to zalecam odinstalować i zapoznać się z tym: http://forum.benchmark.pl/topic/122625-asmedia-a-intel-rodzaje-sata/?hl=asmedia Przejrzyj dziennik zdarzeń administracyjnych Windows z chwili kiedy komputer wyłączył się. Może tam kryje się podpowiedź. Usunąłem Asmedia. W dzienniku zdarzeń nic nie mogę znaleźć. Pytałem się znajomego informatyka, powiedział mi że może być to powód "noname'owej" pasty termo przewodzącej i złego nałożenia Jaki cooler chłodzi ten procesor i jakie jest chłodzenie obudowy? Masz kartę PCI E 3.0, a płyta domyślnie obsługuje PCI E 2.0. Producent podaje 1 x PCI Express 2.0 x16 slot (PCIE3 @ x16 mode). Sprawdź w bios możliwość ustawienia opcji PCI E na Gen 3. Mam chłodzenie box'owe. (Pasywne też mam, ale niestety nie znam nazwy gdyż kupiłem od kolegi, ale zapytam się Go) Obudowę mam bardzo starą, może ma z 8 lat, jest 1 chłodzenie. Ale PCI E 2.0 jest kompatybilne z PCI E 3.0 więc raczej to nic nie da. Edytowane 12 Lutego 2016 przez lg323 Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Chłodzenie boxowe w słabo wentylowanej obudowie to nieporozumienie jak również pasywne przy tym procesorze nie zda egzaminu. A propos PCI E to 3.0 jest kompatybilne wstecznie z 2.0 dlatego przestaw w bios opcje PCI E i nie powinieneś mieć komunikatu o braku urządzeni PCI Gen. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Zgadzam sie z kolega powyżej, procesory AMD zwykle mocniej się grzeją niż Intela o podobnych parametrach. Markowe pasty nie kosztują majątku - zaopatrz się w taką a porządnych chłodzeń nieboxowych też jest sporo w rozsądnych cenach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lg323 0 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Pastę jutro kupię: Arctic Cooling MX-2 Nieboxowe chłodzenie posiadam ale strasznie głośno mi chodzi, przy grach to już w ogóle Chłodzenie boxowe w słabo wentylowanej obudowie to nieporozumienie jak również pasywne przy tym procesorze nie zda egzaminu. A propos PCI E to 3.0 jest kompatybilne wstecznie z 2.0 dlatego przestaw w bios opcje PCI E i nie powinieneś mieć komunikatu o braku urządzeni PCI Gen. Nie mogę znaleźć takiej opcji w bios'ie Zmieniłem pastę i wszystko jest ok Pastę jutro kupię: Arctic Cooling MX-2 Nieboxowe chłodzenie posiadam ale strasznie głośno mi chodzi, przy grach to już w ogóle Nie mogę znaleźć takiej opcji w bios'ie Zmieniłem pastę i wszystko jest ok Ale jeszcze zostaje problem z tym pci e 2.0. Nie mogę tego nigdzie zmienić.. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts