dtt77k 0 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam mam problem z komputerem (zakupiłem go około 10 dni temu). Komputer w grach, w systemie działa poprawnie, nie przegrzewa się, wydajność jest ok - tutaj nie widzę problemu. Ale po normalnym wyłączeniu komputera nie można go włączyć. Po prostu po naciśnięciu przycisku nie włącza się. Po zdjęciu obudowy można zauważyć ze czasami (raz na 3-5 prób) wentylatory robią 1 obrót + raz mignie dioda od CPU. Jak komputer postoi nie ruszany np przez noc to odpala się bez problemu i wszystko działa poprawnie do momentu wyłączenia. I5 6600k (jeszcze niepodkręcany) msi z170a 16 gb ram 256 ssd + 1 tb hdd gigabyte geoforce gtx 960 zasilacz 550w Raz spróbowałem odpiąć dyski + napęd dvd i sytuacja wygląda tak ze po naciśnięciu przycisku na obudowie, wentylatory robiły 1 obrót + 1 migniecie diody CPU na płycie, po tym 1 sekunda przerwy i znowu 1 obrót + 1 mignięcie i tak cały czas.. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Wygląda to na problemy z zasilaczem. Jaki to model i kiedy kupiony? Spróbuj wyłączyć w BIOS-ie wszystkie stany uśpienia procesora (C0-C7) i wtedy odpal sprzęt. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Jak @up no i jeszcze sterowniki do płyty głównej pod system.... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dtt77k 0 Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Jeżeli chodzi o dokładny model zasilacza to: Zasilacz XFX TS550W 120mm 80+ Bronze (P1-550S-XXB9) System mam Windows 10 (64bit), sterowniki zainstalowałem z płyty od producenta. W tej chwili się nie włącza w ogóle.. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 A te na płycie były pod win 10 ? Cytuj Link to post Share on other sites
dtt77k 0 Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) A te na płycie były pod win 10 ? Wydaje mi się że tak, to raczej nowa płyta wiec sterowniki powinny być aktualne - gdyby tak nie było to chyba komputer powinien startować ? Nawet gdybym chciał je przeinstalować to nie mam jak, bo komputer w ogóle teraz nie startuje. Po naciśnięciu przycisku miga czerwona dioda od CPU na płycie głównej i tyle.. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez dtt77k Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Zrób reset BIOS-u tzw. clear CMOS - przycisk lub zworka jest na płycie.Sprawdź czy wtyczki zasilania CPU i płyty są dociśnięte. Czy próbowałeś już sposobu, który podałem wyżej (stany uśpienia CPU=OFF)? Posprawdzaj wtyki , które idą z panela przedniego (włącznik,diody, reset) - czy na pewno są dobrze powkładane czy nie ma nadmiernego luzu na pinach. Cytuj Link to post Share on other sites
dtt77k 0 Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Problem rozwiązany - zasilacz. Pożyczyłem od kolegi, podmieniłem i wszystko śmiga jak należy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts