zoltan2 253 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam, Uruchamiają mi się wszystkie dyski i wentylatory, karta śmiga, płyta świeci diodami, przyciski włącznika działają. Nie mogę doprowadzić do wyświetlenia obrazu na kompie. Biosu też nie pokazuje. Wyczyściłem wszystko z kurzu, odłączałem sprzęt, przemieniałem RAM, resetowałem BIOS zworkami i wyciągnięciem baterii. Przesmarowałem procesor nową pastą. Wciąż bez efektu. Na płycie cały czas mi świeci dioda OC DIAL, Do tego mam 4 kontrolki LED, które mi świecą w kolejności (od góry - bliżej procesora), 1 - cały czas na niebiesko, kolejne 3 migają na niebiesko. W instrukcji płyty jest tylko wspomniane, że są to fazy zasilania ale kodów co oznaczają już nic nie ma. W googlach znalazłem do innego modelu coś takiego. Wg mnie mnie dotyczy przedostatni pkt w tej tabeli, który mówi o próbie uruchomienia. Proc: Phenom II 1090T Płyta: 870A-G54 Grafa: R9-285 Zasilacz: Corsair CMPSU-850HXEU RAM: Corsair 2x2GB 1333 Jakie jeszcze mogę kroki poczynić aby zdiagnozować problem? Nie mam innej płyty ani procesora. Na pewno odrzucę problem z RAM-em, ponieważ po jego wyciągnięciu dalej nie było efektu. PS: nie mam w obudowie głośnika stąd kieruję się diodami. Do tego słychać przy uruchamianiu takie cyknięcie jak by mi się normalnie załączyło, ale obrazu brak. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Nie ma obrazu zarówno przez DVI jak i HDMI ? Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) mam tylko kabel HDMI, a nie mam przejściówki aby sprawdzić. Dodam jeszcze że spuchniętych kondensatorów nie mam. Edytowane 9 Lutego 2016 przez zoltan2 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) U mnie też miałem problem z HDMI gdy żonglowałem między integrą a karta PCI-E.Ale w twojej płycie chyba nie ma integry? Zobacz w panelu sterowania monitora czy jest właściwe ustawienie na tryb HDMI. Nie wiem jaki masz monitor ale często tryb DVI/HDMI zmienia się ręcznie.Dociśnij dobrze końcówki kabla. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Marqvs Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 wszystko jest dociśnięte, nie używam monitora a TV 40" Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 ... i tryb ustawiony jest na HDMI na pewno? Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 TV automatycznie wszystko wykrywa. Zresztą na innym złączu też brak obrazu. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Spróbuj podpiąć zestaw pod inny TV/monitor - dziwny problem. Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Nie mam takiej możliwości. Ale to chyba nie jest problemem skoro wszystko było ok. Zapomniałem napisać fakt, że wcześniej spróbowałem podkręcić z biosu ale jedyne co zmieniłem to mnożnik z 16 na 16.5 i nic wiecej. PS: chłodzenie mam zamontowane jakiegoś zalmana duuużego. A budę Corsair graphite 600T z kilkoma wentylami. EDIT__________________________________________________________________ Znalazłem starą grafikę geforce 9600GT, która na pewno jest sprawna. Na żadnym z wejść nie ma obrazu. Radeonek na innych wejściach poprzez przejściówkę DVI>HDMI także nic nie wyświetla. Czyli zostaje płyta lub procek. Ewentualnie zasilacz ale on akurat ma bardzo duuuży zapas i jedyne co bym obstawiał to, że to właśnie płyta. Ale macie jakieś inne pomysły? Edytowane 9 Lutego 2016 przez zoltan2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts