AdrianKaminski 2 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Komputer złożony 2 dni temu. System Windows 10. BIOS najnowszy, Windows 10 wszelkie aktualizacje, sterowniki najnowsze. Freezy jest bez kodu błędu, nie jest to BSOD. Po prostu nagle sprzęt nie reaguje. Następuje w uruchomionej grze jak i przy bezczynności pod Windows. Zrobiłem MemTest - 2 cykle takie chyba po 30 minut - było OK. HDTune pokazuje, że dyski OK. Przeskanowałem nim SSD cały - OK. Kończę teraz dysk na dane. 3TB trochę trwa, ale status ogólny dysku też OK. Co mam robić? W BIOS wszystko na default - aktualizowałem bo myślałem, że za stary (był najstarszy - nic nie pomogło). W przeszłości składałem sobie komputery kilka razy i nigdy nie miałem takiego problemu, którego nawet nie jestem wstanie wskazać... Zdołowało mnie to na maksa jakbym miał mało innych problemów. Liczę na jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam PS: Czy może to być zasilacz? Czy jest szansa, że to nadal kwestia programowa? Podzespoły: BeQuiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 PLUS BRONZE ASUS H170M-PLUS Intel i7 6700 GRAFIKA TYLKO ZINTEGROWANA 8GB DDR4 HyperX FURY 2133MHz CL14 250GB Samsung 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO 3TB WD Caviar (WD30EFRX) Asus Xonar DX Edytowane 3 Stycznia 2016 przez AdrianKaminski Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 W moich wieloletnich kontaktach z komputerem (i różnych kłopotach),dwa razy pomogło rozłożenie kompa na części pierwsze i ponowne złożenie. Odłączyłem dokładnie wszystko,procesor też,każdy najmniejszy kabelek,po prostu "do naga"..... Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Dziękuję Jarrino tego też spróbuję jeśli nic po drodze dziś nie wymyślę. Kolejne pytanie. Zasilacz mam podpięty do płyty obydwoma kablami 4 PIN czyli 2x 4PIN. Wiem, że kiedyś wystarczało podpiąć tylko 1 kabelek 4 PIN (tak miałem w dawnym i5-760)? Ale to nie powinno mieć chyba znaczenia? EDIT @Jarrino rozłożyłem i złożyłem od początku całość. Testuję. CO CIEKAWE po uruchomieniu BIOS krzykną "NEW CPU INSTALLED". Jak to interpretować? To ten sam procesor. Oby pomogła Twoja rada. EDIT: NIESTETY dalej freezy po złożeniu go od nowa... ehhh ale dół... Czy może to być spowodowane tym, że mocowanie chłodzenia dotyka kondensatora? Pierwszy z lewej. (fot. poniżej) http://i752.photobucket.com/albums/xx165/Kessarath/INNE/th_20160103_193837.jpg EDIT: Znalazłem informacje, że BARDZO dużo ludzi doświadcza tego przy Windows 10... jutro zainstaluję 7 - nie mam już pomysłów... zobaczę. EDIT: Doinstalowałem z rana brakująca aktualizację windows10.0-kb3124200-x64_3d7db57ed1078661f6a5aeb8b758aeee9a2adb83 - bardziej znana jako: 10586.36 NIE POMOGŁO UDATE 05.01.2016 NIESTETY w trakcie instalacji Windows 7 miałem blue screen z komunikatem "a clock interrupt was not received on a secondary processor within the allocated time interval". Nie udało mi się zainstalować W7, przy kolejnej probie nastąpił freez w trakcie instalacji... bez kodu BSOD,... nie wiem co to może być... ale, większość tematów z tym błędem wskazuje na uszkodzony procesor lub grafikę w procesorze... UPDATE 08.01: Procesor poszedł do kolegi, złoży na nim inny zestaw i zobaczymy czy nadal będzie freez/BSOD. Jeśli tak (oby tak było) procesor pojedzie do Intela na wymianę. Aktualizuje, może komuś takie informacje i finał tej usterki jaki by nie był się przyda. Jeśli administracja uważa, że jest to niepotrzebne można temat usunąć. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez AdrianKaminski Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) 21.01.16 Procesor działał bez problemu na innej płycie(zestawie) przez wiele godzin u kolegi. Dostałem inny RAM do testów, nie pomogło. Serwis wymienił mi płytę główną na drugi egzemplarz. Nadal to samo freezowanie. Zmieniłem kable od SSD i HDD. Nadal to samo. Próbowałem tylko z SSD lub tylko z HDD - nadal to samo. Jedyna rzecz jakiej nie wymieniłem to zasilacz i obudowa... zasilacz inny prawdopodobnie jutro dostane do testów i zobaczę. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez AdrianKaminski Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Przeglądnij dokładnie ustawienia w biosie,szczególnie zasilenie (ale nie tylko).Może tam trzeba coś zmienić,w zależności od modelu zasilacza... Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Zmieniałem napięcia pod CPU/RAM nic więcej nie udało mi się skonfigurować odnośnie napięcia. Nic więcej przydatnego nie znalazłem. Swoją drogą nigdy nie musiałem takich rzeczy ustawić - pod zasilacz. Poza OC mojego byłego 4770k; ale to też były profile gotowe. Przywracałem też ustawienia domyślne jak i aktualizowałem BIOS. Nic, aby do jutra. Jeśli inny zasilacz nie pomoże oznaczać to będzie tylko jedno. Mój komputer opętał demon - nawet nie jestem już pewien czy to jest żart. 22.01 UPDATE Inny zasilacz - nadal freezuje. Bez klawiatury i z inną mysza - freezuje. Obudowa odłączona. Nic nie pomaga. Listwa do komputera tez dałem inną. Freezy cały czas. Mój kolega, który ponad 10 lat pracuje w sklepie komputerowym powiedział "nie znam się na komputerach". Dam te części do niego do pracy. Może to jakieś skoki napięcia w mieszkaniu. Jestem tu od miesiąca i tu złożyłem komputer - nie mieszkałem tu wcześniej. Jeżeli coś takiego w ogóle jest możliwe. Oficjalnie się poddałem... Edytowane 21 Stycznia 2016 przez AdrianKaminski Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Oficjalnie się poddałem... Coś nie tak musi być z tą serią płyt skoro producent już 7 raz w każdym nowym biosie poprawia "Improve system stability".. https://www.asus.com/pl/Motherboards/H170M-PLUS/HelpDesk_Download/ Edytowane 23 Stycznia 2016 przez tomek11 Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Coś nie tak musi być z tą serią płyt skoro producent już 7 raz w każdym nowym biosie poprawia "Improve system stability".. https://www.asus.com/pl/Motherboards/H170M-PLUS/HelpDesk_Download/ Też przeszło mi to przez myśl... Teraz planuję podłączyć sprzęt u znajomego - zobaczymy. Dam znać. W mieszkaniu, w którym teraz mieszkam mruga światło co jakiś czas, Może to przez instalacje? Mojej Mamie od kiedy tu jesteśmy non stop zrywa WIFI w laptopie, podczas gdy router działa nadal i w telefonie mam zasięg WIFI. Laptop Mamy jest na stałe na zasilaczu, bateria wyjęta. Wiec to jakby laptop stacjonarny (ma styczność z instalacją). No nic dam znać co dalej się wydarzy. Zamontuję też baterię do laptopa i naładuje. Zobaczymy czy będzie zrywać WIFI bezprzewodowo, bez zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Zestaw płyta/procesor/ram/dysk nadal wiesza się w innej lokalizacji. To wyklucza zasilanie w mieszkaniu. Asus wydał właśnie kolejną - chyba 10tą poprawkę do BIOS, nie mogę jej przetestować bo plik zamiast 8MB zajmuje ledwo 1MB - jest uszkodzony na serwerze. Znajomy zamówi płytę z innym chipsetem, złożymy mój cały komputer na innej płycie (inny model/chipset). Zobaczymy. Póki co - nadal ten sam freez. Pomimo innego egzemplarza płyty, innych RAMów, innego dysku. Jakiś konflikt akurat w takiej konfiguracji na linii procesor/płyta? Nie wiem, nikt nie wie. Edytowane 1 Lutego 2016 przez AdrianKaminski Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 1 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Na taki właśnie mi konflikt wygląda. W dzisiejszych czasach nie powinno mieć to miejsca.. Asus szaleje z tymi biosami do tej płyty, widać jest świadomy istniejącego problemu.. Co ciekawe jedyną rzeczą którą próbuje nimi poprawić (który to już raz ?) zamiast wycofać wadliwy produkt to ta nieszczęsna stabilność systemu.. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Sprzęt był zakupiony w sklepie X-KOM, zgłosiłem dziś usterkę telefonicznie a następnie na ich stronie www, w celu wymiany na inny model nawet za dopłatą z mojej strony. Nie ma sensu dalsza zabawa. Odesłanie do producenta już 1 raz było i ewidentnie jest to problem stabilności ze strony tego konkretnego modelu płyty. Na co wyraźnie wskazuje 10 BIOSów z opisem "Improve system stability." Jak dobrze napisał, wyżej Tomek "Asus szaleje z tymi biosami do tej płyty, widać jest świadomy istniejącego problemu. Zamiast wycofać wadliwy produkt to ta nieszczęsna stabilność systemu." Liczę, że X-KOM jako poważna firma wywiąże się z tego jak należy. Dam znać jaki będzie finał. Pozdrawiam i nikomu nie życzę takiej "udręki". UPDATE 06.02 Cześć to znów moja sprawa. Sytuacja jest ABSURDALNA. Zareklamowałem podejrzaną płytę ASUS H170M-PLUS wczoraj. Również wczoraj kolega pracujący w sklepie pożyczył mi nowy egzemplarz ASUS H110M-K. Inny chipset. Możecie nie wierzyć, ale nie jestem trollem tylko już całkowicie sfrustrowanym entuzjastą. Nawet nie dokończyła się instalacja Windows 10 i nastąpił freez... PODSUMOWANIE: 1). Procesor testowany w innym zestawie z innymi RAMami, inną płytą (ASROCK) - nie wykazywał błędów przez wiele godzin. Zakładamy, że to nie procesor. 2). System był instalowany na SSD Samsung jak również na zwykłym dysku talerzowym WD. W obudwu przypadkach były freezy. 3) Mój zasilacz BEQUIET był podmieniany z innym modlem BEQUIET. Nadal freezy. 4) Mój ram Kingston był podmienany na inny model Kingston 5) Płyta głowna ASUS H170M-PLUS została wymieniona na inny egzemplarz. Freez. 6) ASUS H170M-PLUS zastąpiłem ASUS H110M-K. 7). Zmieniałem kable od dysków. 8) Zestaw pracował w innym miejscu. W innej lokalizacji (tylko zasilacz, płyta, ram, dysk, procesor - bez obudowy z inna klawiatura i mysza) - freez. 9) Podczas inatalacji Windows 7 również freez. Tylko 1 raz miałem blue screen na początku stycznia. (zdjęcie poniżej) Reszta to freezy całkowite. http://i752.photobucket.com/albums/xx165/Kessarath/INNE/th_20160105_201310.jpg Edytowane 6 Lutego 2016 przez AdrianKaminski Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Na integrze i3-6100 (płyta ASRock) też miałem podobne freezy bez BSODu - poczyniłem takie kroki: 1) zmiana sterownika VGA (na stronie ASrocka jest inny niż na stronie Intela do tej Integry) 2) wyłączyłem usługi: Intel® Content Protection HDCP Service (Ustawienie na Ręczny)Service for Intel® HD Graphics Control Panel (j.w.) Plik igfxdtcm.dll nie powinien być uruchamiany w trybie Autorun (można to wyłączyć w programie Autoruns 13.5 Moim zdaniem zwiechy powodują niedopracowane sterowniki do Integry. Spróbuj mojej metody. W BIOS oczywiście musi być ustawione uruchamiane z Integry: Onbard VGA czy coś w tym stylu. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Marqvs dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie moim tematem. Jeszcze na pierwotnej płycie instalowałem sterowniki jakie były dostępne na stronie Intela i Asusa. Bez poprawy. Nie próbowałem nic z autorunem wiec to sprawdzę. A jak to się ma ze nawet instalacja się zawiesza? Nic nie mogę zmienić przed instalacją systemu z USB. Czy posiadanie zewnętrznej grafiki mogłoby pomóc? Bo mam tylko integre. Teraz i tak musze czekać na płytę główną z reklamacji. Wtedy pozycze grafike GTX i sprawdze. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Przejrzałem jeszcze raz te wątek i tak: jeśli BIOS aktualny to zrób clear CMOS (reset BIOSU do domyślnych ustawień). Jeśli to nie pomoże to zrób pełny format dysku (uprzednio zabezp. ważne dane), partycje stare skasuj, utwórz nowe i zainstaluj Win10,wgraj stery z płyty w takiej kolejności: chipset, VGA (,LAN, Audio i żadnego dodatkowego softu czy to z CD czy ze strony Intela. Potem zaktualizuj Win10 przez Windows Update - po wszystkim warto sobie zrobić obraz partycji np. Ghostem. Jeśli będzie dobrze to OK , jeśli nie to: w przypadku wystąpienia BSOD - spisać kody błedów i programem WinDbg (https://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/hh852365) zapisać zrzut Minidump (tworzy się automatycznie podczas wystąpienia bluescreena). W przypadku freezu zajrzeć do Dziennika zdarzeń Windows. Oczywiście usługi w powyższym moim poście wyłączyć a plik igfxdtcm.dll odhaczyć z autostartu. Po instalacji Win10 należy spowodować aby Windows nie instalował żadnych sterowników do urządzeń poprzez WindowsUpdate. Jesli i to nie pomoże a mieszkasz w Poznaniu lub okolicach to polecam serwis Dawida Nowaka: https://www.youtube.com/user/DawidN20v2/about Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 6 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Czytam wątek i aż wierzyć się nie chce ze to nie działa, jeszcze bym spróbował z nowszym zasilaczem, ew. Spróbuj wyłączyć Stany oszczędzania energii Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam. Jestem z Lublina ale dziękuję za polecenie serwisu. Wszystkie instalacje zawsze wykonuje na czysto. Z dysku usuwam wszystko i tworzę nowa partycje(tworzy się w sumie 3). Na talerzowym HDD wydzielilem partycję aby wykluczyć czy to może SSD. Dziwne jest to, że freezy następują juz w trakcie instalacji kiedy nie ma nawet systemu. Używam instalacji USB z najnowszą wersją Windows 10. Mam legalna licencję, zakupiony Box w sklepie. W przypadku Windows 7 mam DVD. Ten blue screen w temacie pojawił się 1 raz w trakcie instalacji W7. Reszta to freezy. Może to jednak procesor? Tylko dlaczego u kolegi działał tyle godzin? Znajomy ze sklepu komputerowego tez juz się poddał ale zaoferował, że mogę przyjechać i w sklepie podmienić podzespoły. Problem taki, że nikt raczej nie pozwoli rozpakować i7 do podmiany. Być może będę musiał faktycznie oddać na serwis i zapłacić za znalezienie usterki. @Matekow - tak sprawdzałem tą opcję na początku stycznia. Programowo wydaje mi się, wszystkie najpopularniejsze rzeczy ustawiłem. Zasilacze tez były 2. Co prawda obydwa BeQuiet ale z różnych źródeł i inne modele. Freez faktycznie wskazuje na grafikę. Na integre. Teraz I tak musze czekać na zwrot płyty głównej. Może pozwolą wymienić mi na inny model. Czuje się jak idiota, że zanioslem do reklamacji sprawny sprzęt... PS: Strasznie jestem tym sfrustrowany i zdolowany. Kupiłem ten sprzęt za ostatnie pieniądze aby kontynuować swoją pasje bo bardzo lubię komputery. Miałem równie dobry sprzęt sprzęt wcześniej na 4770k - 2 letni, stabilny, dopieszczony. Wiem, że to nie forum dla smutnych i nieszczęśliwych ale w sumie co mi tam. Musiałem pozbyć się komputera i całego dobytku aby wyjechać za granicę w związku z dramatyczna sytuacja jaka wydarzyła się w domu. Dla mnie to był i nadal jest jakiś zły sen. Za granicą się nie odnalazłem. Sam bez nikogo najbliższego i znajomych. Musiałem wrócić bo psychicznie byłem bliski załamania. Po powrocie starczyło na ten komputer juz bez grafiki. I tak oto jestem sobie z niczym i sprzętem nie do użytku. Dobrze, że szybko znalazłem prace za 1400 zł. Bo bym musiał być na czyimś utrzymaniu. A i tak poniekąd jestem. Rzeczy materialne to niby nie wszystko. Ale człowiek musi mieć jakieś hobby żeby nie myśleć ciągle o tym co jest złe. Szczególnie jeśli ma się skonnosci depresyjne. A ja mam. Życie potrafi pokazac ze nie ma tak ze zawsze jest dobrze. Ze wszystkim rządzi przypadek i nie pomaga bycie dobrym człowiekiem. No nieważne. Zagolopowalem się... Zaczekam na płytę główną i będę próbować dalej Waszych wskazówek. Pozdrawiam. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Adrianie ! Okres czasu pomiędzy narodzinami a śmiercią,nazywany jest życiem. Jest to taka przerwa pomiędzy nic a nic...Na wiele wydarzeń niestety nie mamy wpływu i w związku z tym,cała mądrość kryje się w umiejętności godzenia się z tym, z jednoczesnym wyciąganiem wniosków na przyszłość (przewidywanie następstw). Umiejętność czerpania szczęścia ,z samego faktu zaistnienia,jest bardzo trudna dla większości (dla mnie bardzo długo też),więc życzę Ci,abyś jak najszybciej ten stan osiągnął. Potraktuj swoje kłopoty jako "krzyżówkę" od życia. Nagrodą za jej rozwiązanie,będzie sprawny komputer,czego Ci naprawdę szczerze życzę... Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Współczuję Tobie Adrian bardzo , trzeba wierzyć że będzie lepiej.. Pamiętaj że normalnie nie zainstalujesz Win 7 na platformie z procesorem Skylake. Instrukcja dla Asusa. Spróbuj może metody 3 http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/Z170-K/DE164_100_Series_Windows_7_Setup_Guide_print.pdf Edytowane 7 Lutego 2016 przez tomek11 Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Jeśli wadzi integra to w skrajnych przypadkach trzeba nabyć lub pożyczyć jakaś tanią używkę na czas rozwiązania problemów z GPU na procku. W ostateczności po prostu kup inny model płyty głównej - nie tylko Asus jest na tym świecie. Ja mam już drugiego ASRocka i wszystko (poza drobnymi problemami z integrą) gra i buczy. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @Marqvs, tak pożyczę grafikę zewnętrzną o tym zupełnie zapomniałem bo Integra miała być na okolo rok. Gram głównie w UFO Enemy Unknown, gry Indie oraz Lineage 2. Jak tylko odzyskam płytę z serwisu tak zrobię, pozycze zewnętrzna. Tak teraz pomyślałem czy jak mój znajomy testował mi procesor, może miał zewnętrzna? Skontaktuje się z nim. Jeśli zaproponują mi wymianę płyty wezmę wszystko tylko nie Asusa. (Zawsze używałem Gigabyte). Dziękuję za rady. @Tomek11 a może to jest jakaś wskazówka? Jest wiele tematów, że W10 ma freezy kiedy ludzie migrują z W7 czy 8/8.1. Poddają się po kilku dniach i wracają do 7. Mnie zmylił BSOD w trakcie instalacji W7. Ale jeśli piszesz, że to wymaga specjalnej metody instalacji na Skylake trzeba to na pewno sprawdzić. Może źle to instalowałem. Poczytam jak to instalować pod Skylake. Dziękuję. @Jarrino - Bardzo dużo na tematy życia rozmyslam. Czytam i analizuje wiele aspektów tego co się dzieje i nas otacza. To takie moje kolejne hobby (po komputerach i muzyce) tylko krócej zgłębianie bo jakoś od 2007. Niestety tak jak piszesz, nie mamy wpływu na wiele spraw. I koniec końców nie wiemy nic. Jeśli chodzi o sens życia. Można wierzyć w wiele rzeczy ale jak jest naprawdę o co chodzi. Dowiemy się kiedyś... albo nigdy. Wszędzie wiele sprzeczności. Nawet jeśli się bardzo staramy i aktywnie coś w danym kierunku robimy. Nie gwarantuje nam to powodzenia. Niestety. Ja cały czas walczę żeby wyjść kiedyś na prosta. Juz nie tak aktywnie i raczej bez przekonania. Jak to będzie - nie wiem. Dziękuję za dobre słowo. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) @Tomek11 a może to jest jakaś wskazówka? Asrock pokazuje na przykładzie swoich modeli jak przygotować Win7 do instalacji na platformie z procesorem Skylake z pendrive.. Potrzebne programy.. 1 Win 7 USB Patcher http://www.asrock.com/microsite/Win7Install/dl.asp 2 Intel Windows 7 USB 3.0 Creator Utility https://downloadcenter.intel.com/download/25476/Windows-7-USB-3-0-Creator-Utility http://i68.tinypic.com/sqqul1.jpg http://i63.tinypic.com/2csgiyq.jpg http://www.asrock.com/microsite/Win7Install/ Edytowane 7 Lutego 2016 przez tomek11 Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @Tomek dziękuję Ci bardzo. Na pewno skorzystam i sprawdzę. Nie wiedziałem, że Skylake wymaga specjalnego podejścia do instalacji Windows 7. Dziś jak o tym napisałeś dało mi to do myślenia. Bo ja instalowałem z oryginalnej płyty DVD tradycyjnie. Dziękuję bardzo za poradnik. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Freezy to raczej objaw braku kompatybilności sprzętowej. Stawiam na konflikt sprzętowy między płytą a dyskiem SSD. Jeśli możesz wgraj najnowszy bios i firmware dysku. Ale uważaj by w trakcie tych procesów nic Sobie nie uszkodzić. Jeśli oba oprogramowania sterujące są aktualne. Odłącz SSD a system postaw na dysku WD. I sprawdź działanie. Freezy mogą też być objawem braku wsparcia dla karty grafiki lub masz np. zwarte lub wygięte piny w podstawce CPU. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianKaminski 2 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 @Gepardmak. Cześć. SSD ma najnowszy firmware aktualizowałem gdy zaczęły się freezy. HDTune nic złego nie pokazywał. BIOS w płycie też był po aktualizacji. Nawet tej ostatniej z lutego. Instalowałem system też na WD bez SSD, który całkowicie wtedy odpiąłem. RAM był podmieniany na inny model ALE nadal był to Kingston. Nie ma go na liście kompatybilnych z płytami. A płyta pomimo, że podmieniana na inny model z chipsetem H110 to nadal był ASUS. Może to to? Ale nie ma bluscreena. Jedyny BSOD był przy jedynej próbie instalacji Windows 7. Jak tylko odbiorę płytę musze pojechać do kolegi do sklepu i poświęcić dzień aby sprawdzić pamięci ADATA lub jakieś Crucial. Może to kwestia firmy? Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 7 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Sposób ułożenia pinów w podstawce 1150 czy 1151 to porażka. Jeden nieostrożny ruch przy montażu procka i piny pogięte a prostowanie ich to ekstremalne wyzwanie ze względu na skomplikowane krzywizny tych "pazurów". Już kiedyś na forum o tym pisałem.Przed montażem zawsze warto przyjrzeć się socketowi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts