Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Jakby ktoś szukał obcinaczek do pazurów pupila to polecam z lampką LED Lampka wymiata Te akuratnio dla bigla bo ostatnio nie wyhamował i przywalił głową w stolik. 57złoty W dniu 17.04.2023 o 00:09, dodo napisał: Trochę kosztowny ale kupiłem dla cold brew i możliwości regulacji dosłownie wszystkiego. Pewnie kosztował majątek 4 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Lord_Krecitsqa napisał: Pewnie kosztował Żaden inny "domowy" nie robi cold brew i nie ma elektronicznie sterowanego młynka = programowanie stopnia zmielenia pod konkretną kawę. Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 7 2 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 kosztował majątekJeśli to Jura Z10, to tylko skromne 11 tys.Nie przypuszczałem, że kawa na zimno jest tak drogocenna 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Książkę 6 Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty Krzysko 2580 Napisano 18 Kwietnia 2023 Popularne posty Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Piaskarkę kabinową 7 3 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 W dniu 17.04.2023 o 00:09, dodo napisał: kupiłem dla cold brew Opiszesz coś więcej jako to działa? 1 godzinę temu, drVanSteiner napisał: że kawa na zimno jest tak drogocenna Spróbuj, będziesz szukał dogodnych rat na taki ekspresik 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 50 minut temu, GreQonE napisał: Opiszesz coś więcej jako to działa? Proces trwa dłużej niż w przypadku klasycznej kawy ale faktycznie kawa jest chłodna, nie parzy na ciepło i schładza. Ma inny smak, zupełnie inny niż zwykła ciepła a następnie schłodzona. Pieni mleko w temperaturze niższej niż zwykłe napoje ale nie jest to chłodne spienione mleko a ciepłe. 2 godziny temu, drVanSteiner napisał: Jura Z10 Si. 2 godziny temu, drVanSteiner napisał: Nie przypuszczałem, że kawa na zimno jest tak drogocenna Między innymi, funkcji jest ogrom no i trzeba lubić kawę, bardzo lubić kawę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3091 Napisano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 @up A jak to jest z czyszczeniem Jury ? bo bloku zaparzającego nie da się zdemontować , trzeba wozić do serwisu ? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 7 godzin temu, jozek23 napisał: bo bloku zaparzającego nie da się zdemontować , trzeba wozić do serwisu ? Tak, z tego co mi wiadomo to w większości modeli jury nie wyjmiesz szybko bloku, trzeba się bawić w odkręcanie garści śrubek. Producent i cała otoczka marketingowego bełkotu twierdzą, że jeśli używasz "ori" tabletek do czyszczenia to jest cud, miód i malina... Rozmawiałem kiedyś z serwisantem ekspresów to lekko mówiąc nie był aż tak poprawnym optymistą w tej kwestii. Ja mam nivonę i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie żeby nie można było wyciągnąć normalnie do czyszczenia bloku zaparzającego. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez pendzel_3 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 14 minut temu, pendzel_3 napisał: Ja mam nivonę i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie żeby nie można było wyciągnąć normalnie do czyszczenia bloku zaparzającego. Team Melitta here - ostatnio zapomniałem o bloku na 3 tygodnie, dobrze, że nie na dłużej, bo resztki zaczęły zakwitać 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Mamy w pracy Jurę WE8 i psuje się tak raz na rok.... tyle, że robi po 50+ kaw dziennie i nie jest nigdy odkamieniana bo przecież kto niby miałby to robić, a komu to potrzebne a dlaczego, łatwiej na serwis wysłać. Mój prywatni Saeco Picobaristo Deluxe psuje się od 4 kaw tygodniowo, także ... był już 2 razy na serwisie w ciągu chyba 2.5 lat, ciągle jakaś uszczelka puszcza i pół kawy leci w tackę ociekową. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez Cepheus119 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 25 minut temu, Cepheus119 napisał: Saeco Picobaristo Deluxe psuje się od 4 kaw tygodniowo, także ... był już 2 razy na serwisie w ciągu chyba 2.5 lat uuu... to rzeczywiście nieciekawie, te starsze Saeco nie były aż tak awaryjne. Ja się skusiłem na nivonę bo właśnie mamy w pracy jedną która stoi już od 5 lat, kaw przerobiła tysiące, ani razu nie była w serwisie, tyle ze kolega trochę dba, odkarmienia, czyści raz w tygodniu i właśnie na weekend wyjmuje i myje blok zaparzający, chociaż też nie zawsze. Ostatnio kupili drugi jakiś Delonghi to nie wiem czy się przyzwyczaiłem czy coś w tym jest, ale ta sama kawa bardziej smakuje mi z nivony. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Mam obecnie ekspres na kapsułki i w zasadzie nawet nie wiem co tam miałbym czyścić, mówicie że ekspresy tego pokroju wymagają dodatkowych akcji serwisowych poza odkamienianiem? Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Producent i cała otoczka marketingowego bełkotu twierdzą, że jeśli używasz "ori" tabletek do czyszczenia to jest cud, miód i malina...Miałem wcześniej Krupsa i tam nie można było czyścić bloku. Po roku większość kawy leciała do tacki. Zgłosiłem reklamację w sklepie a sklep odesłał do serwisu. Tak się składa, że serwis mam niedaleko i pracuje tam znajomy to się go zapytałem, czy jak będą mieli ten ekspres na warsztacie to mógłbym podejść i zobaczyć czy jest w tym dużo filozofii, bo jak padnie uszczelka po gwarancji to mógłbym sam ogarnąć. Niechętnie, ale się zgodził. Jak zobaczyłem ile tam było syfu to aż się skrzywiłem, że piłem z tego kawę. Czyszczony był zawsze regularnie tabletkami i odkamieniany. Tak jak mówisz, kumpel twierdzi, że to pomyłka, że nie można rozebrać tego bloku i samemu wyczyścić. Kawa po zmieleniu nim wpadnie do sitka zawsze się osadza na ściankach, bo tam jest wilgoć a później to kwitnie.Po wymianie uszczelek i wyczyszczeniu od razu go sprzedałem.Teraz mam Melitte i nie wyobrażam sobie już ekspresu, w którym nie można wyczyścić całego bloku. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, GreQonE napisał: Mam obecnie ekspres na kapsułki i w zasadzie nawet nie wiem co tam miałbym czyścić, mówicie że ekspresy tego pokroju wymagają dodatkowych akcji serwisowych poza odkamienianiem? Tak, w ekspresach automatycznych jest cały blok zaparzający, sam układ z dyszami też jest bardziej skomplikowany, a jak jeszcze do tego dochodzi układ spieniania mleka wbudowany w kolumnę to robi się z tego niezłe kombo Oprócz odkamieniania, jest jeszcze program czyszczenia (przeważnie tabletkami), tabletki te w istocie to nic innego jak wodorowęglan sodu (soda) i kwas cytrynowy + ew. jakieś śladowe ilości detergentów ale niektórzy dopisują do tego jakieś magiczne bajki żeby kasować 70zł za paczkę Niemniej nic nie zastąpi mechanicznego czyszczenia takiego bloku... nie jest to ani trudne ani czasochłonne, przy domowym użytku raz w tyg. zazwyczaj wystarczy. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez pendzel_3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kazadan666 2591 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 6 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 16 godzin temu, GreQonE napisał: że kawa na zimno jest tak drogocenna ale, że ekspres ją schładza? Do jakiej temperatury? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Nie schładza, tylko "parzy" na zimno. Ponoć kawa wtedy nie smakuje jak kawa. Najlepsza do tego są kawy z wyczuwalnym smakiem cytrusów.Mielisz kawę, wsypujesz do naczynia, zalewasz zimną wodą, zakręcasz, odstawiasz na 12 do 16 godzin do lodówki i voila masz kawę cold brewAle tylko teoretyzuję, bo nigdy nie piłem takiej kawy 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 16 minut temu, drVanSteiner napisał: Ponoć kawa wtedy nie smakuje jak kawa. To po co pić kawę, która nie smakuje jak kawa? Nie prościej (i taniej) wtedy kupić sobie inny napój niż kawa skoro smak kawy przeszkadza? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3091 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Cepheus119 napisał: Mój prywatni Saeco Picobaristo Deluxe psuje się od 4 kaw tygodniowo Ja od 10 lat czekam aż się zepsuje Philips Saeco Intelia HD8753/19, bo już bym chciał coś nowszego a on dalej działa . Robi około 60 - 70 kaw tygodniowo. ( Dlatego zadałem to pytanie i penetruje rynek) Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez jozek23 Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) Gadżety z aliexpress. Jak to nazwać elektryczne sprzężone powietrze. Taka tam suszarka bez nagrzewnicy i wyższymi obrotami. Adapterek pomiarowy Mini latarka z otwieraczem, karabinczykiem, magnesem, ładowana USB-C, rozkładaną nóżką: Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez CrisPell 4 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3091 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 14 minut temu, CrisPell napisał: Jak to nazwać elektryczne sprzężone powietrze Chyba pompka Cytuj Link to post Share on other sites
berger6630 1391 Napisano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 14 minut temu, CrisPell napisał: Gadżety z aliexpress. Jak to nazwać elektryczne sprzężone powietrze. Taka tam suszarka bez nagrzewnicy i wyższymi obrotami. - ile to kosztowało ,kompa się da wyczyścić tym Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts