wilu24 1 Napisano 5 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam, mianowicie mam taki problem, że grając, oglądając film, lub przy zwykłym surfowaniu po internetach mam nagłe ścinki. Wygląda to tak, że gram sobie(nie przeciążam kompa ani nic), nagle w nieoczekiwanym momencie, bez wcześniejszych ścinek, albo jakiś błędów, ścina mi kompa. Nic nie mogę zrobić, ruszyć myszką, czy użyć klawiatury, totalnie tak jakby odłączyło wszystko, bo na klawiaturze nawet znika "num lock" (dioda). Wymieniłem zasilacz, ramy, graficzną i dalej ten sam problem. Najczęściej dzieje się tak podczas oglądania filmów. Ścinki są nie regularnie, czasem raz na dwa tygodnie, albo miesiąc, a czasem dwie z rzędu, ledwo zresuje kompa, odpalęstrony internetowe 5 min pohasa i od nowa. Ostatnio jak tak miałem to wgl PC nie chciał mi odpalić, dopiero rano. Nic nie działało, nie chciał sie uruchomić (kupiłem używany zasilacz, to może przez to), ale te ścinki to nie wina zasilacza, bo zarówno na chińskim tak miałem i na chieftecku 500W. Komputer nie pobiera tyle prądu, przy max obciążeniu 300w. Domyślacie się od czego to może być ? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Myślę,że może to być wina sterowników.Jaki masz system,czy aktualizujesz go,czy aktualizujesz sterowniki do płyty głównej pod system ? Trochę mało informacji.Zaglądnij do podglądu zdarzeń i zobacz błędy krytyczne i ich opis... Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Karta graficzna zintegrowana czy nie? Podaj pełną specyfikację sprzętowa i jaki OS. Cytuj Link to post Share on other sites
wilu24 1 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 System 7 Ultimate, ale z tego co pamiętam takie ścinki są już przez 1,5 roku raz często, a niekiedy nawet w miesiącu tak nie mam, ostatnio coraz rzadziej, ale teraz był moment, w którym mi się ścięło 4 raz przed 5 dni ;x Grafika nie jest zintegrowana, grafika gtx 750 TI Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Dziennik zdarzeń Windows->Zdarzenia administracyjne: są tam jakieś niepokojące wpisy w czasie wystąpienia ścinki? Najpierw aktualizacja wszystkich sterów i Windowsa a potem możemy dalej analizować. Cytuj Link to post Share on other sites
wilu24 1 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Windowsa na 10 wałaśnie zmieniłem, sterowniki się same automatycznie zaktualizowały czy trzeba to zrobić? Jeżeli tak, to jakaś krótka porada ? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Same tzn. w jaki sposób? Nie polecam instalowania jakichkolwiek sterów przez Windows Update. Najlepiej pobierać indywidualnie ze strony producenta i instalować - dłużej to trwa ale jest pewne. Można też użyć Driver Booster - jeśli amatorem nie jesteś i wiesz co robisz to spróbuj. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts