Downator 255 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam. Chcę zrobić grę w stylu SP: The Stick of truth, wszystko będzie dziać się w mojej dzielnicy. Sprite i klatki ich animacji już narysowałem, tak samo jak tła. Gra będzie robiona w Unity. Ale jest jeden problem- nie umiem programować. Kompletnie. W CDA jest poradnik jak stworzyć platwormówkę, i są gotowe skrypty do przepisania, ale w mojej grze sterowanie byłoby inne. Lokacje wyglądają tak: https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160121/01574b29c9b609ef8457dcb1ada84c1c.jpg - narysowałem je flamastrem, potem zeskanuje i wrzuce do gry. Chciałbym żeby po wciśnięciu W postać poruszała się wgłąb planu- np. na zdjęciu wyżej weszła do dziury w płocie. Może ktoś napisać linijkę kodu? Prosze, dla was to minuta pracy, a mi bardzo się przyda. Każdemu kto pomoże dam +rep.PS najlepiej jak dalibyście jeszcze baze pod skrypt ,, jeśli naciśnięto klawisz, otwórz plik xyz.jpg/ otwórz skrypt xyz/ przesuń model postaci do współrzędnych itd.Aha i prosze nie pisać ,,idź na studia albo kup podręcznik, bo gre chce skończyć w tym roku. Aha no i skrypty będą w C# Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Do końca roku dużo czasu. Jak ta gra ma działać tak jak piszesz to nie będzie jedna linijka. Logika (czyli kod) będzie się rozwijać razem z grą. Jak koniecznie chcesz wyklikać grę to weź jakieś Game Factory. Cytuj Link to post Share on other sites
Downator 255 Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Nie jedna linijka, ale potrzebuje tylko bazy pod skrypty. Aha no i te wszelkie Game Makery odrzuciły mnie już na początku, bo oferują tylko ściśle określony typ produkcji, do tego niemożliwe jest stworzenie gry bardziej zaawansowanej od Mario... Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Powodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Nie jedna linijka, ale potrzebuje tylko bazy pod skrypty. Aha no i te wszelkie Game Makery odrzuciły mnie już na początku, bo oferują tylko ściśle określony typ produkcji, do tego niemożliwe jest stworzenie gry bardziej zaawansowanej od Mario... Z tego co napisałeś to Twój pomysł mieści się w miarach tego co da się osiągnąć w Game Makerach. Spokojnie można by nawet odtworzyc Stick of Truth (może poza paroma technicznymi szczegółami). Unity w tym wypadku to według mnie armata na muchę. To jest zaawansowane narzędzie, a nie zabawka dla początkujących. Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) może unity w 2d ? edit// słabo mi idzie czytanie ze zrozumieniem dzisiaj Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Alpi Cytuj Link to post Share on other sites
Downator 255 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Więc polecisz jakieś game makery? Próbowałem RPG Maker i Construct Classic ale z wspomnianych wyzej powodów odrzuciły mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Ja bym został przy unity nie trzeba umieć jakoś super programować wystarczą podstawy reszta przyjdzie z czasem, ale to tylko moje zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Downator 255 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Ja też tak myśle, ale kolega wyżej mówi że Game Makery wystarczą do stworzenia takiej gry bez programowania. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 @@Alpi, kolega najwyraźniej ma jakiś lęk przed programowaniem, więc podaję alternatywę. Nie wiem czy coś się zmieniło, ale kilka lat temu jak używałem Unity to taki przystępny nie był. @@Downator, kiedyś używałem Games Factory i o ile mnie pamięć nie myli to miał wystarczające możliwości, żeby stworzyć coś podobnego do The Stick of Truth. To było wiele lat temu, więc polecam sprawdzić czy Clickteam nie wydał czasem czegoś nowszego/lepszego. W sumie w RPG Makerze też by się dało zrobić coś takiego, ale to trochę jak wbijanie gwoździa śrubokrętem Cytuj Link to post Share on other sites
Downator 255 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Nie mam lęku przed programowaniem, po prostu NIE UMIEM tego robić. Cytuj Link to post Share on other sites
tal_tal 1 Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 A zastanawiałeś się nad grą na urządzenia mobilne? Moim zdaniem fajnie możńa byłoby taką platformówkę przekonwertować na coś takiego.Zerknij sobie tutaj; http://strefakursow.pl/kursy/mobilne/kurs_ios_-_tworzenie_gry_od_a_do_z.html- na stronie jest kurs o tym jak stworzyć taką grę na ios. Nie jest to takie trudne wbrew pozorom. Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) ios to droga zabawa trzeba mieć maca a jak chcieć coś wydać to licencja roczna kosztuje ponad 400zł Edytowane 14 Marca 2016 przez Alpi Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Pisanie na platformy mobilne jest jeszcze trudniejsze A pisanie nie w unity/unreal itp na platformy mobilne to dla mnie już wyższa szkoła Więc raczej nie dla autora. Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 To chyba ze mną jest coś nie tak bo unity unity naprawdę nie jest trudne i nie wymaga jakiegoś mega poziomu jeżeli chodzi o programowanie wręcz podstawy, dodatkowo pierdyliard tutoriali i rozwiązań danych problemów w internetach, nie wiem jak to wyglądało kiedyś ale na to wychodzi ze dużo się zmieniło Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Na mobilnych masz ograniczenia i nie wszystko wyjdzie;) Da się dużo wyklikać ale dochodzisz do takiego momentu, że bez kodzenia nie pójdziesz dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts