Skocz do zawartości

Reset kompa

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Marqvs,

Recommended Posts

Witam mam taki problem,że komp cały czas się resetuje wejdzie w Windows i po paru sekundach reset i tak w kółko

I5 3570k

Gigabyte gaz77x ud5h

Po instalacji sterowników ciągle się restartuje, w trybie awaryjnym jest ok, możliwe żeby jakiś sterownik do płyty był problemem, tylko teraz pytanie który to sterownik i czego się tak zachowuje l, jeśli macie jakieś rozwiązanie to piszcie

Właśnie zainstalowałem nowy system,i bez sterowników która sobie płyta zainstaluje chodzi ok a zasilacz to xfx raczej wątpię aby to on był wina.przywrócił system przed instalacją sterowników i chodzi ok teraz pytanie jaki sterownik jest problemem. Niestety nie mam oryginalnej płyty ze sterownikami i wszystko robić przez app center plus ściąganie że strony producenta, no ale kicha, postaram się metodą prób i błędów czyli wszystko po kolei i resztę i tak za każdym sterownikiem zejdzie mi pewnie cały weekend, jeśli macie jakieś pomysły może jakieś logi czy coś w tym stylu to zrobię

Piszę z telefonu więc sorki za słownik

Jaki Ty tam windows zainstalowałeś ? Domyślam się że przyczyną  też może być stara wersja biosa, widzę że gigabyte wydawał łatki jakiś czas temu poprawiając kompatybilność systemu, wgraj najnowszy jeżeli masz starsza wersje i wtedy sprawdź http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4139#bios

• Popieram 1

Z tego co pamiętam app od gigabyte jest opcjonalne a sterowniki można instalować ręcznie bez apki, może spróbuj w ten sposób

Nigdy nie ufałem tego typu programom, podejrzanie dużo tego typu w sieci i nie wierze że każdy ma super aktualne sterowniki, aktualniejsze często niż ze stron producentów (?)

Edytowane przez mr-auto
  • Popieram 1

ok mam zainstalowane chyba wszystkie sterowniki ze strony producenta, ustawiłem punkt przywracania . i na razie chodzi elegancko i stabilnie

pasowało by mi teraz zainstalować app center do sterownia wentylatorami i reszta pierdół 

co dziwne zainstalowałem app ze strony producenta i okazało się nie aktualne wiec ściąga nową wersje .

po zainstalowaniu ukazała sie informacja ze nie wszystko mam aktualne i ściąga najnowsze .

Przy okazji zrobiłem test  OCCT

jak tu się fotki wkleja  ???

http://www.tinypic.pl/g142eucoqqcj

po aktualizacji gigabyte app center i aktualizacji sterowników problem znowu pozostaje tzn ciągły restet, załaduje system i reset 

zmiana biosu na nowszy, zobaczę co to pomoże 

bez zmian

Jeśli w trybie awaryjnym jest dobrze, to sprawdź (o ile jest dostępne) w Dzienniku zdarzeń (Panel Narzędzia administracyjne) jakie są błędy krytyczne.

Poza tym: sformatuj dysk i wgraj po instalacji Windows na początek tylko sterowniki chipsetu + ewentualnie LAN. Sprawdź jak to działa, jeśli dobrze to instalujesz kolejne stery ale tylko te, które są niezbędne. Nie zaleca się instalowania wszystkiego co udostępnia producent.

• Popieram 1

http://www.tinypic.pl/8iibaqrz4q8h

link , jeśli ktoś wie o co chodzi będę wdzięczny 

nie instalowałem wszystkich na raz sterowników . 

Teraz chodzi tylko i wyłącznie na sterownikach od producenta 

z chwila kiedy zainstaluje app center i aplikacje do płyty zaczynają się schody 

Edytowane przez Pstrykaty

odinstalowałem wszystkie dodatki do płyty i chodzi ok . Teraz pytanie czego zarządzanie z windy nie będzie chodziło tak jak powinno o co chodzi przez to wszytko ze strony producenta 

ani fast boot , kontrola wentylatorów itd o co kaman z tym 

wywaliłem wszystkie pierdoły . chodzi az miło 

mam ostanie pytanie pomoże mi go ktoś podkręcić 

Ja tam widzę błędy krytyczne DeviceSetupManager - może uda ci się ustalić o jakie urządzenie chodzi? Może instalowałeś te dodatki do niewłaściwej wersji Windows? Jesli jest Ok, to trochę dziwne,że aplikacje od producenta powodują problemy. Napisz do serwisu Gigabyte.

• Popieram 1

Ja tam widzę błędy krytyczne DeviceSetupManager - może uda ci się ustalić o jakie urządzenie chodzi? Może instalowałeś te dodatki do niewłaściwej wersji Windows? Jesli jest Ok, to trochę dziwne,że aplikacje od producenta powodują problemy. Napisz do serwisu Gigabyte.

Easy Tune to straszny syf, u mnie tak samo wyglądał dziennik zadań gdy miałem ten program z tym że problemów z kompem nie miałem

Znalazłem kilka informacji w dzienniku i okazało się że zapomniałem odłączyć drukarki, Bt, i kabel pod którym był tablet i w dzienniku było to wyszczególnione że coś jest z sterownikami od tych urządzeń nie tak, postaram się już po raz ostatni zainstalować system na nowo i zainstalować tym razem sterowniki z livecd od Gigabyta choć nie było łatwo do tego dojść bo można tylko przez M$ IE nie kumam czemu ale ok. Jeśli będzie wszystko cacy i dziennik pusty to się udało a jak nie to ch....j trudno 3-ci dzień nad tym siedzę i nic już więcej nie wymyślę a pisanie tu bez końca nie ma sensu.

Postaraj się instalować tylko to co faktycznie jest ci potrzebne, bo coś mi się wydaje,że nainstalowałeś za wiele rzeczy naraz i stąd problemy. Zainstaluj podstawowe stery po Windowsie a potem zrób sobie obraz partycji systemowej (jeśli uznasz,że jest stabilnie) ,żeby nie tracić czasu na ponowne reinstalacje. Powodzenia:)

• Popieram 1