Mst74 154 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Niestety nie bo i7 pójdzie tylko z pamięciami non-ECC, a wtedy też jest ograniczenie do 64 GB, myślę że większe szanse są już na nieoficjalną obsługę na X99. Nawiasem mówiąc kolega kompletnie nie powiedział czym się zajmuje, same programy to za mało, nie podał też silnika renderującego jakiego zamierza używać. Bez tych informacji nikt poważny nie powinien w ogóle podchodzić do udzielania rad sprzętowych Cytuj Link to post Share on other sites
wukashi 0 Napisano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Akurat zamówiłem tyle RAM (128 = 8*16gb), mam nadzieje, że pójdzie.... jak nie to będę musiał połowę sprzedać Czy tego twardziocha od Toshiby, którego wrzuciłem na forum jest godny polecenia? Bo jeszcze mam możliwość zamiany dysków z WD Blacków na coś innego (chodzi o ten dysk: https://www.morele.net/dysk-toshiba-p300-performance-3-5-2tb-707443/ ) Nawiasem mówiąc kolega kompletnie nie powiedział czym się zajmuje, same programy to za mało, nie podał też silnika renderującego jakiego zamierza używać. Na obecną chwilę, wystarczają mi rendery z obecnych programów, a docelową będę podbijał do V-raya Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Rozumiem że chodzi o Mental Raya ? Bo chyba nie Scanline i Maya Software ? Konfiguracja dysków podana powyżej jest moim zdaniem idiotyczna, pomijam już fakt że to zdecydowanie przerost formy nad treścią... Ps.mogę polecić firmę która specjalizuje się w tworzeniu wysoko wydajnych stacji roboczych, jeśli nie masz o tym pojęcia to to może być dobry pomysł, zdawanie się pomoc osób które wiedzą niewiele więcej i nawet nie są z tej branży to średni pomysł. Edytowane 16 Maja 2016 przez Mst74 Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) też myślę, że konfiguracja tych dysków wyżej jest przerostem. Bez sensu kupować tyle dysków, każdy z innym przeznaczeniem. Raid5 pod archiwum/dane do tego ssd na system+ programy i jeden na scratch/aktualną pracę, i tyle. Jak będzie potrzeba to można łączyć ssdki w raid Edytowane 16 Maja 2016 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
wukashi 0 Napisano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Mst74 jak możesz to wyślij mi namiary na priva. Na pewno się przyda Tzn. pytałem o dyski twarde do mojego zamówienia bo obecnie mam 950 pro i dwa dyski po 2tb od WD black. Te Twardzi ochy zostały skrytykowane w tym temacie i chodzi mi o to, jaki dysk HDD byście polecili . Vandam sugerowałeś chyba Toshibe, dlatego wysłałem linka czy wybrana toshiba jest ok, według Ciebie Konfiguracja dysków stelka jest chyba nastawiona na obróbkę video przez co tyle jest tych dysków. Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 y, Toshiba? Raczej nie, WD, Seagate, Samsung. WD Black są kozaki, ale ta cena... Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Konfiguracja dysków stelka jest chyba nastawiona na obróbkę video przez co tyle jest tych dysków. No to jest bez sensu, nie chce mi się wytykać wszystkich błędów bo jest ich sporo. Masz PW z namiarami,zdaj się na prawdziwych fachowców a nie pożałujesz Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) y, Toshiba? Raczej nie, Panie ekspercie a skąd ta opinia? Masz,miałeś,macałeś? Kupiłem jako dysk magazynowy.Złego słowa nie mogę na razie powiedzieć. 3 letnia GW. Dysk trochę podrażał. Ja kupowałem za około 350 zł w październiku. Do tego dysk jest upakowany staranie do pudełka,co jest rzadkością w tych czasach. Edytowane 16 Maja 2016 przez droid Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie hejtowałem Toshiby, tylko nie ja ją polecałem w tym temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
wukashi 0 Napisano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie hejtowałem Toshiby, tylko nie ja ją polecałem w tym temacie. Tak, pomyliłem się Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 , tylko nie ja ją polecałem Ale z czego wzięty jest ten argument? Miałeś? Są jakieś testy? Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 @up, nie o to chodzi... autor napisał, że ja polecałem dyski toshiby. Napisałem, że to nie byłem ja. Ja nic do dysków toshiby nie mam, czepiłeś się jak rzep Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Raid5 pod archiwum/dane Wymagany kontroler zewnętrzny, RAID (na chipsecie) tylko w formie 0,1,10. Odnośnie ramów - życzę powodzenia ze 128GB + i7. 1 2 3 Tutaj co nie co o dyskach, jak coś to jest tego więcej wystarczy poszukać. A to jest akurat nieprawda, nieoficjalnie da się zainstalować (i używać) 128 GB, napisałem o tym w jednym z poprzednich postów. Po prostu nikt nie da gwarancji na bezproblemowe działanie na każdej płycie. Tak samo było z X58, Intel podawał oficjalnie maks 24 GB, ale ludzie instalowali i używali 48 GB. w takim razie zaadresuj 72GB danych i sprawdź ile bitów potrzeba na tak długi adres, następnie zerknij ile procek obsługuje i masz już odpowiedź czemu są z tym problemy - zadziałać może zadziała w sensie wstanie, ale niewierze w to żeby w pełni były funkcjonalne - nie zapełnisz ich po prostu - a jak chcecie się bawić w "może się uda" wydając +1K zł ... to świadczy o poziomie profesjonalizmu, a raczej jego braku z waszej strony i tyle w temacie ... Na gdybanie z taką kaską nie ma miejsca Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Wymagany kontroler zewnętrzny, RAID (na chipsecie) tylko w formie 0,1,10. Odnośnie ramów - życzę powodzenia ze 128GB + i7. 1 2 3 Tutaj co nie co o dyskach, jak coś to jest tego więcej wystarczy poszukać. w takim razie zaadresuj 72GB danych i sprawdź ile bitów potrzeba na tak długi adres, następnie zerknij ile procek obsługuje i masz już odpowiedź czemu są z tym problemy - zadziałać może zadziała w sensie wstanie, ale niewierze w to żeby w pełni były funkcjonalne - nie zapełnisz ich po prostu - a jak chcecie się bawić w "może się uda" wydając +1K zł ... to świadczy o poziomie profesjonalizmu, a raczej jego braku z waszej strony i tyle w temacie ... Na gdybanie z taką kaską nie ma miejsca sami pracownicy intela powiedzieli, że oficjalnie i7 obsługują do 64GB pamięci, ale użytkownicy pokazali, że inne rozwiązania też są możliwe. Goście z LTT testowali 128GB z 5960x - i działało bez problemów. Nawet jeden z portali użył 5820k, i też problemów nie było. Nie upieram się, że jest to poprawne w 100%, ale w każdym razie - działa. co do raid5 - mój błąd, nie sprawdziłem czy mobo ogarnia ten tryb Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Dałem koledze namiary na profesjonalną firmę specjalizującą się w stacjach graficznych, także na razie temat uważam za wyczerpany. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 co do raid5 - mój błąd, nie sprawdziłem czy mobo ogarnia ten tryb Z całym szacunkiem, ale takie info to powinieneś wiedzieć bez żadnego sprawdzania, bo tak jest od zawsze i jak ktoś kto ma jakąś tam wiedzę w tym zakresie o tym po prostu wie. Od zawsze chipsetowy kontroler nie dawał rady z RAID5, zresztą szkoda tracić mocy przerobowych CPU na obliczanie sum kontrolnych pod macierz. 128GB ramu - używałeś? dajesz 100% pewności ? Jeszcze raz - to nie jest miejsce na gdybanie - albo coś wiesz i jesteś tego pewien, albo daj luz, bo tylko szkodzisz. Dałem koledze namiary na profesjonalną firmę specjalizującą się w stacjach graficznych, także na razie temat uważam za wyczerpany. Kolega jakby był ogarnięty to już dawno by się skontaktował z Cube czy tam inną firmą ... jak już wcześniej wspominałem - śmierdzi trolem na odległość Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Kolega jakby był ogarnięty to już dawno by się skontaktował z Cube czy tam inną firmą ... jak już wcześniej wspominałem - śmierdzi trolem na odległość Hehe, no ja też pisałem że to "komputer marzeń" Cube? HyperCube? Najgorszemu wrogowi bym ich nie polecił Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Dlatego się samemu buduje - testuje i dobiera sprzęt dokładnie uszyty na miarę własnych potrzeb ... a jak ktoś nie wie na czym pracuje, czego chce to o czym tu gadać pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
seebaa 4 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 jak tak potrzebujesz bardzo duzo ramu kupuj sobie Maks. wielkość pamięci (w zależności od rodzaju pamięci) 1536 GB koszt $4115 xd Intel® Xeon® Processor E5-2699 v4 Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 19 Maja 2016 Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Nie upieram się, że jest to poprawne w 100% Kasa nie moja, więc doradzam. 128GB ramu - używałeś? dajesz 100% pewności ? Jeszcze raz - to nie jest miejsce na gdybanie - albo coś wiesz i jesteś tego pewien, albo daj luz, bo tylko szkodzisz. Dobrze powiedziane. Odnośnie obsługi 128GB RAM przez procesor,to dopiero Broadwell-EP ma obsłużyć taką ilość. Chociażby taki 6850K. Tylko tych procków jeszcze nie ma w sprzedaży. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts