Skocz do zawartości

Komputer włącza się od razu po wyłączeniu

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem:

Po wyłączeniu komputera zwykle (w 80% przypadków) po 1-2 sekundzie włącza się ponownie. Drugie wyłączenie komputera jest już ok.

Nie zdarza się by komputer włączył się sam z siebie o jakiejś dziwnej porze, zawsze to następuje od razu po wyłączeniu go.

Czytałem już wiele wątków na ten temat i stosowałem się do wielu podpowiedzi:

- Wyłączenie w biosie szeregu opcji odpowiadających za włączanie się komputera

- Zresetowałem bios poprzez wyjęcie baterii i powrót do ustawień domyślnych. Na początku komputer się nie włączał sam, więc jestem pewny że to nie może być kwestia ustawień biosa (sam w nim nie grzebałem wcześniej, więc jeśli na początku się wyłączał to reset powinien pomóc ale niestety)

- Wyłączyłem w Win10 opcje automatycznego restartu przy aktualizacjach

- Ustawiłem również opóźnienie w instalowaniu aktualizacji windowsa

- Wyłączyłem również automatyczny restart komputera po napotkaniu błędu.

- Wyłączyłem niemal wszystkie możliwe programy uruchamiane przy autostarcie, dla pewności że nic nie jest włączone w tle

W obudowie zauważyłem, że mam poluzowany przycisk od Powera (chodzi dużo swobodniej niż na początku po kupieniu obudowy). Jednak wydaje mi się, że gdyby to była wina przycisku to komputer mógłby również sam się włączać i wyłączać w trakcie użytkowania?

W dzienniku zdarzeń systemu widzę takie coś:

Usługa Synchronizuj hosta_Session1 niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 10000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Identyfikator zdarzenia: 7031

Niestety nigdzie mnie to nie zaprowadziło. Ale też nie znam się na tyle na takich sprawach, żeby zajrzeć wszędzie tam gdzie mógłbym znaleźć przyczynę błędu.

Sytuacja ta jest już od kilku miesięcy. Najbardziej mi się kojarzy z przejściem na Win10 ale nie mam pewności czy to był ten sam moment gdy zaczęły się problemy.

Specyfikacja komputera:

Obudowa: Logic B24

Płyta główna: Gigabyte H81M-D2V

RAM: 2 x GoodRam DDR3 PLAY 4096MB PC1600 BLACK CL9

CPU: Intel Core i5 4460

GPU: Gigabyte GTX 960 2GB Windforce

Zasilacz: Corsair VS450

Do tego jeden dysk HDD, jeden SSD i nagrywarka DVD.

System operacyjny: Windows 10 ​Pro 64x

W chwili obecnej najbardziej skłaniam się ku wymianie obudowy (niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy problem ustąpi na innej). Skończyły mi się pomysły co jeszcze mogę zrobić.

Edytowane przez vincent88

Dzięki! Nie natknąłem się wcześniej na to.

Widzę, że problem z obudową mogę wykluczyć. 12 stron wątku to głównie narzekanie na MS że nie próbują naprawić tego błędu :)

Widziałem, że problem jest wtedy gdy przy wyłączeniu komputera uruchomione są "inne" rzeczy. Podejrzewam, że może chodzić o jakąś specyficzną usługę lub aplikację.

Dlatego przy drugim wyłączeniu kompa jest ok, bo po restarcie nic nie uruchamiam a od razu wyłączam kompa.

No nic, to chyba muszę czekać aż MS wypuści na to jakąś łatkę.